Parkanová to rozsekla? TOPka možná míří k rozpadu

18.06.2012 17:44

Kauza poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09) může pořádně zamíchat kartami v celé TOPce. Je možné, že Starostům a nezávislým (STAN) nebude po chuti být i nadále její součástí. Politolog má jasno, poslanci k podobné možnosti zatím spíše mlčí. A pozornost odvádí k samotné Parkanové.

Parkanová to rozsekla? TOPka možná míří k rozpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Kauza z korupce obviněné poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové může pořádně zamávat nejen českou politickou scénou vůbec, ale i kartami rozdanými uvnitř její vlastní partaje. V souvislosti s tou se hovoří o rozkolu - na starolidovce, tedy právě TOPáky sdružující se kolem Vlasty Parkanové, šéfa financí Miroslava Kalouska a dalších, a pak na "přímé" TOPáky a členy STAN, tedy lidi kolem šéfa klubu Petra Gazdíka.

Právě lidoveckou politikou nepolíbení členové TOPky se ke kauze Parkanová staví o poznání kritičtěji než ti, kteří s exministryní obrany působili i v KDU-ČSL, respektive ve vládě Mirka Topolánka, která smlouvu na letouny CASA podepisovala.

Heger tvrdě: Vydat a vyšetřit

Za všechny hovoří třeba vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který se v nedělní Partii TV Prima ohledně Vlasty Parkanové nijak nežinýroval. Fakta prý hovoří jasně - vydat a vyšetřit.

Politolog: Nezávislým bude lépe

Politolog Zdeněk Zbořil připouští, že v souvislosti s kauzou Parkanová může dojít k rozkolu v partaji. "K rozpadu TOPky to nepovede, ale třeba příznivci STAN mohou mít nápad, že jim bude lépe pod značkou nezávislých, ta působí mnohem lépe než spojení s TOPkou, na to by mohli doplatit. Je tak možné, že se před krajskými volbami od TOPKy oddělí, budou chtít působit na vlastní pěst," řekl redakci politolog s tím, že boj o Vlastu Parkanovou bude ještě hodně napínavý.

Kalouskova hádanice

"Může dojít k hádanici s Kalouskem i se starosty, Gazdík i Heger už to naznačili," tvrdí Zbořil s tím, že podle jeho názoru by členům STAN bylo v současnosti lépe samotným než ve spojení s TOPkou.

Té prý výrazně klesá popularita a předčasné volby by ji tak dle Zbořila mohly dovést i pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Podle  poslankyně TOPky Jany Kaslové však situace není nijak dramatická. Každý z poslanců má prý právo na svobodný názor.

Poslankyně: Pnutí nevnímám

"Každý poslanec se rozhoduje pouze na základě svého svědomí. Já osobně bych se však prozatím vyvarovala jakéhokoliv závazného stanoviska, a to zejména proto, že zatím nezasedal a nerozhodl Mandátový a imunitní výbor, který je v této chvíli jediný příslušný a nejpovolanější. I já osobně si počkám na jeho jednání a teprve poté se svobodně rozhodnu. Osobně žádné pnutí v klubu TOP 09 ohledně této kauzy nevnímám," řekla redakci Kaslová.

To poslanec Václav Kubata je nerozhodný. "Čekám na další informaci od našich zástupců v mandátovém a imunitním výboru a pak se rozhodnu," řekl redakci s tím, že jasné stanovisko ohledně případu Vlasty Parkanové dosud nemá. Stejně zareagoval i poslanec Stanislav Polčák. Dosud nechce předjímat žádné závěry. Počká si na resumé výboru.

Poměry v TOP 09 tak zatím poslanci úzkostlivě tají. Už v minulém týdnu ale vyšlo najevo, že nejsou tak idylické, jak to na první pohled vypadá. Do TOPky se opřel třeba poslanec Věcí veřejných Oto Chaloupka.

Chaloupka: Teror

"Podívejte se například na úterní hlasování TOPky. Našlo se sice pár odvážných, kterých si za to vážím. Sice neměli odvahu hlasovat proti vydání, ale našli odvahu odejít ze sálu a nepodpořit mé vydání. Pak jsem se dozvěděl, že z toho měli problémy. Vážím si toho o to víc, protože vím, jaké jsou v TOPce podmínky a jaký tam panuje teror, jaká tam je vláda tvrdé ruky. Ale jak TOPka urputně trvala na tom, aby byl Chaloupka vydaný, je, když to řeknu mírně, poněkud podivné a mohlo by to mít něco společného s těmi církevními restitucemi," uvedl Chaloupka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …