Šéf nové romské strany: Za deset let by měl na Hrad kandidovat i Rom

07.06.2012 17:44

ROZHOVOR Strana rovných příležitostí vznikla teprve před půl rokem. Jejím cílem je hájit nejen Romy, ale údajně i zájmy všech sociálně slabých vrstev. Její předseda a člen rady vlády pro národnostní menšiny, Štefan Tišer hovoří o tom, jak se ze skrytého rasismu v Česku stává veřejný postoj a přeje si, aby do deseti let kandidoval na post prezidenta i Rom. Nechť je nám prý vzorem USA.

Šéf nové romské strany: Za deset let by měl na Hrad kandidovat i Rom
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Romští aktivisté byli vždy při politických jednáních velmi nejednotní. Myslíte si, že Strana rovných příležitostí (SRP) je sjednotí?

Naše strana vznikla zespoda. Bylo zapotřebí nějak se postavit k tomu šlendriánu, co se zde děje za posledních pět let. My jsme to vše monitorovali. Sociální jistoty však v celém státě jdou rapidně dolů a lidi stahují k chudobě. Proto jsme vznikli. Ne jako nacionalistická, ale jako strana pro sociálně slabé. Bez barvy pleti a bez jiného třídění. Sjednocení Romů bylo vždy ožehavou záležitostí. Za posledních dvacet let stmelila Romy snad jen Romská občanská iniciativa, která měla začátkem devadesátých let sedm poslanců. My také přicházíme na to, že bez jednoty to nepůjde. A i když mezi sebou máme i jiné národnosti a příznivce Romů, tak jsme do jisté míry stranou Romů. Všichni chceme bojovat. Ne proti dinosaurům, jak se říká, ale proti chameleonům. Jestli napravo nebo nalevo, to nehraje roli. Dnes je korupce na obou stranách, všude samý kmotr.

Buďme konkrétní. Kdo jsou těmi chameleony?

V parlamentu všichni. Možná je výjimkou KSČM, která se po léta nezměnila. Chameleony z rudé do oranžové jsou ČSSD, z rudé do modré ODS, TOP 09 jsou překabátění KDU – ČSL. Všichni jsou to staré struktury a hrají si do not.

Na jaké straně politického spektra stojí vaše strana?  

Jsme nejlevicovější stranou, která zde může být. V Česku totiž už neexistuje střední vrstva. Jsou bohatí a pak to jede po sociální skluzavce pořád dolů až k absolutní chudobě. Chceme opět část lidí vrátit k sociálnímu středu. Střední vrstva prostě potřebuje posílit.

Budete politické kroky podnikat společně s komunisty, k nimž máte nejblíže?

Mají svůj program, my také. Chceme jít svou vlastní cestou. Samozřejmě, že když v programech budou styčné plochy, tak se budeme vzájemně podporovat.

Jak vnímáte řadu protiromských lží, které každý měsíc média hrnou na lidi?

Mimo jiné jsem člen Rady vlády pro národnostní menšiny. Podali jsme trestní oznámení na pachatele lži v Břeclavi a všichni členové Rady vlády s námi souhlasili. I Romové z Břeclavi to podporují. Největší vinu na tom nesou média. Policie by to nejdřív měla vyšetřit a pak o tom informovat média. V opačném případě jsou z toho pomluvy, které však ulpí na romské komunitě na věky. I když se matka kluka omluvila, udělala to až po několika týdnech. Nevím, proč se z Romů stále dělají buldoci, zabijáci a kriminální živly. Kriminálních případů jsou spousty, ale když něco udělá Rom, tak se to nafoukne. Naše trestní oznámení není proti rodině, nechceme ji nijak deptat, ale jde o prevenci a upozornění na špatný systém.

Neprojevuje se skrze tyto lži vlastně zcela otevřený a neskrývaný rasismus v Česku?

Otevřený rasismus už se zde projevuje od devadesátých let. První byl zmlácen skinheady kvůli barvě pleti jeden Turek v Plzni. Nyní se prezentuje DSSS a ta hlásá rasismus napřímo. Divím se, že se o její zrušení stále někdo nesnaží. Přidali si dvě s a najednou se stali demokratickou stranou? To snad ne. Ve většině průzkumů vadí většinové společnosti soužití s Romy. Nicméně my zde máme domovské právo.

Další ROZHOVORY

Co si myslíte o kandidatuře předsedy DSSS Tomáše Vandase na prezidenta?

Vždyť může. Nicméně ostudou pro Čechy by bylo už jen, kdyby sehnal víc než deset tisíc podpisů do petice. Podívejte se na Tomio Okamuru. Jeho odvahy si vážím. V USA ještě před čtyřiceti lety měli dost velké slovo rasisté, dnes je tam prezidentem černoch. Rád bych, aby měl u nás v budoucnu odvahu kandidovat na prezidenta i nějaký Rom.

Je zde mezi Romy osobnost, která by mohla kandidovat na prezidenta? 

Je jich více, ale musí se ještě trochu vyprofilovat.

Věříte tomu, že bude mít Česko do deseti let prezidenta Roma?

Přál bych si to.

reklama

autor: Jan Rychetský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …