Kdo s koho? Boj dvou průmyslových gigantů pokračuje

18.06.2012 18:38

Poslední vlak s hnědým uhlím dorazil do Elektráren Opatovice v pátek 8. června. Po týdnu vzájemného osočování a mediálních reakcí se podniku nepodařilo rozumně dohodnout se společností Czech Coal, která odstoupila od smlouvy o dodávkách uhlí kvůli půlmiliardovému dluhu. Těžaři už obeslali korespondencí všechny primátory a starosty obcí, jichž se zajištění dodávek tepla dotýká.

Kdo s koho? Boj dvou průmyslových gigantů pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

 


Czech Coal reagoval na mediální výstupy opatovického obchodního partnera, který opakovaně atakuje. Dnes odeslala severočeská uhelná společnost dopisy jednak členům představenstva a dozorčí rady elektrárny, ale také hlavním představitelům obcí, pro které je opatovická akciová společnost dodavatelem energií.

Málo se totiž zdůrazňuje, že odstoupení od smlouvy podle mluvčí skupiny Czech Coal Gabriely Sáričkové Benešové zároveň obsahovalo nabídku na dodávky hnědého uhlí v množství potřebném pro výrobu tepla a teplé vody po zániku smlouvy, a také výzvu, aby se Elektrárny Opatovice v případě zájmu o tyto dodávky obrátily na společnost Czech Coal a.s.  „Tato nabídka stále platí, včetně závazku dodávat uhlí za cenu, která platila před odstoupením od smlouvy. Czech Coal a.s. začne uhlí dodávat, jakmile bude uzavřena dohoda, která jasně stanoví množství hnědého uhlí potřebného pro zachování výroby tepla a teplé vody, a bude sjednán harmonogram jeho dodávek,“ seznamuje s regulemi Gabriela Sáričková Benešová.

Zatáhne se do konfliktu stát?

Jednání těžařů se nelíbí dozorčí radě Elektráren Opatovice. Ta zároveň prohlásila, že rovněž primátoři, z nichž někteří jsou právě členy dozorčí rady, odsuzují snahu o zneužití spotřebitelů tepla těžařskou společností. „Dozorčí rada se jednomyslně shodla na tom, že se jedná o zcela protiprávní postup,“ uvedl Petr Zadák, tiskový mluvčí firmy. „Považuji za nepřijatelné v právním státu, aby si těžební společnost zneužíváním nerostného bohatství státu brala jako rukojmí desítky tisíc domácností, závislých na dodávkách tepla vyráběného z uhlí,“ prohlásila Štěpánka Fraňková, členka dozorčí rady a primátorka Pardubic. „Stát jako vlastník hnědého uhlí musí zabránit tomu, aby soukromá těžební společnost nakládala s uhlím proti zájmu státu a jeho obyvatel,“ konstatoval předseda dozorčí rady elektrárny Mirek Topolánek.

V tuto chvíli žádné dodávky neprobíhají. Elektrárny údajně dosud nespecifikovaly, jaké množství k výše uvedeným účelům potřebují, a dodávat uhlí podle zaniklé smlouvy není možné.

Dodávky od Czech Coal chceme

 

Mluvčí Czech Coal dále vysvětlila, že v současné době opatovické elektrárny využívají uhlí, které mají v zásobě, na kondenzační výrobu elektřiny. „Pokud bude toto uhlí používáno výhradně na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, vydržely by zásoby na delší dobu, než jsou firmou deklarované tři měsíce,“ zmínila. „Pokud Czech Coal chce skutečně pokračovat v dodávkách za dosavadní cenu, jak nyní deklaruje, pak je nepochopitelné, proč dodávky zcela zastavil. Czech Coalu přece nic nebrání v tom, aby dodávky uhlí obnovil. Elektrárny Opatovice jednoznačně a prokazatelně vyzvaly Czech Coal k obnovení dodávek,“ konstatoval Jan Špringl, předseda představenstva EOP.

Elektrárny trvají stále na tom, že odstoupení Czech Coal od smlouvy na dodávky uhlí bylo neoprávněné a ryze účelové. „Kategoricky odmítáme nařčení z neplacení jakýchkoliv pohledávek vůči Czech Coal, jež by plynuly z platného obchodního vztahu,“ říká mluvčí Petr Zadák a dodává: „Ve skutečnosti je dlužníkem právě Czech Coal, který neoprávněně zadržuje přeplatek ve výši 97 milionů korun.“ 

reklama

autor: Lenka Bílá

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …