Romští politici: ODS, ČSSD i KSČM, je to jedno. Pro nás udělaly hov*o

16.06.2012 16:03

REPORTÁŽ Břeclavská lež. Na její původce bylo podáno trestní oznámení. Postarali se o to Romové z mladé Strany rovných příležitostí. Chtějí, aby se případ došetřil, aby nic nezůstalo ututláno a kauza se stala výstrahou pro příští lháře. Reportér ParlamentníchListů.cz se s nimi vydal na místo činu. Starosta Břeclavi s oznámením nesouhlasí. Pro něj je totiž problém mokvající ranou, která tím začne jen znovu bolet a bude z ní vytékat hnis.

Romští politici: ODS, ČSSD i KSČM, je to jedno. Pro nás udělaly hov*o
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Představitelé Strany rovných příležitostí s romskými dětmi v jedné z břeclavských škol

Pětadvacetitisícová Břeclav je nášlapná mina plná nenávisti. Zanedlouho zde budou krajské volby a říká se, že na ní někdo šlápne. Je totiž třeba nepřítele, a tím se často stává asi tisícovka místních Romů. Nenávist nejvíc rozvířilo nařčení, že tamní Romové zmlátili malého chlapce. Stalo se to před dvěma měsíci a před měsícem kluk přiznal, že lhal.

Mezi romskou menšinou v Břeclavi se teď tichou poštou šíří zpráva, že jsou kvůli chlapcově lži už šikanovány romské děti. S představiteli Strany rovných příležitostí si to jdeme ověřit do Základní a Mateřské školy v Kupkově ulici. Takových je prý v Břeclavi šest. Zástupce ředitele a tělocvikář Petr Pláteník si prý od Romů vysloužil přezdívku bílý Rom, protože s nimi umí vyjít. Na nástěnce ukazuje fotku romského chlapce, o němž tvrdí, že by mohl být českým reprezentantem ve fotbale. „Nicméně se fláká. Doma ho špatně vedou. Máme tady ale i kluka, co odcházel ze školy s jednou dvojkou, studuje na obchodní akademii a hraje hokej za místní družstvo,“ říká. Škola je tichá, protože děti jsou na představení, ale teď se vrací a chodby se postupně plní křikem.

V této škole prý romské děti vychází s ostatními bez problémů a vztahy nenarušily ani nedávné události. Kantoři na to dohlížejí. Čtyři romské děti se postupně sejdou v kanceláři zástupce ředitele a potvrzují učitelova slova. „Ve škole nic. Venku nám ale nadávají do špinavých cikánů, jednou mi jeden pán flusnul pod nohy. A dívají se na nás zle,“ říká dívka z osmičky. Nicméně Pláteník dost pragmaticky uvádí případy toho, že některé romské děti mají k ideálu daleko. Krádež, nechuť do učení, špatná docházka atd. Místopředseda Strany rovných příležitostí Čeněk Růžička domlouvá mladému Danielovi, aby nebyl líný a koukal si dodělat i devítku a pak se šel vyučit zámečníkem.

Čtěte další reportáže ParlamentníchListů.cz

Největší nebezpečí jsou podle pedagoga prázdniny, které přijdou za čtrnáct dní. Děti prý přestanou mít pevný režim a začnou se flákat. Ale to platí o všech dětech.

Ghetto? To rozhodně ne

V ulici Riegrova se nachází lokalita, kterou novináři často z neznalosti či lenosti nazývají břeclavským ghettem. Označení ghetto, což je část města, kde žijí lidé stejného náboženství, rasy či národnosti, na tyhle bývalé kasárny vůbec nesedí. Venku sice postává několik Romů, ale z oken se dívá na příchozí návštěvníky většina "gadžů".

„Žije tady přes sto rodin a z nich asi jedenáct romských,“ říká Květoslava Gorolová, k níž jdeme na návštěvu. Byt září oranžovou na stěnách, stůl je zaplněný dobrotami pro hosty. Právě její sestra Alena Gronzíková je prý pro místní Romy nejdůvěryhodnější osobou, ale nyní je bohužel pracovně v Brně. V místnosti je několik lidí. Všichni s trestním oznámením na původce břeclavské lži souhlasí a tvrdí, že by se pod to podepsala valná většina břeclavských Romů. „Teď tady říkají, dobře, neudělali jste to, ale stejně kradete a jste hajzli. Na internetových stránkách města dokonce vyšlo, že jsme to stejně udělali, ale podplatili jsme si policajty, aby tvrdili opak,“ dodává Gorolová.

Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer jim říká, že je třeba, aby si mezi sebou zvolili vlastní zástupce a v Břeclavi aby tak vznikla pobočka strany. Tito kandidáti zvolení zespoda pak budou kandidovat ve všech volbách.

Jeho spolustraník a bezpečnostní expert Rudolf Vitkovič je bývalý policista. Když se lidé v místnosti ptají, co ten gadžo tady dělá, vtipně odvětí: „Já jsem stranický Klekí Petra!“ Pro ty, co nebyli nadšenci Mayovek, jde o bílého otce Apačů. Právě on začne za jednotu Romů drsně agitovat: „ODS, ČSSD i KSČM pro Romy udělaly ho*no. Za posledních dvacet let se tady Romům daří hůř a hůř. Proto je třeba, abychom se jimi před volbami zase nenechali obalamutit a abychom volili vlastní zástupce,“ říká. Všichni souhlasně kývou hlavou.

Vše o tématu Romové

Na chodbě domu stojí mladý kluk a kouká dost nabroušeně. „Gadžové nás nenávidí. S bratrancem jsme hráli v béčku fotbal za Břeclav. Když se přestupovalo do áčka, vybrali si bílý. Nerozhodovali podle toho, jak kdo dobře hraje, ale jakou má barvu. Vždyť se podívejte na nároďák, je tam nějaký Rom? Není! Každý z nás na něj může tak jen koukat v televizi. A přitom je mezi námi spousta dobrých sportovců,“ postěžuje si.

Starosta se bojí vášní

Ve své soukromé chirurgické ambulanci nás přijme i místní starosta Oldřich Ryšavý. Tento politik ČSSD se při rasových nepokojích v Břeclavi jednoznačně postavil proti jejich rozdmýchávání stranou DSSS. Snažil se situaci uklidnit v terénu, přestože mu většina občanů dost nadávala. Byl hromosvod pro všechny, jak sám říká. Pro gadžy milovník cikánů, pro Romy rasista. „Problém zde doutnal pod povrchem dlouho. Drobná kriminalita ze strany Romů tady existuje. Jsem ale dalek toho, abych říkal, že to dělají všichni Romové. Dělají to jen někteří. Nebudu paušalizovat a dělám vše pro to, aby ve městě byl klid,“ vysvětluje s tím, že situace v Česku se fašizuje, což je obrovský problém.

Požadavek, aby byla Břeclavská lež vyšetřena, se mu ale nezamlouvá. „Vidím to jako situaci, kdy si znovu budeme drásat ránu, znovu bude bolet a poteče z ní hnis. Nebo jak se mnohem expresivněji říká, když se budeme hrabat v ho*ně, bude jen víc smrdět. Z toho šetření a soudu bude maximálně deziluze. Půjde totiž o spor mezi dvěma menšinami a může nás z toho potkat další demonstrace. Vždyť rodiče toho kluka jsou Ukrajinci. Nebude to tak, že majorita poškodila minoritu, ale dopadne to tak, že mezi dvěma minoritami proběhl spor,“ doplňuje.

Romští politici na to, že půjde o odpověď na veškeré lži o Romech a jasný vzkaz do budoucnosti, aby se podobné věci neopakovaly, protože nezůstanou nepotrestány. Romové si nemyslí, že by to vyvolalo vášně. „Vztahy jsou stejně lhaním narušeny. Tuto situaci vyřeší jen čas a pravda,“ míní Růžička.

Romskou stranu vítám. Budu mít jasné partnery k jednání

Podle starosty Ryšavého by nebylo na škodu, aby vznikla v Břeclavi pobočka Strany rovných příležitostí, do níž by si Romové zvolili své zástupce, jimž věří, protože bude mít alespoň jasné partnery k jednání.

Romští politici pak odjíždí na další setkání. Po městě je slyšet policejní houkačky. Cestou na místní nádraží u jednoho ze stánků stojí dvě policejní auta a strážníci tiší rvačku. Popasovali se tu gadžo a Rom. Ale začal si gadžo - Roma celé dvě hodiny provokoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …