Mattoniho dědic spatří v Kyselce dílo zkázy. Snad ho netrefí šlak!

13.06.2012 20:54

Tento týden přiletí na návštěvu České republiky pravnuk zakladatele lázní Kyselka Heinricha Mattoniho. Na vlastní oči se přesvědčí , jak se z kdysi výstavných a slavných lázní stalo dílo zkázy. A jak už v bývá v kauze Kyselka zvykem, na spadnutí je další skandál.

Mattoniho dědic spatří v Kyselce dílo zkázy. Snad ho netrefí šlak!
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

Emeritní profesor kalifornské univerzity Rudolf Mattoni se až v Americe dozvěděl o snaze památkové asociace ASORKD zachránit zdevastované objekty, které vybudoval jeho slavný pradědeček. V Čechách ho čeká pestrý program, kromě návštěvy Kyselky, kde se setká i se zdejšími  občany, navštíví také hrob Heinricha Mattoniho na karlovarském hřbitově. Zde je jeden z nejvýznamnějších podnikatelů karlovarské historie pohřben společně s dalšími slavnými souputníky, například členy dynastie Puppů.

Snad ho netrefí šlak!

„Mnoho lidí zajímá osud rodiny Mattoni po roce 1945, kdy byla jejich továrna znárodněna,“ říká prezident  ASORKD Pavel P Ries a dodává „Samozřejmě se v debatě nevyhneme ani otázkám morální odpovědnosti Karlovarských minerálních vod za odkaz Heinricha Mattoniho, jehož jméno obchodně využívají.“ Jeho slova potvrzuje bohatá diskuse na hojně navštěvovaných webových stránkách „Zachraňte lázně Kyselka.“ Mimochodem, petici na záchranu unikátu podepsalo již více než dvacet tisíc lidí z celé republiky. 


Čtenář Jarda se obává, aby pana Mattoniho při návštěvě Kyselky netrefil šlak, Luboš Renka jeho pozvání považuje za dobrý nápad jak pohnout ignoranty.  A právě proto hrozí další skandál.   Není žádným tajemstvím, že mezi firmou Karlovarské minerální vody a členy ASORKD panují napjaté vztahy, které dokonce vyvrcholily fackou. Tu uštědřil generální ředitel KVM A. Pasquale víceprezidentovi ASORKD Martinu J. Kadrmanovi poté, co ho nazval dobytkem. Martin Kadrman nám nyní oznámil, že se firma KVM „pokusila vetřít k panu Rudimu Mattonimu   na zapřenou“ pod záminkou setkání s karlovarským historikem a zastupitelem Stanislavem Burachovičem (KOA).

Znechucený historik

O tom však známý historik nic neví. Parlamentním listem na žádost o stanovisko k celému případu odpověděl: „Pana Rudolfa Mattoniho jsem kontaktoval z vlastního badatelského zájmu sám mailem nezávisle na KMV, o způsobu jejich pozvání do firmy nic nevím, je to interní věc KMV. Pana profesora jsem pozval na prohlídku výstavy o Kyselce, jejíž jsem spoluautorem. Zatím mi neodepsal. Předpokládám, že kvůli jeho nabitému časovému programu asi k  prohlídce nedojde.“


K celé kauze ještě dodal: „Vnímám, že se KMV nejen v této kauze chovají pragmaticky, někdy však naivně, jindy až velmi důmyslně ve vlastním zájmu, který je pro ně logicky prioritní. Nejsem nikým manipulován, mám vlastní rozum a kritiku ze strany ASORKD vnímám jako reakci na to, že od jisté doby nesdílím některé formy jejího - zdůrazňuji - velmi záslužného mediálního boje za záchranu Kyselky. Ta mi na srdci leží a v souvislosti s tím podotýkám, že jsem autorem znění první verze petice a jako první jsem ji podepsal společně s jejím iniciátorem Řekem Iliasem Michopulosem.


Lituji toho, že věcný boj o záchranu Kyselky se mezitím stal politikem, kolbištěm zjitřených emocí  a osobní mediální válkou s podpásovými údery z obou stran. To mne znechucuje. Mám jiné starosti a zájmy, než se pídit po všech zjevných i skrytých věcech tohoto nenávistného sporu, takže mi mnohá fakta unikají. Pokud jsou mi některé údajné skutečnosti sdělovány, velmi zvažuji jejich důvěryhodnost.  Nezastírám, že vloni předložený plán KMV na revitalizaci Kyselky jsem uvítal jako nouzové, leč patrně jediné reálné řešení krizové situace staveb. Pokud brzy nedojde k jejich opravě, budou zralé pro buldozer i bez demoličního záměru. Jistě, památkáři mají pravdu, opravitelné ještě jsou, ale jaký šílenec by vynaložil ony neskutečné peníze na jejich opravu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…