Významný člen ČSSD: Chtějí nás mít na kolenou, je to nebezpečná hra

16.06.2012 11:06

Je to likvidace sociální demokracie, říká o žádosti státního zástupce dozorujícího kauzu Rath významný člen severočeské ČSSD Roman Houska. Kauzou Rath to prý jen začíná, útoky na oranžové hejtmany a jejich lidi prý budou pokračovat až do voleb.

Významný člen ČSSD: Chtějí nás mít na kolenou, je to nebezpečná hra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

O tom, že by velké strany mohly mít problémy minimálně na Ústecku v souvislosti s využíváním evropských dotací, hovoří i bývalý šéf jednoho z odborů Regionálního operačního programu Severozápad Leo Steiner. Jde prý o stovky milionů a týkají se hlavně období před rokem 2010. Ale jsou i novější případy, v jednom z nich prý může jít o příliv peněz do stranické pokladny ČSSD a šetří jej policie.

O financování ČSSD se středočeský žalobce Petr Jirát začal zajímat díky řeči vazebně stíhaného poslance Ratha ve sněmovně. Ten uvedl, že se v odposleších hovoří i o financování strany a volební kampaně. "Nejsme hluší. Víme, co tam zaznělo, a každý žalobce má povinnost se na tyto poznatky zaměřit," řekl Jirát Lidovým novinám, které o jeho plánu informovaly (celý Rathův projev ZDE).

Podívat se pod pokličku stranického financování nejsilnější opoziční strany před krajskými volbami logicky vyvolá otázky. Pochyby o skutečném cíli žalobců připouští i vlivný člen ústecké ČSSD Roman Houska. Stranu by podle něj mohly poškodit i údaje z dob, kdy funkci předsedy vykonával Jiří Paroubek.

"On je umělcem v tom, jak ČSSD vyluxovat účet a nechat tam jen 300 milionů dluhu. Za toto své tvrzení samozřejmě očekávám trestní oznámení, máme jich vzájemně podaných hned několik (čtětě více ZDE). V otázce financování jsem podával trestní oznámení na pana Bendu (bývalý šéf krajské organizace socdem Petr Benda, který nyní působí v Paroubkově NS-LEV 21, pozn. red.). S panem Paroubkem v tom jedou celou dobu," tvrdí ústecký politik.

Tvrdé rány ale podle Housky schytává místo bývalého vedení celá strana. "Současné vedení se tomu totiž nedokáže postavit. Jde o aktivitu někoho, kdo chce mít naši stranu na kolenou jako neškodné ´béčko´. Samotní komunisté nebudou pro pravici představovat ohrožení. Je to velká a nebezpečná hra, která se tu rozjela, a jen tak neskončí. Očekáváme útoky na další naše hejtmany a jejich spolupracovníky," uvedl pro ParlamentníListy.cz Houska.

Celá zpráva SANEP ZDE

Co bude dál?

Že by se zájem o financování ČSSD mohl točit i okolo tolik medializovaného Regionálního operačního programu Severozápad, potvrdil ParlamentnímListům.cz i jeho bývalý pracovník Leo Steiner, který poukázal na nesrovnalosti ve využívání eurodotací na Ústecku.

 "Upozornil jsem na to, že systém přerozdělování evropských peněz v ROP má korupční základy a peníze takto získané byly využity stranami, které byly u moci a sytém takto nastavily. S policií na tom velmi intenzivně pracujeme. Pokud se ptáte konkrétně na sociální demokracii, pak odpovídám ano, konkrétně v jednom projektu zaměřeném na rekultivaci krajiny byla velmi aktivní osoba, která má vysoké postavení v sociální demokracii a projekt, o kterém je řeč, je v podezření, že z něj bude financována kampaň ČSSD," uvedl pro ParlamentníListy.cz Steiner.

Unikátní databáze výzkumů MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP

Výrazné předražování projektů až o padesát procent bez ohledu na to, zda peníze měly jít do stranických kas nebo kapes jednotlivců, se prý týká převážně období před rokem 2010. "Pak už to tak drastické není. Celkově se ale podle mého odhadu bavíme minimálně o stovkách milionů, které byly takzvaně odkloněny, a nejde o konkrétní volební období. Dvě velké strany se v našem kraji dělí o moc už dvanáct let," říká Steiner.

Pro i proti

Anketa

Jde o snahu zničit ČSSD?

88%
12%
hlasovalo: 2120 lidí
Který z projektů ROP by mohl mít ústecký whistldeblower na mysli? Značně medializovaný byl v souvislosti s nedávnou policejní razií, při níž došlo dokonce na zapečetění kanceláří, plán na propagaci rekultivace krajiny po těžbě hnědého uhlí. Figurovat v něm má náměstek hejtmanky a dvojka ústecké kandidátky do krajských voleb Pavel Kouda.  

Vedení kraje informace o podezření panujícím okolo propagování rekultivace krajiny na Ústecku a Karlovarsku rezolutně odmítá.

"V minulém týdnu se konalo jednání projektového týmu za účasti novinářů, kteří se mohli zcela transparentně přesvědčit, jak přípravné práce na propagaci kraje v rámci tohoto projektu pokračují. Projekt je na začátku realizace a dosud nebyly z úrovně ROP SZ proplaceny žádné prostředky," uvedl pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Rytíř z tiského oddělení kraje.

O Steinerových informacích říká, že jsou prý často lživé. Kraj již Steinera několikrát vyzval, aby svá tvrzení podložil důkazy. "Nebudu ty informace předávat veřejnosti, ale policii a na ní je, aby konala," obhajuje své mlčení v konkrétních věcech Steiner.

Kompletní vyjádření Ústekého kraje:

Tvrzení pana Steinera jsou často lživá, v lepším případě mlhavá a účelová. Na výzvy, aby pro svá různá tvrzení předložil konkrétní důkazy, nereagoval. Vždy se oháněl tím, že svá oznámení na řadu údajných pochybení v rámci projektů ROP předal policii.

Ústecký kraj například vyzval Leo Steinera dne 28. května 2012, aby zveřejnil důkazy pro své tvrzení o údajném trojnásobném předražení rekonstrukce II/229 Louny – Ročov nebo se za své nepravdivé výroky omluvil. Pro pomluvu a šíření poplašné zprávy podala hejtmanka Jana Vaňhová na L. Steinera trestní oznámení.

Projekt, který mlhavě zmiňujete, se jmenuje „Propagace rekultivovaných a revitalizovaných území v Ústeckém kraji“. V rámci projektu nejde tedy o rekultivaci jako takovou, ale o podporu cestovního ruchu a o posílení image kraje. Je to projekt z ROP SZ a příjemcem dotace by zde měl být Ústecký kraj. V minulém týdnu se konalo jednání projektového týmu za účasti novinářů, kteří se mohli zcela transparentně přesvědčit, jak přípravné práce na propagaci kraje v rámci tohoto projektu pokračují. Projekt je na začátku realizace a dosud nebyly z úrovně ROP SZ proplaceny žádné prostředky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …