Babyboxy oslavily sedm let. Štěch i Řápková jim fandí

01.06.2012 20:41

Na předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) vyšlo během oslav sedmého výročí od založení prvního babyboxu v Česku to, že byl dokonce ochotný kvůli tomu sáhnout i hluboko do peněženky. A to hned na místě, kde se ocitl jako host při zahajování fungování babyboxu v Pelhřimově. Na poslankyni ODS Ivanu Řápkovou pak mimo jiné to, jak dokáže být nedočkavá.

Babyboxy oslavily sedm let. Štěch i Řápková jim fandí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroční oslava založení GynCentra v pražském Hloubětíně a vzniku prvního babyboxu

Právě prvního června, tedy na Mezinárodní den dětí, byl v roce 2005 v Česku otevřen první babybox – schránka sloužící rodičům v tíživé situaci k odložení dítěte. Je to tedy už sedm let, kdy lékař pražského GynCentra Petr Pícha vyhověl otci myšlenky Ludvíku Hessovi a umožnil mu schránku v prostorách nemocnice umístit. Od té doby vyrůstají babyboxy po celé zemi „jako houby po dešti“. Už jich je 50 a v průběhu tohoto měsíce číslo zase stoupne. Schránky umožnily lepší start do života - jak říká jejich zakladatel Hess - už 75 dětem, z nichž nejvíc (celkem 17) zachytil ten první – v pražském Hloubětíně .

Ačkoli zprvu nebylo lehké myšlenku obhájit u zákonodárců, dnes je jich proti babyboxům už jen zlomek. Ostatně, potvrdil to pohled mezi pozvané hosty oslavy sedmi let trvání českých babyboxů a zároveň 20 let první soukromé kliniky GynCentra.

Řápková nechtěla čekat

Mezi hosty nešlo přehlédnout například poslankyni ODS Ivanu Řápkovou, známou svým nekompromisním postojem k dlužníkům. Tentokrát však tvrdě nepůsobila. „Tahle Ivanka se do myšlenky babyboxu tak zamilovala, že mi zavolala a zeptala se, co je proto, aby mohl jeden u nich ve městě být, třeba udělat. Když jsem to vyjmenoval, řekla: dobrá, ale chci ho mít ještě tento týden – a tak se stalo,“ práskl na političku, která působila jako primátorka Chomutova, Ludvík Hess.

Hess poděkoval za podporu také senátorovi Zdeňku Škromachovi (ČSSD) i jeho stranickému kolegovi Milanu Štěchovi. Škromachovi za to, že v době, kdy se o prosazení babyboxů a jejich rozmachu v pozici tehdejšího ministra práce a sociálních věcí, se na jejich stranu přiklonil - a to i přesto, že ne všichni byli tehdy s ním názorem zajedno.

U současného předsedy Senátu to bylo ještě o málo zajímavější. „Když jsme otevírali babybox v Pelhřimově, byl tam jako host pozvaný tehdy ještě jako šéf odborů, dnes jak už víme, šéf Senátu. A představte si, že když ta ceremonie skončila, přišel za mnou, vytáhl peněženku a řekl, že by moc rád na babybox něčím přispěl, a zeptal se, kolik bych tak potřeboval,“ prozradil Hess.

Až bude nejhůř, Hess se Štěchovi připomene

"Víte, já jsem tenkrát už jako odborář řekl, že nepotřebuji tolik peněz a že budu dávat část svých příjmů pravidelně každý měsíc na charitu," reagoval Štěch. "Musím říci, že si to tehdy Ludvík Hess ode mě nevzal, i když by šlo o obnos ve výši cca 15 tisíc korun. Řekl mi, že až bude ale nejhůř, že se ohlásí."  

Hess má prý dobrou zkušenost i s mnoha dalšími politiky napříč politickým spektrem, i když - jak sám zdůrazňuje - sám je apolitický. Před pár dny ParlamentnímListům.cz například přiznal, že oprávněně může pochválit i premiéra Petra Nečase (ODS).

„Napsal mně osobní dopis s tím, že babyboxy podporuje. Věděl dokonce i to, že jsem se několikrát ohledně nich setkal s Monikou Šimůnkovou, zmocněnkyní pro lidská práva. To mě potěšilo, protože z toho bylo jasné, že se opravdu o dění kolem babyboxů zajímal. Silnou podporu mám i ve sněmovně a v Senátu," zmínil Hess. Nutno dodat, že právě ministryně pro lidská práva Monika Šimůnková byl dalším z hostů čtvrtečních oslav.

Netouží po vyznamenání

Ludvík Hess, otec myšlenky babyboxů a její velký a neúmorný propagátor, byl dokonce již dvakrát za sebou navržen na státní vyznamenání. Taková sláva mu však podle jeho slov nepřísluší.

„Státní vyznamenání? Nikoli, cítil bych se tam mezi těmi stařečky, co si to zaslouží zcela nepochybně víc než já, hloupě. Patří to lidem za osobní statečnost, lidem, kteří strávili třeba i víc než deset let v komunistických lágrech – ne mně. Pro mě je vyznamenání to, když mi pošle fotku babička nebo matka dítěte, které chtěla odložit a které jsem to třeba rozmluvil. A ona je nyní šťastná, že ho má,“ řekl pro ParlamentníListy.cz skromně muž, který je typický svým oblečením v podobě džínových lacláčů. Ty má na sobě při všech příležitostech - včetně té slavnostní v hloubětínském GynCentru.

Bez statečnosti lékařů by babyboxy nebyly

Hess by prý byl nerad, aby se mluvilo v souvislosti s babyboxy jen o jeho jménu. Kdyby totiž před sedmi lety neprokázali velký díl statečnosti také lékaři Petr Pícha a Zdeněk Mayer, dost možná by babyboxy u nás stále ještě nebyly.

„Primáře GynCentra Petra Píchu eviduji ve své duši jako člověka, bez jehož osobní statečnosti by nebyl babybox ani jeden. Umožnil mi jej otevřít v době, kdy byly všichni proti – ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo vnitra... Petr Pícha je navíc zajímavý muž, jenž ke svým několika dětem adoptoval další,“ zdůraznil Hess.

Babyboxy nové generace: ihned zašlou fotku dítěte

„Od čísla babyboxu 47 instalujeme už bedýnky nové generace, zcela odlišné od toho původního. Nerezová bedýnka má nyní dvoukřídlá dvířka otvírající se pomocí servomotorků po stisknutí jediného zeleně podsvíceného tlačítka. Žádná klika. Po vložení děťátka a aktivaci váhového senzoru se dvířka automaticky zavřou. Proti kolizi s rukama dárce nebo s děťátkem jsou dvířka kontrolována fotobuňkami. Prostor babyboxu je klimatizován, signalizace je daleko dokonalejší a odesílá i fotografii interiéru babyboxu, tedy odloženého děťátka. Všechny zřízené babyboxy zdarma revidujeme, provádíme na nich servis a inovujeme je,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Hess.

Připomněl pak ještě to, že u babyboxu jsou letáčky tištěné ve třech jazycích (češtině, ruštině a angličtině), ve kterých jsou matky informovány ještě o jiné možnosti řešení jejich situace. Třeba o tom, že se mají obrátit s prosbou o pomoc na odbor sociálně právní ochrany dětí. A pak uvádějí letáčky další návrh.

„Pokud chceš dítě odložit jen proto, že s ním nemáš kde přespat, volej na toto číslo  ……,“ stojí na letáku spolu s číslem na Ludvíka Hesse. Pro matky v nouzi chystá Hess navíc v nejbližší době v Praze Na Hájku nový Azylový dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …