Jirsa znovu útočí na hejtmana Zimolu. Vytahuje sporné konkurzy

03.06.2012 21:33

„Válka“ mezi jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) a hlubockým starostou a senátorem za ODS, který kandiduje na hejtmana Tomášem Jirsou pokračuje. Aspoň na verbální bázi. Poté, co hejtman vzkázal svému dnes již bývalému kamarádovi, aby si "strčil nohy do ledové vody a uklidnil se", Jirsa se jal řešit sporné konkurzy na obsazení postů různých krajem zřizovaných institucí dál.

Jirsa znovu útočí na hejtmana Zimolu. Vytahuje sporné konkurzy
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

„Předvolební kampaň už nám asi bohužel začala, a to nikoli soubojem idejí a myšlenek, ale vyhrožováním. Jihočeská ODS, v čele se senátorem Tomášem Jirsou zcela otevřeně hlásá, že vlastnictví politické knížky, samozřejmě pouze ve správných barvách, je lepším předpokladem k výkonu ředitelských postů, nežli odbornost a kvalifikace. A ti, co ji nemají, se nyní mají začít o své funkce strachovat,“ řekl ke kauze pro ParlamentníListy.cz hejtman Jiří Zimola.

Ten odmítá, že jak za obsazením postu ředitele Alšovy Jihočeské galerie, tak i za obsazením postu ředitelky gymnázia v Českém Krumlově, byla politická příslušnost či náklonnost.

Faktem ale je, že na obě místa se dostali lidé, kteří skončili v konkurzech jako druzí, přesto je kraj vybral.

„Co se týče případu gymnázia v Krumlově, nezajímá mne, jakou má paní ředitelka politickou příslušnost, mne zajímají fakta. Netušil jsem, že paní Cipínová, která odchází, je místostarostkou Křemže a to ještě za ODS. Mne zajímal úbytek studentů, situace na škole i finanční stránka školy, která nebyla příliš pozitivní,“ uvedl hejtman.

Senátor a starosta Hluboké nad Vltavou ale kritizuje postup, za jakého byl zvolen ředitel Alšovky i ředitelka gymnázia.

„To pak jsou ty konkurzy zcela zbytečné, když je stejně vybrán někdo, koho komise nedoporučí. S volbou ředitele galerie to byla skutečně neuvěřitelná komedie,“ vzkázal Jirsa.

Kauza galerie: uzavřená

Ke kauze galerie se hejtman Zimola vracet nechce, je podle něj uzavřená a volba i jmenování ředitele proběhly v pořádku. Co se týče kauzy odvolání ředitelky gymnázia a jmenování nové, k tomu říká: „V Jihočeském kraji se uskutečnila – a dle zákona také uskutečnit musela - téměř stovka konkurzů na posty ředitelů středních škol. V několika případech se jihočeští radní neshodli s názorem konkurzní komise a vybrali na post jiného kandidáta, než komise doporučovala. To je v případě konkurzů, nejen na pozice ředitelů škol, ale i jiných institucí běžné a je trapné za tím hledat politiku. Základním předpokladem pro výkon jakékoliv funkce, ať ve školství, v kultuře nebo v jakémkoliv jiném odvětví, je odbornost kandidáta a jeho přínos pro rozvoj dané instituce.“

Jirsa, který kandiduje v letošních krajských volbách na post hejtmana, prý prohlašuje, že v případě svého eventuálního nástupu do funkce hejtmana nebude respektovat rozhodnutí rady, jmenované ředitele odvolá a dosadí „své koně“.

„Tomu rozumím tak, že tam chce dosadit patrně držitele té správné politické knížky. Jak mají nyní ředitelé kvalitně vykonávat své funkce, když nad nimi visí výhružka odvolání, a to nikoliv z důvodu špatně odváděné práce, ale proto, že nejsou členy „vyvolené strany“? To je nehorázné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz sok v politice hejtman Zimola.

„Chci ještě jednou zdůraznit, že noví ředitelé Alšovy jihočeské galerie nebo středních škol nejsou žádnými protěžovanými exponenty sociální demokracie, ale nezávislé osobnosti schopné významně přispět ke zlepšení kreditu jimi vedených organizací. A to byl také hlavní a jediný důvod, proč byli do svých funkcí zvoleni,“ dodal hejtman

Kromě ředitelky krumlovského gymplu odchází po dvaceti letech i ředitelka Domu dětí a mládeže v Českém Krumlově a Kaplici Jana Löblová. Také ona, podobně jako ředitelka krumlovského gymnázia Jana Cipínová, konkurzem vyhlášeným krajem prošla a vyhrála ho, ale ve své funkci už dál nebude. Novým ředitelem domu dětí a mládeže se totiž od srpna stane Jakub Pich.

Střídání stráží na postech ředitelů gymnázia i Domu dětí má jednu spojitost - na obou místech si změnu prý přála velká část zaměstnanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …