Sociolog děsí: Frustrace Čechů bude dál sílit

07.06.2012 14:02

Stále více lidí pociťuje vládní škrty. Ty jsou často nezbytné, ale zastírají je korupční kauzy politiků. Vláda navíc lidem neumí dostatečně vysvětlit, proč úsporná opatření zavádí. Lidé jsou nuceni šetřit a jejich frustrace se zvyšuje. Jednou z oblastí, kde se lidé snaží ušetřit, je městská hromadná doprava. V posledních letech roste počet černých pasažerů ve veřejné dopravě. Lidé navíc citlivěji vnímají zdražení jízdného a kontroly od revizorů.

Sociolog děsí: Frustrace Čechů bude dál sílit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

Chování cestujících hromadnými dopravními prostředky je však zrcadlem celospolečenského chování lidí. „Je to přímý odraz. Frustrace je vzájemně propojená a je dána společenskými a historickými podmínkami, které chování lidí ovlivňují,“ sdělil ParlamentnímListům.cz docent Pavel Prunner, vedoucí katedry forenzní psychologie na Právnické fakultě ZČU v Plzni.


Lidem se nelíbí zdražení jízdného


„Nejdramatičtější změnou v průzkumech veřejného mínění je míra citlivosti cestujících na cenu jízdného. Pokud dochází ke změně ceny jízdného v delších časových obdobích, veřejnosti tyto změny činí problém,“ říká Michal Kraus, generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků. Právě Plzeň byla jedním z měst, která jízdné nezdražila pozvolně, ale rozhodla se jít cestou skoku. To se dnes ukázalo jako chyba. A to i přes fakt, že veřejnou dopravu v Plzni začíná využívat stále více soukromníků, pro které je jízdenka výrazně levnější než doprava vlastním autem.


Někteří cestující se snaží ušetřit tím, že si jízdenku nekoupí a jezdí načerno. To však PMDP činí značné finanční ztráty – ročně lze tyto újmy přepočítat na šest nových 12ti metrových autobusů. PMDP proto spustily kampaň „Nemám černý svědomí“, která má cestující pozitivně motivovat ke koupi jízdenky. Její cena do značné míry závisí na dotaci z městské kasy. „Město dává na provoz PMDP 750 milionů ročně. My na jízdném vybereme okolo 300 milionů za rok. Pokud bychom se chovali tržně a město nedotovalo dopravu, tak jednotlivá jízdenka bude stát 50 až 60 korun,“ říká Václav Šlajs, předseda představenstva PMDP.


Celkem 24% lidí je nespokojeno s chováním revizorů


Zhruba čtvrtina cestujících si stěžuje na špatné chování revizorů, kteří jsou častokrát napadeni. Počet nespokojených je tak oproti předešlým rokům vyšší. PMDP však na základě výsledků akce Skrytý monitoring 2011 odmítají, že je vina na straně revizorů. Sociolog Prunner si nárůst stížností vysvětluje zvýšenou citlivostí lidí, která je dána zvýšenou společenskou frustrací. „Ta následně vyúsťuje ve zvýšenou kritičnost vůči osobám provádějícím represivní činnost,“ píše v průzkumu pro PMDP Prunner. Dle Prunnera navíc hrozí, že bude frustrace sílit.


Naopak se dle cestujících zlepšilo chování řidičů MHD, kteří absolvují pravidelná školení s psychologem. Lidé navíc vnímají tramvajovou a trolejbusovou dopravu jako šetrnější pro životní prostředí. A tímto směrem se chtějí Plzeňské městské dopravní podniky v blízké budoucnosti ubírat. „V průběhu tohoto roku chceme navrhnout koncept, v němž by veřejná doprava byla jednou z přirozených součástí a který by se věnoval ochraně životního prostředí, říká Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…