Syřan žijící v Česku: Na Ratha to ušili. Kalousek nemá čisté ruce

24.06.2012 19:56

PŘÍBĚH Už řadu let žije na severu Čech Ibrahim al Sulaiman pocházející ze Sýrie. Je nyní v čilém kontaktu se svojí domovinou. „V Česku jsme vzpomínali sedmdesáté výročí vyhlazení Lidic. Něco podobného se teď stalo v Sýrii. Vládní hrdlořezové podřezali šedesát dětí a znásilnili ženy ve vesnici Húla, což je předměstí těžce zkoušeného města Homs,“ říká český občan syrského původu.

Syřan žijící v Česku: Na Ratha to ušili. Kalousek nemá čisté ruce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V Česku se živí jako fotograf, je vystudovaný novinář. Publikuje na syrském revolučním netu. V rodném městě Der El Zoor má několik sourozenců. „Před chvíli jsem telefonoval s bratrem, armáda právě bombarduje čtvrť, kde žijí,“ popisuje dramatické chvíle na začátku našeho setkání v liberecké kavárně.

Topolánek je hulvát

Ibrahim al Sulaiman je politicky aktivní i v Česku. Je členem ČSSD. Byl dokonce ve výkonném výboru krajské a okresní organizace v Liberci. Při volbách předsedy ČSSD hlasoval pro Bohuslava Sobotku. Jeho liberečtí kolegové však podporovali jeho rivala Michala Haška. A tak milý Ibrahim už v žádném výkonném výboru není...Možná i symbolicky vzhledem k násilí v jeho rodné zemi upřednostňuje mírumilovnější politiky. Třeba dává přednost Václavu Klausovi před Milošem Zemanem. „Klaus byl třeba proti bombardování v Jugoslávii. U Miloše Zemana cítim agresivitu, to mi vadí. Nemám rád militantní lidi,“ konstatuje. Podobně nahlíží na šéfy ODS. Víc mu vyhovuje jejich současný šéf Nečas než jeho předchůdce. „Topolánek je gauner, není diplomat, v parlamentu se choval jako hulvát, používal i vulgární gestikulaci,“ vyjmenovává. Podobnou paralelu vidí i v jeho sociální demokracii. „Bohuslav Sobotka se mi líbí. Naslouchá i názorům jiných. Jiří Paroubek nebyl špatný, ale takový příliš bojovný, špatně věci interpretoval, snažil se věci prosadit silou,“ míní. Jako levicově založený člověk kritizuje současné kroky české pravicové vlády. „Jsou proti lidem,“ domnívá se. „Divím se, že se český člověk nechá u voleb oblbnout a volí zdiskreditované politiky,“ sděluje. Myslí tím především Miroslava Kalouska. „Jeho ruce nejsou čisté,“ říká.

Na Ratha to byla připravená akce

„Měl jsem možnost s Davidem Rathem strávit celý den, když byl jako ministr zdravotnictví na návštěvě v Liberci. Je to chytrý, vzdělaný člověk,“ uvádí. Jeho selhání komentuje arabským příslovím, které neumí přesně přeložit do češtiny. Pochopil jsem ho tak, že čím je člověk chytřejší a schopnější, o to větší, kolosálnější chybu může udělat. „Myslím si ale, že šlo o připravenou akci na něj,“ zmiňuje. A upozorňuje na mnohem větší kauzy, kdy zmizely ne miliony, ale miliardy. „A kde jsou?,“ ptá se.

Česko je ve srovnání se současnou Sýrií ráj na Zemi

Krize, skandály, korupce. Všechny české problémy jsou naprostou prkotinou proti situaci v Sýrii. „Česko je proti tomu ráj na Zemi,“ uvědomuje si Ibrahim a popisuje začátek dnešního běsnění. „Nejde podle mě o občanskou válku, ale o pokračování takzvaného arabského jara,“ vysvětluje. Arabské jaro začalo v Tunisku, přelilo se do Egypta, posléze i Libye. V Sýrii byl zpočátku klid. Až do události, která se stala v březnu loňského roku ve městě Dará na jihozápadě Sýrie u hranic s Jordánskem. „Děti na základní škole napsaly na tabuli křídou – Je to v Tunisku, kdy bude u nás,“ popisuje. Kvůli této větě odvezla dvanáctileté děti tajná policie až do Damašku. Rodiče čekali, že se za pár hodin vrátí. Když se tak nestalo, vydali se po několika dnech do Damašku. „Chceme naše děti,“ říkali tajným policistům. Ti jim odpověděli nejcyničtějším možným způsobem. „Jestli chcete děti, pošlete nám sem vaše ženy, my vám je uděláme,“ vypráví Ibrahim o prapůvodním začátku syrských nepokojů. Znepokojení lidé se vrátili domů a šli demonstrovat na náměstí. „Nebylo jich ani sto. Zastřelili je, některé zranili a nikoho k nim nepustili. Když někdo šel ke zraněným, taky ho zastřelili,“ konstatuje. Po tomto masakru se protesty přenesly i do jiných míst Sýrie a trvají dodnes. Zatčen byl na podzim i Ibrahimův bratr. „Tři měsíce ho tajná policie vyslýchala a mučila, naštěstí ho propustili,“ oddechl si.

Vraždil už i Bašárův otec

V Sýrii vládne autokratický režim, který vede Bašár al-Asad. U moci se drží hlavně s pomocí armády. Žezlo převzal od  svého otce Hafíze al-Asada. Což také nebylo žádné neviňátko. Spíše naopak. „V roce 1982 jeho armáda bombardovala město Hamma. Zůstalo tam 25 tisíc mrtvých,“ šokuje Ibrahim. „Nebyla ale dnešní média. Proto rebelie tehdy nepropukla v jiných oblastech,“ porovnává. Ptám se Ibrahima, proč se na rozdíl třeba od Egypta drží doposud Bašárův režim u moci. „V Sýrii je prezident Bašár al-Asad. Velitel zvláštní gardy je jeho bratr. Šéf tajné služby bratranec,“ upozorňuje na rodinnou propojenost ve vedení syrských bezpečnostních složek, která je ještě větší, než byla v Iráku za Saddáma Husajna.

Režim využívá i kriminálníky. Zmasakrovali vesnici jako české Lidice

Nejenom tajná policie a armáda terorizuje spoluobčany. Největší zvěrstva páchají oddíly složené z bývalých kriminálních živlů. „Vesnici, kde jsou nějací protirežimní aktivisti, obklíčí armáda a ostřeluje ji. Muži utečou. A cesta je volná pro kriminálníky,“ vysvětluje a dává paralelu s českou historií. „Zrovna jsme vzpomínali sedmdesáté výročí Lidic. Něco dost podobného se stalo teď v Sýrii,“ konstatuje. Hrdlořezové vběhli do venice Húla na předměstí Homsu. Po armádním ostřelování v ní zůstaly jen ženy a děti. „Ženy znásilnili a šedesát děti podřezali,“ zmiňuje Ibrahim brutální čin. Kvůli tomu se sešla Rada bezpečnosti, tlak na režim po tomto otřesném zločinu sílí.

V Sýrii jsou města zničená jako Drážďany na konci druhé světové války

Mnohá města jsou podle Ibrahima zničená bombardováním syrské armády jako Drážďany na konci druhé světové války. Přesto je proti tomu, aby do Sýrie vstoupily cizí armády, zvláště americká. „Nechceme dopadnout jako Irák. Ať nám pomáhají jen materiálně,“ říká. Obává se vývoje a zároveň je umírněným optimistou. „Vleklý konflikt nás hodně poškodí. Nejsme tak bohatá země jako Libye, která má hodně ropy,“ konstatuje. Přesto si myslí, že současný Bašárův režim padne. „V syrské armádě nejsou přeci samí vrahové,“ míní. 

Do Čech se dostal jako student žurnalistiky

Ibrahim al Sulaiman se v Čechách, konkrétně v Praze, ocitl v osmdesátých letech minulého století. Vystudoval žurnalistiku na Karlově univerzitě, zná řadu českých novinářů. Poté se vrátil do Sýrie. Od roku 1996 je trvale v Česku. Proč se sem navrátil? O tom Ibrahim mluvit nechce. Tuším, že je za tím nějaká žena. Musím však respektovat Ibrahimovo mlčení na toto téma. „Mám tady více kamarádů než v Sýrii,“ vysvětlí pouze proč je v Česku. Profesně se věnuje svému koníčku fotografování. „Fotím už od základní školy,“ objasňuje. Věnuje se hlavně žánru zvanému Street foto, je členenem Foma klubu Liberec. „Nyní společně vystavujeme v Muzeu Českého ráje v Turnově, od července na libereckém krajském úřadě,“ zve zájemce. K žurnalistice se přece jen dostal v tomto ze syrského pohledu bouřlivém období. „Publikuji na syrském revolučním netu. Radím tam mladých zpravodajům, kteří posílají příspěvky do světa, jak je mají dělat,“ zmiňuje Ibrahim. Zůstane v Česku, nebo se vrátí v budoucnu do Sýrie? „Nevím. Neplánuji. Nechám to osudu,“ uzavírá.

Ibrahim al Sulaiman
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově
člen ČSSD
profesionální fotograf – fotí převážně černobíle
má dvanáct sourozenců – většina stále žije v rodné městě Der El Zoor, dokonce i ve stejné čtvrti

Sýrie
Stát v jihozápadní Asii, řazený k Blízkému východu. Hlavním městem je Damašek. Zemí protéká řeka Eufrat a částečně i hraniční Tigris. Hraničí s Tureckem, Irákem, Jordánskem, Izraelem a Libanonem. Žije zde 22,5 milionů obyvatel. Většinu tvoří sunnité, v menšině jsou šiíté – především alavité. Jsou tu i křesťané a židovské komunity. Etnicky je většina Syřanů arabského původu, je zde i významná kurdská menšina. Politicky mají dominantní postavení alavité. Mezi ně totiž patří současný prezident Bašár al-Asad, který vystřídal v roce 2000 svého otce Háfize al-Asada. Ten se stal prezidentem v roce 1971. Oba jsou představitelé strany Baas, která v zemi dominuje od roku 1963. Jde o autokratický nedemokratický systém, který drží u moci armáda a ostatní bezpečnostní složky. Jsou personálně úzce propojeni s rodinou Asadů. Od března 2011 je Sýrie zasažena vlnou demonstrací, jde o pokračování takzvaného arabského jara. Režim je potlačuje násilně, je čím dál tím více brutální.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …