Předseda ROP Jihozápad: Česko podmínky Evropské komise nesplní

19.06.2012 20:15

ROZHOVOR Ivo Grüner (ČSSD) kritizuje postup vlády a kompetentních ministerstev v případě problémů s evropskými dotacemi. Vláda řeší problémy opožděně a Ministerstvo financí nereagovalo na připomínky z regionů. Kauza Rath se vládě hodí k zakrytí nejen problémů s evropskými dotacemi, sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Ivo Grüner, předseda Regionální rady ROP Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

 Předseda ROP Jihozápad: Česko podmínky Evropské komise nesplní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 


Česká republika musí do konce června předložit Evropské komisi sadu opatření, pokud chce pokračovat v čerpání evropských dotací. Jak vnímáte zaváďení těchto opatření?


Zavádění těchto opatření je dle mého názoru velmi opožděné. Problémy, které indikovala Evropská komise v rámci kontroly evropských dotací v ČR, jsme v regionálních operačních programech indikovali již před více než dvěma lety. Bohužel vláda České republiky a kompetentní ministerstva se začaly o tyto problémy starat až v poslední době. Jsem naprosto přesvědčen, že tyto problémy mohly být vyřešeny již před několika lety, nicméně Ministerstvo financí jako by nechtělo slyšet hlas z regionů. A proto i celá Česká republika je v současnosti v problémech s čerpáním a certifikací finančních prostředků EU.


Jste v případě rozhodování Evropské komise optimistický?


Podle mých informací a po diskusích s jednotlivými pracovníky Evropské komise se domnívám, že Česká republika nedokáže věrohodně představit změny v auditním systému a bude třeba ještě několik měsíců k tomu, aby je dokázala dopracovat. Myslím si, že Evropská komise proplácení a certifikaci evropských dotací v rámci ČR uvolní až v podzimním termínu, což může být samozřejmě problém pro čerpání evropských dotací a hlavně pro certifikaci již realizovaných projektů.


Na podzim nás čekají krajské volby. Jak může předvolební boj, který již začal, ovlivnit rozhodování Evropské komise?


Osobně se domnívám, že tento „předvolební boj“ je snahou vlády o přenesení zodpovědnosti za současný nedobrý vývoj české ekonomiky a za problémy s čerpáním evropských dotací na centrální úrovni na někoho jiného. Jsem přesvědčen, že Evropská komise má dostatek relevantních informací a již zná problémy, které ČR v rámci čerpání evropských dotací má, a dle toho se také zachová.


Myslíte si, že současná vláda kauzu Rath využívá k tomu, aby odpoutala pozornost od vlastních problémů?


Ano, mám takový názor. Myslím si, že „kauza“ Rath má zakrýt i další problémy ČR, ať už je to profinancování cca 2 miliard korun v kauze karet IZIP nebo problémy s firmou ProMoPro, ale i nesouhlas většiny občanů České republiky s církevními restitucemi, sociální a důchodovou reformou. Prostě, „kauza“ Rath se hodila.  


O jakou částku by ČR přišla, pokud by Komise rozhodla v neprospěch ČR?


Podle informací, které mám, se domnívám, že by šlo o propad v řádech několika stovek miliard korun a myslím, že by to mohlo ohrozit nejenom současné, již realizované projekty, ale především by to byl velký zásah do ekonomické budoucnosti České republiky.


ROP Jihozápad prošel po kauze bývalého ředitele Jiřího Trnky důkladnými kontrolami. Dnes se o tomto programu hovoří jako o nejprověřenějším. Co ROP Jihozápad může ohrozit?


ROP Jihozápad může ohrozit, stejně jako všechny ostatní operační programy v ČR, právě nekompetentnost Ministerstva financí a celé české vlády ve vyjednávání s Evropskou komisí a nedodržení termínů v certifikaci projektů.

Jak posuzujete fungování ROP jako takových?


ROPy prošly od roku 2007 dlouhou cestu. Překonaly mnoho překážek a udělaly samozřejmě i mnoho chyb. Nicméně v současnosti jsem přesvědčen, že se ze všech chyb a omylů poučily a dokáží, na rozdíl od ostatních operačních programů, dle mého názoru efektivně a cíleně financovat důležité projekty v regionech. Ať už to jsou projekty silniční infrastruktury, školství či zdravotnictví.


Jste pro zrušení či zachování současného systému ROPů?


Jsem pro zachování finančních regionálních potřeb na regionální úrovni. Je mi úplně jedno, zda financování přijde z regionálních operačních programů nebo z jiného dotačního programu. Důležité je, aby vláda vyjednala takové podmínky, aby z evropských fondů mohly být realizovány projekty, které regiony potřebují, tedy silnice, zdravotnická a sociální zařízení, rekonstrukce škol apod.


Co se podařilo prostřednictvím ROP Jihozápad realizovat?


V Plzeňském a Jihočeském kraji se podařilo zrealizovat řadu významných silničních staveb. A to jak komplexních rekonstrukcí silníc II. a III. tříd, tak i nových silnic a obchvatů v problémových lokalitách. Z Plzeňského kraje například obchvat Klatov a Všerub. V oblasti zdravotnictví se podařilo zrekonstruovat či vystavět řadu zdravotnických zařízení - například Klatovskou nemocnici.


Jaké akce nyní v Plzeňském kraji připravujete?


V Plzeňském kraji s podporou evropských dotací připravujeme, nebo jsou již těsně před realizací, dvě velké akce. Jedná se o přemostění řeky a výměnu nevyhovujícího provizorního mostu v Plzni na Jateční směr Chrástecká a západní obchvat Plzně, který by měl končit v Křimicích. Obě tyto stavby by měly pomoci občanům nejenom z Plzně, ale z celého Plzeňského kraje k lepší dopravní dostupnosti města Plzně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …