Další Michálek? Poukázal na korupci a letěl. Pospíšil mlčí

18.06.2012 21:31

Podobný osud jako bývalého šéfa SFŽP Libora Michálka zastihl čerstvě odvolaného náměstka Vězeňské služby Lukáše Sobotku. Ten nedávno exkluzivně pro ParlamentníListy.cz pohovořil o tlacích a korupčním podhoubí ve Vězeňské službě. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, do jehož kompetencí Vězeňská služba spadá, však k jeho případu mlčí.

Další Michálek? Poukázal na korupci a letěl. Pospíšil mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Sobotka se na odchodu svezl s šéfkou odboru informatiky Lenkou Stupkovou. Jako záminku si vybral generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler únik fotografií Davida Ratha, které zveřejnil deník Blesk. Odvolání obou vysokých úředníků komentoval ministr v otázkách Václava Moravce smířeně. „Tam jde o fungování toho systému, ten systém vykazuje určité problémy," řekl Pospíšil.

ParlamentníListy.cz kontaktovaly odvolaného náměstka Sobotku, který uvedl, že jeho vynucená rezignace souvisí se smlouvou na Vězeňský informační systém, který v současnosti provozuje firma Microsoft. Sobotka připravoval nové výběrové řízení, které by uspořilo státu několik set milionů. Tomu však teď hrozí zrušení. Sám Sobotka komentoval své odvolání takto:

„Přišel jsem tam udělat pořádek, ten systém vykazoval stovky chyb, proto jsme chtěli nové výběrové řízení. Relevantní důvody pro mé odvolání nebyly. Byly tam nějaké tendence, resp. snahy, které jsem nechtěl akceptovat, tak jsem v zásadě na odvolání kývl.“ Tímto prohlášením Sobotka poukázal na možnou korupci a nátlak Microsoftu.

Redakce chtěla od ministra Pospíšila reakci na tato Sobotkova slova a položila následující otázky:

1)  Zda pan ministr hodlá něco dělat s odvoláním náměstka Sobotky a šéfky odboru Stupkové
2)  Sobotka přiznal, že na něj byly vyvíjeny tlaky, kterým se odmítl podvolit. Nebude pan ministr v této souvislosti žádat ředitele VS o vysvětlení?
3) Zda nehodlá pan ministr prověřit tendr na VIS

Místo odpovědí však přišel vyčítavý email:

„Vaše otázky měly podle názoru ministerstva spravedlnosti přijít dříve, než Parlamentní listy vydaly dva jednostranně zpracované a obsahově lživé články, které nedůvodně poškozují Vězeňskou službu ČR. Právě z důvodů dlouhodobých vážných pochybností o dodržování etiky a elementárních novinářských postupů při práci Parlamentních listů nebudeme na Vaše otázky odpovídat.

Jen na okraj uvádíme, že bývalý náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Sobotka nese odpovědnost za přípravu zakázky VIS, u níž ÚOHS v současnosti konstatoval důvodné podezření z porušení zákona.“ Podepsaná byla pod e-mailem tisková mluvčí resortu Petra Hrubá. Paradpxně to byl právě Sobotka, který na Microsoftu vysoudil 14 milionů za nedostatky, které firma ze systému neodstranila.

ÚOHS se poté, co námitky Microsoftu zamítla Vězeňská služba, skutečně zakázkou zabýval a ve věci vydal pouze předběžné rozhodnutí, kterým uložil VSČR zákaz uzavřít smlouvu v otevřeném řízení. To je ale zcela standardní postup. „ÚOHS má většinou jen několik dní na reakci. Není to nic proti ničemu. ÚOHS předběžné opatření vydá a raději zakáže uzavřít smlouvu, neboť by se mohly rozjet procesy, které se pak těžko vrací,“ vysvětluje redakcí právník Tomáš Rydvan zabývající se veřejnými zakázkami.

Šachy

Ve vězeňské službě došlo k zajímavým posunům. Pokud by se zachoval hierarchický postup, měl na místo odvolané ředitelky informačního odboru Lenky Stupkové dosednout její zástupce Boris Kocis, nestalo se však. Vedením byl pověřen Jaroslav Pilát. Sobotku pak na postu vystřídal Jan Mayer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …