Všude štěnice a stovky policistů, zuřil Rath. Bradáčová tedy řekla, jak to bylo

08.06.2012 19:18

Rozjela se akce, která nemá v historii České republiky obdoby, řekl David Rath při projevu v Poslanecké sněmovně o zahájení vyšetřování jeho kauzy před půl rokem. Prý na něj byla nasazena megatechnika a stovky policistů, hájil se, aby dokázal zmanipulovanost vyšetřování. A realita? Stovky policistů byly slovy státní zástupkyně Lenky Bradáčové čtyři lidé a operativních úkonů maximálně deset.

Všude štěnice a stovky policistů, zuřil Rath. Bradáčová tedy řekla, jak to bylo
Foto: hns
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová a exhejtman David Rath, fotokoláž

„Státní zástupkyni Bradáčovou si kriminalisté záměrně vybírají na velké kauzy. Podle zákona si sice nelze žalobce zvolit, v praxi se to ale občas děje. Takže tady si policie vybere státního zástupce, který jim jde se vším na ruku. A jde jim na ruku tak, že se rozjíždí akce, která nemá v historii České republiky obdoby,“ uvedl v úterý před Poslaneckou sněmovnou v emotivním projevu David Rath.

Masivní odposlechy všeho, dávají se všude

"Nasazují se masivní odposlechy, nejenom telefonů a nějakých mailů, ale dávají se do kanceláří, dávají se do soukromých prostor, do ložnic, do obýváků, do pracoven, do kuchyní. Ale pozor! Sleduje se i pohyb osob,“ popsal exhejtman dále svou kauzu.

A aby nenechal nikoho na pochybách, jak obrovský zájem měl údajně kdosi ho zničit, přidal další tvrzení: „To, že je to obludná akce, která nemá v České republice obdoby, to neříkám jen já. Opět vám ocituji slova z novin z Mladé fronty, kde někdejší operativec protikorupční policie Karel Tichý léta sledoval a odposlouchával největší šíbry - kmotra podsvětí Františka Mrázka či podnikatele Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře."

Rath víc než Mrázek s Krejčířem?

A pak Rath citoval: „Nasadili techniku, která se používá téměř pro průmyslovou špionáž. My jsme o něčem podobném si mohli tak leda nechat zdát." A vysvětluje proč. Protože státní zástupci i soudci měli strach z podobného narušování soukromí, teprve až nyní v kauze Rath.“

K tomu sice exhejtman a exčlen ČSSD, ale dosud poslanec dodal: „Takže, dámy a pánové, Rath je ten největší nepřítel státu! Rath je ten největší zločinec, na kterého bylo potřeba nasadit tuto megatechniku! Ne na nějakého Mrázka, Krejčíře, Pitra.“

Nad tím vším ale kroutí hlavou státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která do nedávna nad kauzou bděla a která je podle Davida Ratha jednou z těch, která pro své ambice šla na ruku údajným lidem, kteří chtějí Ratha zničit.

Čtyři lidé, to je masivní nasazení policie?

„Já od začátku nevím, kde se vzala ta teze, že na vyšetřování kauzy Davida Ratha byly nasazeny enormní prostředky, stovky policistů a enormní množství operativní techniky. To je velká lež!“ reagovala pro ParlamentníListy.cz Bradáčová důrazně.

"Na vyšetřování této kauzy pracovali čtyři lidé. Žádné stovky policistů, žádné masivní nasazení policie ani techniky. Čtyři lidé po celou dobu po celý ten zhruba půlrok. A operativních úkonů tam bylo do deseti. Což je nejméně z velkých kauz, které jsem kdy dělala,“ dodala státní zástupkyně.

Pro upřesnění na dotaz ParlamentníchListů.cz Bradáčová dodala: „Operativní úkony jsou všechny ty odposlechy, sledování a tak dále. To znamená, že povolení soudu k jednotlivým úkonům bylo do desítky.“

Na drogy a násilí se nasazuje více techniky

Větší množství policistů připustila jen u domovních prohlídek. „Při realizaci domovních prohlídek, tam ano. Tam mohlo být nevím kolik policistů, ale to je vždycky standard u každé kauzy,“ podotkla.

„Z toho vidíte, že to není žádné masivní sledování lidí a masivní nasazení techniky, jak se všude píše, to je holý nesmysl,“ zlobí se Bradáčová. V praxi tak ani náklady na půlroční vyšetřování kauzy nebyly podle ní nijak extrémní.

„Kolik to přesně stálo, to by vám musela vyčíslit policie. Ta ví, kolik stojí platy čtyř policistů, které nebudou nijak velké a kolik stojí nasazení do deseti úkonů techniky. Ale mohu vám říct, že na každé drogové věci, násilné organizované činnosti, se ty úkony pohybují v násobně větším množství než v této kauze,“ konstatovala Lenka Bradáčová. Pro doplnění, ze zjištěných informací se plat policistů na příslušné pracovní pozici pohybuje kolem 27 tisíc hrubého. Odměna za "dopadení" Davida Ratha pak činila 15 tisíc korun, které udělil policistům policejní prezident Petr Lessy.

Média tu budou i k rozmělnění kauzy

Mediálnímu humbuku kolem Davida Ratha se prý nediví. „Je jasné, že pokud se v trestním řízení objeví osoba takto veřejně činná, tak lze předpokládat, že se sdělovací prostředky o tu kauzu budou zajímat,“ potvrzuje mediální zájem.

„Na druhou stranu, že se právě média budou používat k tomu, aby se ta kauza rozmělnila a aby se odpoutala pozornost od toho základního problému, jímž je ta korupce. Samozřejmě tu bude snaha o kompromitaci všech, kteří se na šetření té kauzy podíleli. Ale to prostě musíme čekat, to se nedá nic dělat,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz Lenka Bradáčová.

Rath se do Bradáčové také pustil

Připomeňme, že přítomnost právě Bradáčové ve vyšetřování Rath ve svém projevu označil za manipulaci. „Prostě se ví, že v Ústí nad Labem působí velmi ambiciózní, inteligentní mladá dáma, paní státní zástupkyně Bradáčová, o které se ví, že pro své ambice je ochotna udělat leccos. A co když je tady takový příslib charakteru: Paní státní zástupkyně, když uděláte toho Ratha, my víme, že byste ráda třeba na Vrchní státní zastupitelství do Prahy, kde se možná uvolní pozice, když uděláte toho Ratha, dveře se otevřou a můžete pokračovat ve své kariéře na Vrchním státním zastupitelství," řekl doslova David Rath. Bradáčová jeho slova dotčená odmítla už dříve komentovat jako nesmysl a zřejmě způsob vedení obhajoby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…