Praha chystá pochod romských gayů. Samková: To bude mrtvejch...

21.06.2012 18:18

Teď si majorita řekne, že co cikán - to homosexuál, děsí se advokátka Klára Samková. V Praze totiž proběhne druhý ročník sedmidenního festivalu Prague Pride. Jako loni i letos akce vyvrcholí duhovým pochodem LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer) komunity. Festival má přiblížit společnost k rovnému přístupu k národnostním, náboženským, rasovým a sexuálním menšinám. Zejména národnost a sexualita pak budou hrát prim. Festival se totiž bude věnovat romským gayům.

Praha chystá pochod romských gayů. Samková: To bude mrtvejch...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gay parade

A nejenom jim, jak se uvádí v tiskové zprávě organizátorů, upozorňovat se v rámci festivalu bude na LGBTQ subkomunity, které stále zůstávají před širokou veřejností skryty. „Řeč je například o zdravotně postižených homosexuálech, homosexuálních Romech či transsexuálech,“ tvrdí se ve zprávě.

To bude mrtvejch...

Stejně jako v loňském roce nad festivalem převzal záštitu primátor Prahy Bohuslav Svoboda - a to i přes to, že jeho loňská záštita byla poměrně hodně diskutována a mezi politiky neměla jednoznačnou podporu.

Diskuze v letošním roce možná rozproudí zmíněný podtitul akce, tedy romští gayové. „To bude mrtvejch,“ zasmála se advokátka Klára Samková. Pak ale zvážněla a dodala: „Samozřejmě, že mezi Romy jsou homosexuálové, stejně jako jsou v majoritní společnosti."

Homosexuály má majorita i Romové

„A protože Gaussova křivka je neúprosná, je zde homosexualita zastoupena ve stejném procentním poměru jako v majoritní společnosti,“ míní advokátka. Vypíchnutí romské homosexuality je podle ní ale nešťastné. Navzdory tomu, že romská komunita je ke svým gayům tolerantní.

„Romská společnost všeobecně je tolerantnější vůči všemu. Oni nehodnotí, oni přijímají lidi takové, jací jsou,“ řekla advokátka pro ParlamentníListy.cz. A dodala obavu: „Nakonec to bude tak, že kdekdo v majoritě si řekne co cikán - to homosexuál.“

Prague Pride na sebe chce jen upozornit

„No, to jste mě zarazil,“ reagoval na informaci o festivalu romských gayů poslanec za ČSSD Jiří Koskuba. „Asi to zařadím mezi věci, které se budu snažit v sobě utlumit a nevšímat si jich,“ dodal rozpačitě.

„No řekněme si to popravdě, tato akce má být za každou cenu jenom exhibicí a romská homosexualita jako téma je toho důkazem. Jde o to, aby si za každou cenu této akce někdo všiml a dal jí patřičnou pozornost,“ míní senátor za ODS Jaroslav Kubera.

"Ale musíme si říct, že budou-li stejně tak chtít pochodovat i příští rok, pak ať si pochodují, to je jejich věc," dodal ještě Koskuba.

My tu Prahu rozkouříme!

Kubera se k Prague Pride 2012 nevyjádřil. „Já jsem to říkal už loni a letos to má konkrétnější obrysy. Pokud bude pokračovat šílení Hegerů a Šťastných, tak mi už se také připravujeme na pochod Prahou pod názvem Prague Fume – pochod kuřáků. A my tu Prahu rozkouříme!"

V současnosti totiž Leoš Heger (TOP 09) připravuje za podpory nekuřáka a poslance za ODS Borise Šťastného nový protikuřácký zákon. Ten by měl kuřáky přinejmenším definitivně vytěsnit do oddělených prostor restaurací.

„Tady se od rána úplně vážně řeší, že bude-li před hospodou markýza, tak jestli tam zakázat kouření, protože to není pevná střecha. My už jsme o tom pochodu vážně začali uvažovat po té, co v Německu Zelení navrhli snížit rychlost automobilů v obcích na třicet kilometrů v hodině,“ rozčiluje se Kubera.

Více názorových duelů poslance a senátora najdete v rubrice Týden s Kuberou a Koskubou

„Prostě už nás štvou a nedají pokoj! Prachy si od nás berou, daně naše spotřební jim taky nevadí,“ poukazuje senátor na fakt, že se opět bude hned dvakrát po sobě na popud Evropské unie zvyšovat spotřební daň z cigaret.

„Kdyby opravdu pečovali o naše zdraví, jak se tím ohánějí, tak by prostě kouření museli rovnou zakázat. Kdyby byla pravda, co o kouření říkají. Ale oni si pokrytecky peníze vezmou a navenek budou buzerovat hostinský, jestli smí nebo nesmí mít kuřáckou hospodu. Jediné štěstí je, že ono na všechny dojde,“ dodává Kubera prorocky. „Oni nikdy neskončí a půjdou dál a dál a časem určí, jako váhu má mít Evropan a kdo bude mít nadváhu, bude platit zvláštní váhovou daň, protože zjistili, že Evropani jsou prý tlustí."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …