Zaměstnanec: Mám dluhy, půjčky a dítě. Plat ne

23.06.2012 18:10

Plzeňské kovárny a hutě Pilsen Steel zastavily výrobu. Doma je zhruba 900 zaměstnanců firmy. "Nemáme žádné informace, připadám si jako rukojmí", sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z mnoha dotčených zaměstnanců. Pilsen Steel však neplatí ani dodavatelům. Situaci již začal řešit také hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Zaměstnanec: Mám dluhy, půjčky a dítě. Plat ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Zástupci zaměstnanců v tomto týdnu jednali s personálním ředitelem Pilsen Steel Pavlem Ratislavem. Zcela dominantní je však postoj vlastníka společnosti Igora Šamise. Ruský podnikatel, který Pilsen Steel vlastní od roku 2010, se však zatím nevyjádřil. Dle dostupných informací chce příští týden uspořádat tiskovou konferenci.

Zaměstnanec: Připadám si jako rukojmí

„Co vám k tomu mám říct? Nemáme vůbec žádné informace, nikdo nám nic neřekne. Už půl roku pobírám jen část platu a teď nemám ani to,“ říká zaměstnanec Pilsen Steel, který si své přijmení nepřeje zveřejňovat. Firma Pilsen Steel sice zaměstnancům dosud nevyplatila květnovou výplatu, ti však stále mají obavy o své pracovní místo.

Zaměstnanci zadlužené firmy se často nachází v těžké životní situaci. „Mám na krku hypotéku, půjčku a malé dítě. Jsou tu také tací, kteří mají pár měsíců do důchodu. Připadám si jako rukojmí,“ komentuje situaci zaměstnanec. Zároveň dodává, že o výpovědi neuvažuje.

„Podávat výpovědi zaměstnancům nedoporučuje ani právník. Situace je velice složitá, Pilsen Steel neplatí ani dodavatelům, kteří jim dodávají energie, vozí šrot apod.,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jindřich Brabec, předseda Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů.
Zaměstnanci jsou školeni na případné vyhrocení situace.

V současné době probíhá právní příprava zaměstnanců. „Kdyby se situace vyhrotila, je nezbytné, aby byli zaměstnanci po právní stránce připraveni,“ říká Brabec.

Na krizovou variantu se připravuje také Úřad práce v Plzni. „S firmou Pilsen Steel jednáme, byli jsme informováni o problému ve výplatě mezd. Zatím ale nemáme informaci, že by zaměstnanci dali výpověď. Úřadu práce se to týká v případě, kdy by zaměstnavatel nevyplácel mzdu. Zaměstnanec poté může požádat úřad práce o mzdové nároky. Pro nás se celý případ stane významným, pokud bude firma v insolvenci,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Magdaléna Čadová z krajské pobočky Úřadu práce ČR v Plzni.

Situaci řeší také Plzeňský kraj a Ministerstvo průmyslu a obchodu

Nastalou situaci se již snaží řešit také hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec společně s dalšími kompetentními orgány včetně Ministerstva obchodu a průmyslu. „V pondělí se budeme snažit hledat východiska společně s ředitelem Úřadu práce v Plzni, s předsedou Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů, Krajské hospodářské komory a dalšími členy Tripartity,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Jednání tak probíhají na několika úrovních.

ParlamentníListy.cz se rovněž několikrát snažily získat vyjádření personálního ředitele Pilsen Steel Pavla Ratislava. Ten však nezvedal telefon.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …