Obyvatelé sídlišť nemají kde parkovat. Politici: Nic s tím neuděláme

18.06.2012 11:18

Lidé žijící na starších sídlištích mají stále větší problémy s nalezením volného parkovacího stání. Často tak parkují na parkovištích u okolních hypermarketů. Ty se však chystají parkoviště omezit pouze pro své zákazníky. Obyvatelé se bouří a žádají místní politiky o nápravu. Ti jim však mnohdy nejsou schopni vyhovět. Volné pozemky totiž rozprodali.

Obyvatelé sídlišť nemají kde parkovat. Politici: Nic s tím neuděláme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

 


Protesty se nyní rozhořely v Plzni, kde hrozí, že se obyvatelům Manětínské ulice počet dostupných parkovacích míst sníží o necelé tři stovky. Část parkovacích míst se zastaví, část se zahradí závorou. Spor mezi několika desítkami občanů a politiky vyvrcholil na Úřadu městského obvodu v Plzni 1. „Kde budeme parkovat?,“ ptala se místních politiků Miroslava Tomanová, která stojí v čele protestujících. „V současné chvíli nemůžeme dělat nic, je to záležitostí soukromého investora,“ odpověděl na otázku místostarosta obvodu Vladimír Tichý (ODS).

Politici pozemky prodali, dnes není kde stavět


Zcela zásadní chybou je, že političtí představitelé v minulosti pozemky prodali. V 90. letech od města Plzně parkoviště koupila společnost se sídlem na Kypru, která na místě postavila supermarket.


„Po protestech jsme se s představiteli města domluvili, že za zrušené parkoviště bude soukromým investorem postaveno parkoviště nové. Po vybudování parkoviště pro 220 vozidel na střeše halových garáží jsme považovali dohodu za splněnou. Nedávno jsme se však dozvěděli, že u parkoviště bude závora a parkování bude přístupné pouze pro zákazníky hypermarketu,“ okomentovala situaci Tomanová.


ParlamentnímListům.cz se podařilo sehnat vyjádření Judity Urbánkové, ředitelky komunikace společnosti Ahold, která v Česku provozuje hypermarkety Albert. Ta vybudování závorového systému potvrdila. „S pronajímatelem, který je současně správcem parkoviště, jsme se dohodli na vybudování závorového systému regulace parkování, neboť parkoviště je často plné dlouhodobě odstavených aut,“ sdělila Urbánková.


Místo malého parkoviště budou další obchody


Dalším parkovištěm, které obyvatelé Manětínské ulice v Plzni dosud využívali, bylo veřejné parkoviště vedle supermarketu Albert pro zhruba 60 vozů. „Toto veřejné parkoviště bude zastavěno. S bezplatným veřejným parkovištěm pro obyvatele se nepočítá,“ pokračuje Tomanová.


„Pronajímatel chce u obchodního centra umístit několik dalších obchodních jednotek. O přesném parkovacím režimu ale ještě není rozhodnuto,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz Urbánková. To dává obyvatelům sídliště malou naději. U některých parkovišť hypermarkétů je totiž regulace parkování časově omezena na otevírací dobu prodejny. „Tím vycházíme vstříc obyvatelstvu z okolí prodejen, aby v často přeplněných sídelních lokalitách mohli přes noc zaparkovat své vozidlo,“ říká Urbánková.


Pojďme obstruovat, vyzývají obyvatelé politiky


„Nejsme žádní revolucionáři, jen nás zajímá, kde budeme parkovat,“ říkali na začátku jednání obyvatelé sídliště. Postupem času však nálada houstla. Někteří účastníci dokonce vyzývali politiky, aby protizákonně znepřístupnili Albertu veřejnou komunikaci, čímž by prodejně znemožnili zásobování. „Pojďte na ně tlačit,“ vyzýval politiky další z protestujících.


S výsledkem jednání občané spokojeni nebyli. „Dnes jsme slyšeli, co jsme slyšet nechtěli. Nejsme toho názoru, že si soukromník může dělat na svém pozemku co chce. Všichni to známe z vlastní zkušenosti. Jsem přesvědčena i o tom, že jste měli dělat obstrukce,“ shrnula celou situaci Tomanová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…