Právo po česku: Kvůli nízkým trestům za porušení zákonů mizí historické domy

07.06.2012 13:30

Česká média přináší častá svědectví o smutném osudu mnoha našich památkových objektů. Ve stínu zdevastovaných lázní Kyselka jsou v tichosti ničeny i největší české lázně Karlovy Vary. Jako oběť nesmyslné výstavby nových bytových komplexů a hotelů, které většinou zejí prázdnotou, mizí unikátní historické domy. Město se přitom vážně uchází o zápis na seznam Unesco.

Právo po česku: Kvůli nízkým trestům za porušení zákonů mizí historické domy
Foto: Archiv
Popisek: Dříve živá karlovarská Třída TGM dnes zeje prázdnotou

Zoufalí památkáři, ani vedení města často nemohou nic dělat. České zákony totiž umožňují pouze sankce, s nimiž už stavaři dopředu počítají.  Občan, který v lázeňském území  odhodí nedopalek nebo žvýkačku, musí počítat se stejnou  tisícovou pokutou jako leckterý drzý stavař. A když zaparkuje u domu, kde bydlí, kromě pokuty ještě zaplatí odtah. Je to možná správný, ale ve srovnání s benevolencí, jaká vládne při porušování stavebního a památkového zákona, nepřiměřeně tvrdý postih. Nelze se tedy divit, že si v památkové zóně každý dělá, co chce. Zdaleka nejde ale jenom o osud starých krásných domů.

Obecné ohrožení a zastrašování!


Velmi vážně je ohrožena bezpečnost lidí v domech, kde probíhá rekonstrukce. V lázeňské zóně se nedávno jeden z dělníků propadl do spodního bytu a k smrti vyděsil starou dámu. Naštěstí nebyla zraněna.  V Ondřejské ulici  si zase ruský investor zřídil v rámci černé stavby také černou ubytovnu pro dělníky. Svoji potřebu vykonávali na hromadě písku, přímo nad hlavami sousedů. Bez jakéhokoliv povolení vybourali podlahy, a lidem, bydlícím pod nimi, chodí po stropě. Naštěstí  okamžitě zasáhl stavební úřad a svolal jednání, jehož cílem je zahájení řízení o odstranění stavby. Viník se však na jednání vůbec nedostavil a jeho zástupce  se nechal slyšet, že nemusí nic dělat. Vzápětí začal jednoho z členů společenství vlastníků  brutálním způsobem zastrašovat, také v tomto případě včas zasáhla policie. Celý případ zřejmě skončí u soudu, jako většina ostatních. Ale není výjimkou, že soud viníky osvobodí.

Jak je  to možné?


Jak je možné, že se takto stavebníci chovají? A jaké „páky“ má státní správa vůči těm, co porušují  naše zákony? „Proti investorům, kteří porušují zákon o státní památkové péči, nebo stavební zákon, magistrát postupuje tak, jak uvedené zákony ukládají, tedy řízeními o přestupku, případně správním deliktu, které mohou vyplynout v konkrétní sankce nebo opatření.  Mezi nejviditelnější případy z poslední doby patří například porušení zákona o státní památkové péči u objektu „Stadt Florenz - Koblenz“ na Zámeckém vrchu. Nerespektování stavebního zákona nyní také řešíme při výstavbě bytových domů v Jenišově, kde stavební úřad nařídil zjednání nápravy a přerušení prací na stavbě.  Bohužel, v uvedených případech ještě nebyly pokuty uděleny a nenabyly právní moci,“ sdělil  ParlamentnímListům.cz mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Na zvůli exemplární trest


Na první pohled má tedy stavební úřad dost možností. Ale při zjištění výše pokut je zřejmé, proč si s nimi stavebníci příliš nedělají vrásky. Například sankce za  užívání stavby garáže bez kolaudace dosahuje pouze čtyř tisíc, za stavbu rodinného domu bez povolení pětadvacet tisíc, za správní delikty při stavebních úpravách bytu pouze patnáct tisíc. Světlou výjimkou je nedávná citelná pokuta pro Karlovarské minerální vody za nedodržení povinností majitele památky v Kyselce ve výši 1,8 milionu korun.


Opoziční zastupitel Otmar Homolka  (O co jim jde?!) je ale přesvědčen, že situace se konečně mění. Na naši otázku, jak je možné, že se i dnes dějí v Karlových Varech na památkách taková zvěrstva, říká: “Já si myslím, že to je důsledek stavu, jaký zde panoval donedávna. Investoři byli zkrátka zvyklí dělat si, co chtějí a až dodatečně získávat stavební povolení. A dřívější vedení stavebního úřadu jim často vycházelo vstříc.  Dnes se situace mění k lepšímu, ale příklad domu Stadt Florenz-Koblenz,  kde došlo k bourání přes zákaz památkářů, je důkazem přetrvávající zvůle některých investorů. Je proto třeba, aby byl  uložen skutečně exemplární trest“.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …