Přemysl Sobotka: Komunisty do vlády? Radši abdikuju

04.06.2012 14:22

Dva bývalí volejbalisté, Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský, bojují o nominaci na prezidenta v primárkách Občanské demokratické strany. Konají se v každém kraji, právo volit má každý člen ODS. Ve čtvrtek se nominační kolona zastavila v Jablonci, v domovském regionu Přemysla Sobotky, který je ze sousedního Liberce. Dostavil se též předseda ODS i vlády Petr Nečas. I na tomto fóru se mluvilo o Davidu Rathovi.

Přemysl Sobotka: Komunisty do vlády? Radši abdikuju
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

 

„Kauza Rath je další v řetězci korupčních kauz ČSSD. Například pana Hally z Ředitelství silnic a dálnic, či Mostecké uhelné společnosti a jejího prodeje. Prokázané finanční prostředky z účtu na Gibraltar šly na konta čelných sociálních demokratů z okolí Stanislava Grosse. Nebo privatizace ostravsko karvinských dolů – OKD – kdy za dvacet procent skutečné ceny, tedy vpodstatě za hubičku, prodali jednu z největších českých firem za vlád sociální demokracie. Koupi podepsal stávající šéf ČSSD Bohuslav Sobotka jako tehdejší ministr financí. Jenom hodnota bytového fondu OKD byla 20 miliard korun, prodali ji za 4,5 miliardy,“ vyjmenoval předseda vlády Petr Nečas. Uvědomuje si, že v každé politické straně jsou lidé slušní, ale také ti, kteří nemají žádné zábrany. „Nicméně ostrá protikorupční rétorika ČSSD, kdy největším křiklounem byl David Rath, nás nemůže nechat lhostejnými. Kdyby tomu bylo naopak a chytili někoho z ODS, tak by nás utloukli baseballovýmí pálkami. Takže to určitě nenecháme být, protože při každém parlamentním vystoupení zrovna Rath a spol měli plná ústa boje proti korupci a bez jakýchkoliv důkazů osočovali úplně každého, kdo se jim znelíbil,“ uvedl.

Nechci být ve stejném pytli jako David Rath, přeje si Přemysl Sobotka

Podle Přemysla Sobotky je Rathova kauza velmi smutnou událostí pro celou politickou scénu. „Někteří politici si myslí, že jejich strom roste až do nebe, a že mají neomezenou moc a dopadnou pak jako David Rath. Nepříjemné ale je, že nás politiky hodí lidé všechny do stejného pytle. A já opravdu nechci být ve stejném pytli jako David Rath a jeho kamarádi z mokré čtvrti,“ sdělil Přemysl Sobotka. Zauvažoval i o diskuzi, jestli má vystoupit Rath v poutech na plénu ve sněmovně.  „Věřte, že to proběhne celým světem, který nás kvůli této zprávě označí za divnou korupční zemi a nahraje to škarohlídům a lidem v Bruselu. Řeknou – když vy takhle nakládáte s evropskými penězi, tak vám tok peněz zastavíme,“ obával.

Svět Rath nezajímá, jedině že by utekl záchodovým okénkem, domnívá se Tošenovský

Jeho soupeř, europoslanec Evžen Tošenovský, mu co se týče ohlasu v zahraničí oponoval. „Dnes jsem přijel z Bruselu a nikdo tam o této kauze nic neví. To se stane jenom pokud se podaří Davidu Rathovi utéci záchodovým okénkem, pak jsme v CNN. Nemysleme si, že všichni hledí na ty šílené přenosy z poslanecké sněmovny. Tím žije jen velmi malé procento lidí, kteří nemohou v noci spát, a tak se sebetrýzní pohledem do poslanecké sněmovny,“ okomentoval Tošenovský. „A na bruselské úředníky to vliv nemá vůbec žádný. Ostatně ve světě znají zavřené poslance i jejich různé skandály, kdy se prali a házeli po sobě židle,“ doplnil.

Dienstbier dává obrovskou šanci komunistům, aby se dostali do vlády, konstatuje Sobotka

Oba prezidentští adepti z ODS se ostře vymezili proti případné účasti komunistů ve vládě, kterou připustil prezidentský kandidát  sociálních demokratů Jiří Dienstbier. „Vydal se na cestu, která je pro mě nepřijatelná. Dává obrovskou šanci komunistům na to, že by mohli být ve vládě. Pokud budu prezidentem a proběhnou volby, které vyhraje levice, a pokusí se sestavit vládu s komunisty, raději abdikuji z pozice prezidenta. Vládu s komunisty bych nejmenoval,“ zdůraznil Sobotka a sklidil potlesk zapněného sálu jabloneckého Eurocentra.

Šéf občanských demokratů Nečas přišel v 18.18

Volební shromáždění občanských demokratů v Jablonci začalo v 17 hodin, nejdříve se s projevy představili oba uchazeči o hlasy voličů, členů občanské demokratické strany z Libereckého kraje. Poté už začali tajné volby za plentou a po nich se rozproudila diskuze. Přesně v čase 18.18 hodin dorazil na místo premiér Petr Nečas a hned se ujal slova. „Občanští demokraté nabídli na post prezidenta dvě kvalitní osobnosti. Je dobře, že jsme zvolili tento model primárek, kdy nominaci našeho kandidáta můžeme ovlivnit úplně všichni. Hlas kteréhokoliv člena ODS má stejnou váhu jako hlas někoho z vedení, včetně premiéra,“ sdělil Nečas.

Na zvýšení důchodů nejsou peníze, tvrdí Nečas

Věnoval se i vývoji ekonomiky. „Jsme malou, proexportně zaměřenou ekonomikou. Ne všechno máme ve svých rukou. Jsme silně provázaní s eurozónou. Situace není jednoduchá, výsledek řeckých voleb není dobrý. Uspěly extrémní strany,“ vypozoroval premiér. Po opakovaných červnových volbách se může podle něj stát, že Řecko vystoupí z eurozóny. „Nedělejme si iluze, že to je věc, která jen tak prošumí. Jako když se rozhodne, že nějaký fotbalový klub sestoupí do druhé ligy. Toto je podstatně horší, i když Řecko představuje jen dvě procenta ekonomiky eurozóny. V případě jejich odchodu to přesto s ekonomikou v Evropě zatřese,“ objasnil. Pro Česko to podle něj znamená mít zodpovědnou hospodářskou politiku se snižováním deficitu veřejných financí. „Nechceme zadlužovat naše děti a vnuky a na dluh se žít nedá. Zadlužování stojí peníze. Neplatí se jen dluhy, ale i úroky z dluhů. Už dnes je placení úroků z dluhů třetí největší položkou ve státním rozpočtu po důchodech a platech zaměstnanců veřejného sektoru,“ upozornil. Některé nepopulární kroky vláda nedělá ráda. „Každý z nás by chtěl zachovat plnou valorizaci důchodů nebo ji i zvýšit. Je to ale mimo realitu, státní rozpočet to neutáhne,“ upřesnil. Ve střednědobém horizontu však tato opatření dle Nečase přinesou stabilitu a možnost finančního růstu.

Řecko zbankrotovalo, je ekonomickým protektorátem, upozornil premiér

„Před volbami v roce 2010 jsme upozorňovali na Řecko, že může zkrachovat. Naši političtí protivníci namítali, že stát přece nemůže zkrachovat. A teď Řecko vpodstatě zbankrotovalo. A co je horší, přibyly k němu Portugalsko, Irsko, neví se jestli léto přežije Španělsko. Ani Itálie si není úplně jistá, jestli situaci ustojí,“ zmínil Nečas. Řecko dnes podle něj je vlastně ekomickým protektorátem. „Nemůže si už rozhodovat o své hospodářské, ekonomické a rozpočtové politice. Má ji nadiktovanou od těch, kteří mu půjčují peníze. Je proto nesmírně důležitě, abychom měli věrohodnou rozpočtovou politiku a vytvořili předpoklady, aby ekonomika mohla začít růst,“ sdělil.

Věci veřejné jsme odhodili jako nepotřebné vyhořelé palivo, vysvětlil Nečas

Nečas ohodnotil i vládní krize. „Už před rokem probíhala jedna z nich, rozhodli jsme se tehdy pokračovat v modelu ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Ukázalo se to jako správné rozhodnutí. Na podzim loňského roku jsme prosadili všechny klíčové reformy,“ řekl. Nyní ale nastala změna. „Věci veřejné už přinášely jenom konflikty. Když letí raketa, startovací stupeň má hořet, dokud je v něm palivo. Jakmile v něm už není, tak má být jako nepotřebný odhozen a začít nový stupeň. My jsme tuto raketovou technologii použili. Dokud Věci veřejné sloužily jako palivo, byli jsme s nimi v koalici. Ve chvíli kdy se palivo vyčerpalo a táhly by nás dolů, tak jsme nepotřebný palivový stupeň odhodili,“ popsal Nečas.

Komunisté jsou podle premiéra bolševici


„Máme proti sobě divokou opozici. Komunistům velice narostl hřebínek. Na svém nedávnem sjezdu v Liberci ukázali, že jsou to zkrátka bolševici. Nic jiného nikdy nebudou. Soudím tak podle rétoriky, která tam zazněla a vyplývá to i z obrovské podpory kandidátů, kteří jsou Stalinisté,“ konstatoval. „Komunistická strana je absolutně vzdálená hlavnímu demokratickému proudu. A že za této situace jsou sociální demokraté schopni uvažovat o vládnutí s podporou komunistů, je nesmírně závažné,“ uzavřel Nečas.


 

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …