Manipulace ve veřejných zakázkách? Radnice ve Frýdku hraje mrtvého brouka

06.06.2012 22:17

Postup politického vedení Frýdku-Místku je skandální. Nereaguje adekvátně na situaci v souvislosti s obviněním pracovníků magistrátu z manipulace s veřejnými zakázkami. Pro ParlamentniListy.cz to uvedl Petr Konůpka, zastupitel města a předseda Místního sdružení ODS.

Manipulace ve veřejných zakázkách? Radnice ve Frýdku hraje mrtvého brouka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Očekávali jsme, že na pondělním zasedání zastupitelstva města projeví politické vedení města nějakou sebereflexi a pokoru v souvislosti s policejním obviněním pěti lidí z manipulace s veřejnými zakázkami. Místo toho reprezentace Frýdku-Místku opět odmítla poskytovat potřebné informace,“ rozhořčil se po skončení jednání zastupitelstva Konůpka.

Ve hře jsou miliony a ještě není konec

Policie ve spolupráci se státním zastupitelstvím odhalili před časem ve Frýdku Místku podvody při výběrových řízeních. Čtyři lidé, mezi nimiž jsou dva vysoce postavení zaměstnanci magistrátu včetně šéfa městské policie a zástupce soukromé firmy, skončili ve vězení. Původně byli obviněni z manipulování nejméně tří tendrů v celkové hodnotě 1,2 milionu korun. Jenže vyšetřovatele v průběhu vyšetřování odhalili další sporné případy v hodnotě více než 2 milionů korun a prý ještě pořád není konec.


Vedení radnice hraje podle Konůpky mrtvého brouka. A kontrolní mechanismy ve městě jsou podle jeho slov nedostatečné, nefunkční a pouze formální. „Případ, který vyšetřuje policie, je jen vrcholem ledovce podezřelého hospodaření s veřejnými penězi ve Frýdku-Místku. Podle našeho názoru se tak děje zcela záměrně a dlouhodobě. Už minulosti totiž opozice opakovaně upozorňovala na podezřelé zakázky. Mnohé byly předražené, v dalších případech se ve veřejných soutěžích vylučovali zájemci pro naprosto formální nedostatky, jindy se zase podmínky soutěží připravovaly na míru konkrétních firem,“ uvedl Konůpka. Uvedl i několik příkladů: stavbu malého altánu za 2,5 milionu korun, budování policejní místnosti připomínající kukaň v Křížovém podchodu za tři miliony korun nebo úpravu internetových stránek za 1,2 miliony korun. „Všechny tyto zakázky se daly podle našeho mínění i stanovisek nezávislých odborníků pořídit za daleko menší částky. V poslední době jsme připomínkovali, podle našeho názoru neoprávněné a účelové, vyloučení firmy Nosta Nový Jičín s výrazně nižší cenovou nabídkou, než byla vítězná, z veřejné zakázky na vybudování parku Jižní svahy. Přitom podobných případů se v minulosti odehrálo několik,“ řekl Konůpka.

Vedení města ODS ke kontrole nechce

Opatření, která v současnosti vedení města dělá, jsou podle jeho slov jen zástěrkou. „Kdyby měli političtí představitelé Frýdku-Místku skutečně zájem na zlepšení situace, mohli v průběhu pondělního jednání přijmout naše návrhy nebo přijít s vlastní představou posílení vnitřních kontrolních mechanismů. Místo toho stále dokola užívají rétoriku o tom, že tyto mechanismy jsou zcela v pořádku,“ zlobil se Konůpka. Nelíbí se mu, že dotazy opoziční ODS k hospodaření města, městských společností a příspěvkových organizací, které opakovaně pokládají, zůstávají ze strany vedení Frýdku-Místku bez odezvy.
Frýdecko-místecké  městské zastupitelstvo má celkem 42 řádně zvolených členů, z toho ČSSD má 18 mandátů, ODS osm, komunistů pět, TOP 09 čtyři, VV tři, KDU-ČSL také tři a dva jsou nezávislí. V jedenáctičlenné radě města pracuje 5 členů ČSSD, 2 KDU-ČSL a 2 VV.


„Chtěli jsme, aby ve výborech zastupitelstva a komisích rady byli zastoupeni i opoziční zastupitelé v souladu s volebními výsledky proporcionálně, a v dozorčích orgánech městských obchodních firem paritně, jak tomu bylo od roku 1989 až do nástupu současného vedení radnice zvykem. Tak by se posílily přirozené vnitřní kontrolní mechanismy města,“ myslí si Konůpka. S jeho názorem souhlasí i poslanec ODS Igor Svoják, který přednesl vlastní návrh. Ten však koalice smetla ze stolu.

Svoják: Klientelismus ve Frýdku-Místku jenom kvete

„Úplatky a manipulace veřejnými zakázkami není jediné, co se Frýdku-Místku v současnosti týká. Je to bohužel také klientelismus, který nabral na velkých obrátkách,“ řekl ve svém vystoupení Svoják s tím, že v minulosti frýdecko-místecké zastupitelstvo nezažilo takové přihrávání zakázek a kšeftů přítelkyním, manželkám a spřízněným firmám, jako je tomu dnes.

Pro město je podle Konůpky kauza obvinění velkou ostudou. „Ale aktuální jsou i další nevyjasněné zakázky, jejichž prověření požadujeme. Jedná se o zhotovení analýzy, zda bourat nebo opravovat víceúčelovou sportovní halu, která přišla na 660 tisíc korun, nebo pořízení strategického plánu města za 2,2 milionu korun v době, kdy platí ještě původní plán. Audit, provedený u těchto dvou zakázek, zůstává jako mnohé další výstupy kontrol, pro zastupitele tajným. I tento postup nesvědčí o snaze vedení města co nejvíce zprůhlednit hospodaření s veřejnými penězi, jak v současnosti argumentuje,“ sdělil pro ParlamentniListy.cz zastupitel Konůpka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …