Zločinecké struktury v Mariánských Lázních: Řidičáky bez jediné jízdy

11.06.2012 18:49

To, že lze v českých lázních získat za peníze úplně vše, ví zvláštní kategorie turistů, a to nejen domácích, ale i zahraničních. Zájemci z celé Evropy nebo Asie si zde například mohli bez problémů obstarat řidičský průkaz, aniž absolvovali testy, či jízdy. Korupční praktiky přitom umožnil legalizovat zkušební komisař, který seděl přímo na městském úřadě v Mariánských Lázních.

Zločinecké struktury v Mariánských Lázních: Řidičáky bez jediné jízdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Policie proto tento případ označuje za skandál, který nemá na úseku výkonu státní správy pověřenými obcemi obdoby. Snad právě proto předvedli vyšetřovatelé další husarský kousek. Důmyslně organizovanou strukturu, do níž bylo zapojeno několik českých autoškol, včetně jedné z Prahy, totiž sledovali dlouhé měsíce. Těsně před zatčením pěti hlavních pachatelů dokonce několik nocí nespali. Díky indiciím, na něž je někdo upozornil, tak zjistili, že pachatelé vydali řidičské průkazy více než čtyřem tisícům zájemců. Ti za ně zaplatili úplatek od deseti do dvaceti tisíc korun, na kontě gangu tak skončily miliony.

Policisté se nestačili divit nad rozsahem

Ačkoliv jsou policisté zvyklí na leccos, je samotné rozsah kauzy šokoval. "Rozsah tohoto případu je obludný,“ uvedl už dříve na tiskové konferenci, která se konala v Karlových Varech, jeden z vyšetřovatelů Lukáš Nykodým.

Jak je možné, že k něčemu takovému došlo? Na naši otázku, jak byl například kontrolován zmíněný zkušební komisař, ParlamentnímListům.cz tajemník městského úřadu v Mariánských Lázních Miroslav Jašíček sdělil: “Vše probíhalo, jak mělo. Naprosto zatím nechápeme, kde se stala chyba.“

Podle tiskové mluvčí Karlovarského kraje Jany Pavlíkové se kauza údajné korupce v autoškolách týká obcí s rozšířenou působností. „Ty jim vydaly registraci a mají zákonnou povinnost na tomto úseku provádět státní odborný dozor. Tato pravomoc kraji nepřísluší.“

Pouze začátek

Celý případ je ovšem teprve na začátku. Nyní soud řeší, zda prvních pět obviněných skončí ve vazbě. Za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku jim hrozí tvrdé tresty.  Policie dále prověřuje tisíce žadatelů, jimž také hrozí trestní stíhání. Nejenže se na činnosti gangu podíleli, ale ohrožují i bezpečnost na cestách. Řidičský průkaz totiž získali bez povinných testů a jízd.

„Pokud se dobrovolně přihlásí na policii a budou spolupracovat, výrazně se k tomu bude přihlížet,“ sdělila ParlamentnímListům.cz policejní mluvčí Andrea Kávová a dodala, že v této věci zahájí řízení o odebrání řidičských průkazů ministerstvo dopravy.

“Čekáme na to, jak policie případ došetří a na seznam osob, které získaly řidičské oprávnění podvodným způsobem. Příslušné obecní úřady s nimi pak zahájí správní řízení pro odbornou nezpůsobilost. Než se tak stane, je možné zahájit i předběžná opatření a jména osob, jichž se to bude týkat, zanést do centrálního registrů řidičů Eliška,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. 

¨Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …