Seřvi nebo zmlať bábu: Hromosvodem společnosti se stávají důchodci

25.06.2012 18:14

Drsné psychické týrání, okrádání i bití. Takový horor si stále častěji zažívají tuzemští důchodci. Stávají se totiž hromosvodem společnosti. Za své trápení se stydí a na linku důvěry Senior volají jen anonymně. Třeba osmdesátiletý vdovec se tímto způsobem přiznal, že ho zmlátil vnuk s partou kamarádů.

Seřvi nebo zmlať bábu: Hromosvodem společnosti se stávají důchodci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Psychiatr Jan Cimický neblahý trend potvrdil. Podle šéfa rady seniorů Zdeňka Pernese za to může z části i politická garnitura, která uvádí do života legislativu, jež k tomu přispívá. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová k tomu mlčí.

Přemluv bábu a přemluv dědu. Tento kontroverzní předvolební klip proti levici by v současnosti mohl mít pokračování, kterému by se nesmáli ani ti největší cynici. Jmenovalo by se: Seřvi nebo zmlať bábu a dědu. Tak se totiž chovají stále častěji lidé k důchodcům. Na krizové lince Senior loni zaznamenali skoro každý den nějaký případ týrání seniora. Nejde o moc dobrou vizitku pro českou společnost.

Senioři se stydí za děti a trpí

„Pravda je, že v poslední době se to objevuje i v mé ordinaci. Mám konkrétního pacienta seniora, co je týrán dcerou. Víceméně rafinovaně, takže se proti tomu může jen těžko bránit. Jde o realitu, to je pravda. Dnes se o tom mnohem více mluví, takže je to v povědomí. Nicméně podobné problémy existovaly i dříve. Starých rodičů na výměnku se také potomci chtěli zbavit, tak je všelijak týrali, aby dědili. Vzhledem k literárnímu svědectví podle mě šlo také o dost častý jev. Dnes je to asi rozšířenější, protože společnost eticky degraduje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz psychiatr Jan Cimický.

Na bezplatné lince Senior loni zaznamenali na tři sta nových případů týrání důchodců. Ve více než polovině případů šlo o mezigenerační problémy. „Zkušenost s týráním má více než pětina Čechů starších šedesáti let. Většina těchto případů ale zůstane skryta, oběti mají strach z případných sankcí. Nejde jen o fyzické násilí, ale i o psychické týrání, zanedbávání jejich péče a zneužívání peněz a majetku. Velkým problémem je, že utlačovaná osoba se stydí za chování svých dětí a raději se trápí, než by zveřejnila své rodičovské selhání,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90, které linku Senior provozuje.

Zmlácen při zalévání zahrady

„To je chybou státu, že staví legislativu tak, aby se toto ekonomické vydírání či týrání v rodinách šířilo. Příčinami také jsou samozřejmě i špatná ekonomická situace v zemi, špatná výchova, ale i morálka, mediální kultura a vyzrálost společnosti. Zachytil jsem výzkum Evropské unie, co se u nás dělá v rámci mezigenerační solidarity a podle něj ti ekonomicky aktivní seniorskou generaci neuznávají. My jsme na tom v celoevropském měřítku velmi špatně a tohle jsou důsledky. Sledujeme to s velkými obavami. Ať se společnost stydí, tohle nikdy nebylo. Osobně jsem své rodiče a prarodiče choval vždy ve vysoké úctě,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Linka Senior je anonymní. Například tam zaznamenali stížnost osmdesátiletého vdovce, který bydlí na okraji Prahy. Jeho vnuk je z rozvedené rodiny, nedostudoval střední školu a kamarádí s partou chuligánů. Dědečkovi opakovaně kradl šperky po manželce, sbírky známek, peníze a nakonec ho večer, když zaléval zahradu, se svými kumpány i zmlátil. Sedmasedmdesátiletá paní zase žije s jedním ze synů v rodinném domku. Jelikož ovšem jeden syn polovinu domku prodal, nový nájemník se oba snaží vypudit drsným nátlakem. Zabraňuje jim ve vstupu dovnitř, zavírá vodu, vypíná elektřinu a tak dále.

Stav je alarmující

„To je hlavně problém vícegeneračních rodin, proto senioři chtějí bydlet sami. Pak ale neutáhnou nájem. Útoky na starší lidi by měly být více trestány. Jde totiž o skupinu obyvatelstva, která se v podstatě nemá jak bránit,“ doplňuje k tomu Pernes a vypočítává, že podle různých dalších průzkumů se týrání týká kolem osmi procent seniorů. Když to zjednodušíme a vezmeme deset procent, tak z 2 360 000 seniorů jich je více než dvě stě tisíc týráno.

„Je to vidět na spoustě drobností. Dříve bylo v tramvajích napsáno: Mladší, uvolněte místa starším! Dnes tam cedulka není, takže když se do ní nahrne stádo preadolescentů, starých lidí si nevšímají a dívají se skrze ně. To jsem teď několikrát viděl na vlastní oči. Spot "Přemluv bábu" byl vyloženě vůči seniorské generaci neuctivý a ponižující. Samozřejmě, že šlo o nadsázku, ale senioři to tak nevnímají. Obecně platné etické a morální postoje vůči starým lidem se prostě vytrácí. Je to alarmující stav,“ doplnil Cimický.

Pro úplnost například v Bílém kruhu bezpečí, který pomáhá obětem kriminality, v zhruba pětadvaceti procentech dochází k osobnímu kontaktu právě s klienty nad padesát let. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS, která se vždy vyjadřovala k etickým problémům ve společnosti, nejdříve ještě před vyřčením dotazu zavěsila s tím, že řídí, a pak se zcela odmlčela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …