Syn exministra Baudyše: Banky budou zbytečné. Blíží se virtuální měna

22.06.2012 15:52

JINÝMA OČIMA Antonín Baudyš říká, že setkání s ním řekne dotyčnému buď že tudy se ubírat dá nebo že tudy opravdu ne. Obojí zjištění je však pro dotyčného posun. Astrolog a filozof si s ParlamentnímiListy.cz povídal tentokrát ne o dění na obloze, ale o tom, jakými změnami musí projít školství, o tom, že nepřijde diktatura, ale také třeba o tom, že končí éra peněz a každý jednotlivec prochází změnou. Politiky nevyjímaje.

Syn exministra Baudyše: Banky budou zbytečné. Blíží se virtuální měna
Foto: facebook
Popisek: Antonín Baudyš junior

Pane Baudyši, i když jste na veřejnosti známý hlavně jako astrolog, zaujal mě Váš názor, zřejmě z pohledu filosofa, za kterého se také považujete, že prý v nejbližší době skončí systém školství, tak jak vypadá nyní. V této podobě. Proč si to myslíte? A jak podle Vás tedy bude vypadat školství budoucnosti?

Neřekl jsem, ani jsem nenapsal, že v nejbližší době. Nevím v jaké době. Středověk však také skončil a nám končí před očima poslední dějství. Asi tisíckrát důležitější je však to, co začíná. Cítíme asi všichni, že pro naše děti potřebujeme vzdělání, které by bylo méně o přípravě na industriální život. A více o přípravě na život v nedestruktivní společnosti. Jednou z prvních podmínek toho je, abychom dětem přestali přetěžovat paměť a rozum. Toto přetěžování v nás ničí vlastní soudnost, vlastní rozhodování a v podstatě nás uvrhuje do pocitu neschopnosti a méněcennosti. Není to přitom pouze o učitelích, ty máme vynikající. Máme momentálně dokonce i jednoho z nejlepších ministrů školství, od roku 89, pana Fialu. A především máme neskutečné děti, které jsou vůči nám vývojově napřed. Je to o společnosti jako celku. Zatím vězíme ve stadiu, kdy společná reflexe neproběhla. Chybí nám komunikace napříč společností. Místo ní máme jalovou televizi, cenzurovaná média a zastupitelskou demokracii složenou z představitelů korporátních zájmů. A tak si nejsme ochotní připustit, že něco už dlouho děláme nedostatečně. Co by vzdělání budoucnosti mělo obsahovat, by mohlo být obsahem jiného rozhovoru, sem to nedostanu.

V jednom ze svých posledních blogů uvádíte také, že podle Vás brzy skončí euro jakožto měna…co Vás k tomuto závěru vede?

Pokud máte na mysli můj poslední blog, tak takto to tam neuvádím. A ani si přímo nemyslím, že by euro brzo skončilo. Říkám však, že pokud by skončilo, nestalo by se vůbec nic. A kdo se konce eura obává, pravděpodobně má zálibu v obávání. Dokonce by ekonomice malých zemí konec eura zásadně pomohl, jak ukazuje Michael Morris ve své poslední knize.

O těch koncích jste se však rozepsal vícekrát. Co také podle Vás v blízké době skončí, je i současná forma řízení společnosti? V jakém časovém horizontu to lze tedy očekávat? A myslíte si, tak jako někteří odborníci, že končí kapitalismus a stojíme na prahu něčeho zcela nového? Co přijde po tom?

Jsem kosmická bytost, která se plaví vesmírem a čas neřeší. Spěcháte? Kam? Nikdo za Vás nic neudělá. Buď se změníme všichni anebo se nezmění nic. Až na to, že v letošním roce se u každého z nás děje tolik vnitřních posunů a duševní bolesti, že celospolečenská změna na sebe nedá dlouho čekat. Je to prosté. A překonání kapitalismu bude pouze jedním z výsledků. Hlavoví lidé se na tomto místě možná rozhorlí, že pak už může přijít jen diktatura nebo komunismus. Protože rozum, který je z principu limitovaný minulými zkušenostmi, jim nic jiného nenabízí.

Myslíte si, že aféry, které v posledních měsících hýbou českou politikou, skončí? Co bude ale podle Vás k tomu impulsem? Změna lidí a volby?

Nehýbe se to vše, jen se to rozpadá. Končí stát, který pokládá lidi za sobě nerovný druh. Stejně jako v jiných zemích. Už nelze skrývat či nevidět povahu a důsledky této formy zřízení. Čeká nás přímá demokracie. Skrze internet uvidíme veškeré státní účty jako transparentní. Skrze internet uvidíme veškeré státní a veřejné smlouvy jako transparentní. A hlavně se blíží virtuální internetová měna, která udělá jakékoliv banky zbytečné a loutkáře bezmocné. Co je impulsem? Vývoj. Vývoj poznání nelze zastavit. A naše poznání je dramaticky jiné než před dvaceti lety. Získali jsme totiž zkušenosti, které nás změnily.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …