Vesničané se radují: Třídíme odpad, nemusíme platit poplatky

12.06.2012 20:08

Neplatíme za svoz odpadů a místo toho více třídíme. Tak mluví lidé z Nové Paky na rozdíl od Opočenských. Ti musí hradit ze své kapsy poplatky jako většina ostatních v Královéhradeckém kraji.

Vesničané se radují: Třídíme odpad, nemusíme platit poplatky
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Za odpad neplatí Novopačtí už čtyři roky a v třídění patří dlouhodbě mezi nejlepší v celé České republice, například loni oddělili 550 tun recyklovatelného odpadu. „Jsem nadšený, že poplatek nemusím platit. Pokud je člověk alespoň trochu duchapřítomný a odpadky třídí, tak je to podle mě v pořádku,“ řekl Leoš Peteráč z Nové Paky.


Kázeň při rozdělování materiálů, které doma vyhazujeme, vyžaduje i vedení města. Redakci to sdělil místostarosta Stanislav Albrecht: „Je to jeden z nástrojů, jak motivovat obyvatele. Stále jim připomínat, že když se na něčem nepodílí, tak nemohou mít privilegia. Něco za něco. Z tříděného odpadu máme příjem, takže to funguje. Pokud by ale jeho množství začalo ubývat, zase se k poplatkům vrátíme,“ vysvětlil Albrecht s tím, že tak vlastně občany osvobozují od další daně.


V Opočně na druhém konci Královéhradeckého kraje stojí každého svoz odpadu 450 korun ročně. „Mně jako živnostníkovi vadí platba všech daní a poplatků. Samozřejmě by bylo milé, kdyby se za odpad neplatilo. Kontejnery na tříděný odpad mám blízko, občas jsou přeplněné, ale to je spíše o lidech. Nejsou schopni papír a případně i plast logicky zmenšit, aby zabral co nejméně místa,“ řekl Jan Ježdík z Opočna.


„Město efektivně rozšiřuje místa pro sběr tříděného odpadu, takže hádám, že to dělá právě z těch peněz, které jim dávám,“ dodal Ježdík.

Výběrem poplatků putuje do městské kasy každoročně zhruba 1,4 milionu korun. „Cenu se snažíme držet a nabízíme slevy pro nezaopatřené děti a seniory. Vybrané peníze se snažíme použít na třídění. Organizujeme mobilní sběr elektroodpadu, chystáme třeba i svoz biodpadu a zvyšujeme počet kontejnerů,“ uvedl Jaroslav Koudelka, vedoucí oddělení životního prostředí Městského úřadu v Opočně.


Jak potvrzují v obou městech, množství tříděného i směsného odpadu stoupá. Veškeré náklady stojí v Nové Pace s devíti tisíci obyvatel 5,5 milionu korun za rok. V třítisícovém Opočně 2,2 milionu korun.


Po devíti letech stát umožnil vybírat obcím jednou tolik peněz za svoz odpadu, než doposud. Z peněženky by tak lidé mohli místo pětistovky vytáhnout až tisícikorunu za rok. Pro pětičlennou rodinu to znamená pět tisíc korun. „To bychom se nedoplatili, máme tři děti a jsem na mateřské dovolené. Pevně doufám, že ke zvýšení poplatků nedojde,“ řekla Marta Vítková z Trutnova.


Podle tiskového vyjádření starosty Trutnova Ivana Adamce občané více nezaplatí. „I když nám zákon dává prostor k navýšení platby, nechceme tím občany zatěžovat v období, kdy se zdražuje téměř všechno. S firmou Transport Trutnov, která se o svoz stará, jsme se dohodli na úpravě svozu tříděného odpadu. Díky tomu v příštím období neporoste ani doplatek z rozpočtu města,“ sdělil Adamec.


Zvýšení poplatku za odpad neplánují ani ve většině měst Královéhradeckého kraje, v celé republice nevybírají poplatky vůbec asi tři procenta českých obcí. Kromě Nové Paky jsou to například Teplice. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …