Strážník prý zlomil jedné z aktivistek Occupy žebro. Jenže...

25.06.2012 20:49

Jedna událost, dva zcela jiné popisy toho, jak se přihodila. Došlo k ní během uplynulého víkendu na pražském Klárově, kde mělo hnutí Occupy Czech několik týdnů rozložené protestní stanové městečko. Zatímco "okupanti" tvrdí, že byli hrubě napadeni městskou policií a že dokonce došlo ke zranění jedné z aktivistek, policie to popírá.

Strážník prý zlomil jedné z aktivistek Occupy žebro. Jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ukončila stanový tábor hnutí Occupy Prague na pražském Klárově zásahem na popud magistrátu

„Ano, hnutí Occupy Praha na pražském Klárově skoro mělo svého prvního politického vězně,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz jeden z organizátorů protestní akce Jan Koral. Jedna z aktivistek, paní Jarmila, podala o víkendu trestní oznámení za to, že prý ji městský policista v sobotu na Klárově napadl, zlomil jí žebro a poranil játra.

Háček je však v tom, že když se ParlamentníListy.cz snažily zjistit, zda na to konto přijel například vůz záchranné zdravotní služby, žádný takový záznam o výjezdu k takovémuto zranění neexistuje. „Dopravil jsem do nemocnice tu paní já osobně,“ vysvětlil Jan Koral.

Zlomené žebro a poraněná játra? Nic takového, odmítají strážníci

Ani městská policie o vážném incidentu informace neměla. „Víte, ono je třeba s těmi informacemi zacházet velmi opatrně. To, že by v sobotu došlo k nějakému vážnějšímu poranění či napadení některého z aktivistů, nikde zaznamenáno nemáme. Pravdou naopak je, že muži, co tam zasahovali, byli vystaveni poměrně velkému tlaku a provokacím, které mohly mít za účel nějaký nepřiměřený zásah. A ten by se evidentně býval asi těm protestujícím hodil,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf městských strážníků v Praze 1 Miroslav Stejskal.

Další zdroj z městské policie pak doplnil i to, že při lustraci protestujících na Klárově vyšlo najevo, že mnozí z nich mají za sebou kriminální minulost, někteří jsou bezdomovci, jiní žijí ve sklepech či squottech. „Samozřejmě, byli mezi nimi i jiní lidé, ovšem dá se říci, že ti se protestu zúčastňovali hlavně v jeho počátcích – koncem dubna a začátkem května. Nyní se ta struktura aktivistů změnila,“ popsal jeden ze strážníků, který si nepřál být jmenován.  

Kterak se z pana Richarda málem stal politický vězeň

Jenže také aktivisté se brání a tvrdí, že je proti nim neúměrně zasahováno a že jim tím je bráněno v tom, aby otevřeně vyjadřovali svůj názor a postoj – včetně protestů. A poukazují na to, že málem měla ČR dalšího politického vězně. Tím se měl stát muž jménem Richard.

„V neděli byl zatčen jeden z nás – Richard. Prý za údajné napadení stejného policisty, který napadl v sobotu Jarmilu. Přišli si pro něj 24 hodin poté. To je podezřelé, protože kdyby došlo ke skutečnému napadení, tak bude zadržen ihned. Jarmila se proto vydala Richarda hledat a zjistila, že byl obviněn z napadení veřejné osoby a hrozí mu za to až čtyři roky nepodmíněně. Vzhledem k tomu, že nikdo ze strážníků nemá ani škrábnutí, tak ale snad tak vysoká sazba nehrozí. Jednalo se totiž pravděpodobně jen o to, kdy Richard hodil směrem ke strážníkům lehkou tyčku od stanu, která však nikoho netrefila,“ popsal Koral ParlamentnímListům.cz.

Vzhledem k tomu, že vše je ve stadiu vyšetřování a zabývá se tím kriminálka z Prahy 1, bližší a objektivní informace k tomu, jak se celý incident odehrál, se zjistit nepodařilo.

Video se ženou se zlámaným žebrem 

Jistou vypovídající hodnotu pak může mít například video, které denně ze života na Klárově aktivisté dávají na internet. Poněkud zvláštně tam totiž pod tíhou všeho, co zaznívá hlavně ze strany Occupy, působí žena - zmiňovaná Jarmila - která již v neděli po Klárově pobíhá, navzdory prezentovanému zranění a slovně se zapojuje do ataků směrem k zasahujícím policistům a strážníkům.

Velmi zarážející jsou také informace o tom, co se stalo, na stránkách OccupyCzech.

„Paní Jarmila (ta s údajným zlámaným žebrem a problémy s játry) chtěla mít přehled o tom, co se s Richardem děje, a tak přišla na služebnu v Bartolomějské v době, kdy ho odváželi do cely předběžného zadržení bez tkaniček od bot, opasku a s rukama spoutanýma na zádech - jako bankovního lupiče. Přinutili ho vypovídat bez právníka a podle Jarmily nesl prý stopy bití v obličeji a mučení elektrickým proudem. (Usoudila to prý podle toho, že měl na bělmu očí krvavé žilky). Je zarážející, že jedním ze strážníků, který se podílel na nedělním zatčení Richarda, byl ten, který způsobil Jarmile její zranění a na kterého bylo již trestní oznámení pro těžké ublížení na zdraví podáno včetně lékařské zprávy,“ uvádí se na stránkách Occupy Czech.

Nebylo to tak horké, přiznal nakonec Koral

Když však ParlamentníListy.cz zjišťovaly nějaké bližší informace k tak závažným obviněním, nakonec i Jan Koral přiznal, že vše bylo skutečně zkreslené a že se vzápětí, co byl zmiňovaný Richard ještě ten den prouštěn na svobodu, obavy a podezření dotyčné ženy nepotvrdily.

Přesto však na stránkách protestního hnutí stojí připomínka citátu bojovníka za svobodu Gándhího, který kdysi prohlásil: Nejdříve vás ignorují, pak zesměšňují, pak s vámi bojují a pak zvítězíte. Jsme ve fázi boje…A jako dodatek pak zní už jen věta: Je na čase udělat fašistickým a estébáckým praktikám přítrž!

V rámci objektivity lze dodat, že na stanování protestujících uprostřed Klárova, luxusní a prestižní pražské čtvrti, kde je nejen Úřad vlády, ale žije tam například i Kateřina Klasnová s Vítem Bártou, si stěžovali hlavně místní. Vadil jim údajně hluk, zápach a ničení městské zeleně. Někteří upozorňovali i na to, že uprostřed protestního kempu je pěstována marihuana. To ani Jan Koral nepopírá. „Ano, je to jeden z druhů našeho protestu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz.

Hnutí Occupy zasáhlo svět. Všude bylo ale nakonec vyklizeno

Nutno dodat, že hnutí Occupy je celosvětové, nejde jen o českou zvláštnost. Vzniklo vloni v polovině září v Zuccottiho parku v New Yorku. Demonstranti tam tvrdili, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších, kteří údajně nejsou dostatečně solidární se zbytkem společnosti. I tam však park nakonec museli protestující opustit. Majitel pozemku totiž oznámil, že hygienické podmínky ve stanovém městečku jsou velmi špatné a park potřebuje uklidit.

Přesto se hnutí česky nazvané "Okupujte Wall Street" na podzim 2011 rozšířilo z New Yorku i do dalších amerických měst. Na většině míst radnice protesty delší dobu tolerovaly, nakonec ovšem i tam přistoupily k likvidaci stanových městeček.

České hnutí Occupy Czech má na několika místech republiky stále své příznivce, ovšem jedná se spíše o hrstku lidí. Poslední týdny (od začátku června) se „okupuje“ také Vyšehrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …