Exposlankyně ČSSD vzpomíná na Ratha: S lidmi kolem něj nešlo vydržet

01.06.2012 4:43

S Davidem Rathem prý se dalo mluvit, horší to bylo s některými jeho kolegy, „alter egy“, jak jim říká, kteří si dnes nad ním myjí ruce, poznamenala pro ParlamentníListy.cz někdejší poslankyně a bývalá členka ČSSD Anna Čurdová. Poté, co středočeské vedení sociální demokracie ve středu večer odmítlo vyvodit politickou zodpovědnost za Rathovu kauzu a odstoupit, má pro ně Čurdová vzkaz: Přečtěte si knihu "Jak chutná moc".

Exposlankyně ČSSD vzpomíná na Ratha: S lidmi kolem něj nešlo vydržet
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

V letech 2002 až 2006 byla Anna Čurdová poslankyní – a rozhodně ne nevýznamnou – za ČSSD. Pro ty, kteří pořád ještě neví, významnou měrou se zasloužila o navrácení Mezinárodního dne žen do našeho kalendáře, je spolupodepsána pod zákonem o registrovaném partnerství a zasadila se též za náhradní výživné pro ty ženy, na jejichž děti otcové neplatí.

Z ČSSD jí vyštípal středočeský Dolejš

Působila i jako předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. ČSSD se s ní přesto nerozešla v dobrém, v loňském roce byla ze středočeské buňky vyloučena. Tedy jako vyloučení to prezentoval současný i tehdejší šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš. "Odešla jsem sama po dlouhodobých neshodách s vedením středočeské ČSSD v čele s Richardem Dolejšem," zdůvodňovala to tehdy.

„Bojujeme spolu již od mého vstupu do ČSSD a snaha o můj odchod ze strany byla dlouhodobá, byla jsem k němu dokonce přemlouvána," dodala tehdy Čurdová. Ta po propuknutí korupční kauzy středočeského hejtmana poznamenala, že léta upozorňovala na to, že ve středočeské organizaci není vše úplně tak, jak by mělo být.

Nikdo ty nestandardní věci nechtěl řešit

„Se současným předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou jsem se bavila na různá témata. Upozorňovala jsem na některé záležitosti a řekněme nestandardní jevy a procesy, které probíhaly v okrese Praha - východ od roku 2009. Například odklon od programu apod. Jenže to nikdo moc nechtěl řešit,“ řekla Čurdová ParlamentnímListům.cz.

„Ovšem takovýto konec? To asi nečekal nikdo,“ dodala k zatčení Davida Ratha. „I pro mě to bylo velké překvapení a šok. Co k tomu dodat - je třeba ctít presumpci neviny a počkat na soud. Vím, jak dopadly mediální lynče jiných lidí například z kauzy biolíh, a v tuto chvíli není možné předjímat naprosto nic,“ myslí si.

S Rathem to šlo, ale ti, co si dnes myjí ruce...

Na Davida Ratha tak bláto rozhodně nehází. „Mé zkušenosti s Davidem Rathem? Nebyly až tak hrozné. V některých otázkách jsme se i shodli,“ reaguje na dotaz ParlamentníchListů.cz. „Horší to bylo s některými jeho alter egy, která si teď myjí ruce a hrají si na muzikanty s čistýma rukama,“ konstatovala.

„Ale to je politika - někteří středočeští sociální demokraté milovali a milují Machiavelliho Vladaře. A jak známo, ten dovoloval v cestě za silnou vládou úplně vše. Jen jaksi v jiném století,“ poznamenala Čurdová.

Pochybení jednotlivce? Asi ne

Ta by sice byla ráda, aby se potvrdilo, že v tak zvané kauze Rath šlo o selhání jednotlivců, ale je skeptická. „Angažmá některých lidí a jejich další vazby spíše vypovídají o systému. Ale je vnitřní věcí sociálních demokratů, jak se s tímto problémem poperou a jestli budou mít odvahu vytrhat plevel i s kořeny,“ dodala exposlankyně. Nutno podotknout, že toto řekla před středečním jednáním středočeského vedení sociální demokracie.

Tam mělo být rozhodnuto, zda vedení vyslyší usnesení nadřízeného Ústředního výkonného výboru ČSSD a odstoupí. Dnes už víme, že nevyslyšelo a neodstoupilo. „Já myslím, že by všichni měli nafasovat Mňačkovu knížku "Jak chutná moc", a to s povinností si jí přečíst,“ odsoudila postup vedení středočeských sociálních demokratů Čurdová.

Nemají pud sebezáchovy, ani sebereflexi

„Mohlo by se zdát, že to, co páchají, je sice každého osobní rozhodnutí, ale v tuto chvíli už nejde jenom o jednotlivce, ale o celou sociální demokracii. A politik by měl mít vedle svědomí také něco, čemu se říká zodpovědnost,“ myslí si exposlankyně.

„A zodpovědnost tu má nejenom za sebe, ale i za osudy lidí. A politik, byť třeba zodpovědnost necítí, měl by mít alespoň pud sebezáchovy a sebereflexi a měl by umět vyvodit určité závěry. Pokud je nechce vyvodit a nebo je vyvodit neumí, pak to napovídá něco o charakteru takového člověka - politika,“ dodala Čurdová.

Ta je dnes řadovou členkou Strany Práv Občanů ZEMANOVCI. Odchodu z ČSSD nelituje. „Nelituji. S některými vlky totiž nelze být ani v ilegalitě. Proto, aby byl člověk sociálním demokratem, nemusí nutně být ve straně, která nese tento název. Proti některým vládním nesmyslům se dá bojovat i jinak,“ uzavřela Anna Čurdová.

Kritiku středočeského vedení ČSSD sdílí s Čurdovou i poslanec za ČSSD a exministr průmyslu Milan Urban. „To je zřejmě taktická varianta středočeského vedení sociální demokracie, které chce ten problém vysedět,“ řekl poslanec pro ParlamentníListy.cz poté, co bylo jasné, že krajští lídři v čele s Richardem Dolejšem odstoupit nehodlají.

Středočeská ČSSD prorůstá různými strukturami

Ten na dotaz redakce zatčení Ratha nepovažuje za pochybení jednotlivce. „Nemyslím si, že by kauza Davida Ratha bylo selhání jednotlivce. Ve Středočeském kraji došlo k různému prorůstání všelijakých struktur do stranických orgánů,“ konstatoval poslanec.

„Já určitě nebudu nikoho jmenovat, ale že to bylo společenství funkcí, strachu a peněz, o tom si, myslím, už dnes nikdo nepochybuje. Že si tam sociální demokraté umí dosadit některé lidi, tak to je také pravda. A co horší, celé to fungovalo na modelu počítání hlasů pro různé konference. Volební matematika uvnitř ČSSD tak byla pokřivená v tom, že se dávali dohromady lidé, kteří za to pak byli odměněni funkcemi, možná penězi a někteří samozřejmě jednali ze strachu o svoji budoucnost,“ popsal fungování ČSSD kolem Ratha Urban.

Musí se to řešit

Neochota odstoupit zklamala i statutárního místopředsedu ČSSD Michala Haška. "Očekávám, že se situací ve středních Čechách bude po návratu předsedy ČSSD (Bohuslava Sobotky) ze zahraniční služební cesty znovu zabývat politické grémium a že vydáme jasný signál o nutnosti změn ve středočeské ČSSD," uvedl Hašek.

"Richard Dolejš (předseda středočeské ČSSD) potvrzuje, že je obyčejnej aparátčík, politický Hujer!" napsal na svém facebookovém profilu pro změnu poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. "... Od Grosse ..přes Ratha ..pořád ..jen Hujer. Měl šanci ukázat, že už se v politice něco naučil, neukázal," dodává Foldyna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …