Kdo může srazit Fischera i Zemana v boji o Hrad? Promluvil znalec

26.06.2012 16:07

Většina prezidentských kandidátů je ještě před během na Pražský hrad kdesi v šatně, ale Miloš Zeman už čeká na startu. Pro svoji kandidaturu už získal nejen podporu deseti senátorů, ale jako první ze zájemců o nejvyšší úřad už nasbíral také potřebných padesát tisíc podpisů. Někteří, třeba Jan Švejnar, zatím své definitivní rozhodnutí ani nepotvrdili. Se sběrem podpisů začala i šéfka Suverenity Jana Bobošíková, má jich už přes pětinu.

Kdo může srazit Fischera i Zemana v boji o Hrad? Promluvil znalec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maketa Pražského hradu

„My v tuto chvíli máme nasbíráno kolem 13 tisíc podpisů, máme 110 petičních míst po celé republice,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz jedna z mála žen ucházejících se o křeslo hlavy státu. Její podpisové archy mohou lidé najít na benzinkách, ve vinárnách i jídelnách, novinových stáncích, bytech, v soukromých firmách, kadeřnictvích i v zemědělském družstvu. Za podpis prý nikomu nic nedávají „Snažíme se lidi přesvědčit, aby umožnili Janě Bobošíkové vstup do přímé volby. Je to těžké, lidé se neradi podepisují pod něco, co zavání politikou,“ říká Jana Bobošíková. Prý to jde pomalu, ale jistě.

Zcela jasno o svém stranickém kandidátovi nemá ještě ani ODS. O nominaci na Pražský hrad bojují ve stranických primárkách místopředseda Senátu Přemysl Sobotka s europoslancem Evženem Tošenovským. Úspěšnější je zatím Sobotka, proto zřejmě Tošenovský naznačil, že ODS styl zákulisních dohod místo férové soutěže neopustila.

Dopisy členům strany nejsou nic nekalého

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který zatím s převahou vyhrává, ovšem takové podezření odmítá. „Dlouho jsem neviděl tak dobře zajištěné tajné volby, z mého pohledu není možné, aby docházelo k manipulacím,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Dopisy členům se žádostí o podporu některého z kandidátů, které se Tošenovskému nelíbí, Sobotka za nic nekalého nepovažuje. „Vystoupení členů při primárkách na podporu jednotlivých kandidátů, ale i podobné dopisy považuji za podpůrné věci, které jsou naprosto legitimní. Vždyť my oba se také obracíme dopisy na jednotlivé členy ODS,“ vysvětlil redakci. V jedné věci se ovšem Přemysl Sobotka i Evžen Tošenovský shodují: oba nepříjemně překvapilo, když se současný prezident Václav Klaus, zakladatel a dlouholetý předseda ODS, před časem nechal slyšet, že podporuje Miloše Zemana.

Lítý boj v temných kuloárech politických stran se přesune zanedlouho i na světlo. Mezi zájemci o nejvyšší ústavní funkci už se začíná objevovat poměrně velké množství jmen. Někteří už kandidaturu potvrdili, po předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, expremiérovi Janu Fischerovi, předsedkyni Suverenity Janě Bobošíkové, senátorovi ČSSD Jiřím Dienstbierovi, lidovecké Zuzaně Roithové i bývalý ministr hospodářství a ekonom Vladimír Dlouhý nebo tajemník prezidenta Ladislav Jakl. Ale objevují se i další zájemci - bývalý disident Petr Cibulka, bývalý šéf kladenské Poldovky Vladimír Stehlík, lidovec Jan Karas či předseda neparlamentní DSSS Tomáš Vandas.

Komunisté představí svého koně až na podzim

Svého koně ovšem ještě neodhalili komunisté. „Myslel jsem, že rozhodneme na sjezdu strany, ale nedošlo k tomu, protože výběr kandidátů je širší, musí je posoudit regiony, do září by měl být výsledek znám,“ slíbil ParlamentnímListům.cz šéf KSČM Vojtěch Filip. Podzimní termín považuje na zahájení kampaně vhodnější než období před prázdninami. Svého koně prý má, ale jeho jméno neprozradil.

Co vede lidi, kteří zjevně mají velmi malou šanci ve volbě uspět, k zájmu o nominaci? „U některých může jít o snahu na sebe upozornit, může jít o recesi nebo manipulativní pokus, ale je to folklór, nic závažného,“ uklidňuje sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl. A někdo tak může chtít učinit přímou volbu obskurní záležitostí, naznačit, že je to šaškárna. Pro ParlamentníListy.cz Hartl uvedl, že takové „rojení kandidátů“ pokládá za normální a obvyklé, přičítá jej úvodní fázi, kdy nejsou ještě zcela jasné podmínky a kdy žádný z uchazečů nevyslovil zřetelně svoji vizi. K představení vizí k prezidentské roli by se mohli ovšem vyjádřit už v září, říjnu.

Konkrétněji nemluví ani potenciální kandidáti. „Čas, kdy půjdeme se svými představami na veřejnost, bude určen až podle výsledku primárek. Ještě není rozhodnuto, kdo bude za ODS kandidovat. Ale určitě to nebudeme dlouho odkládat,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Oficiální kandidát občanských demokratů by měl být znám nejpozději 1. července.

Na Hrad chtějí hlavně současní a bývalí politici

Zatím se v řadách lidí, kteří by rádi vystřídali Václava Klause, objevují většinou současní nebo bývalí politici, ale nikdo z akademické či podnikatelské sféry ani ze showbyznysu. Přitom podle odborníků by lidé nejraději na Pražském hradě viděli osobnost z jiné oblasti než politiky. „Veřejnost chce na Hradě vidět člověka morálně zachovalého, ale současně s jasně čitelným politickým názorem, který by nestál vedle stran, ale nad nimi, takového, aby se dokázal domluvit o závažných problémech země a měl vůli ke spolupráci. V tuto chvíli podle průzkumů mají šanci spíš nezávislí a nezkompromitovaní kandidáti,“ konstatuje sociolog Hartl. To podle něj znamená jasný vzkaz velkým stranám – ČSSD, ODS – ale i TOP 09, že lidé jsou s jejich činností nespokojeni.

Zásadní se při volbě stane nejen to, kdo projde do druhého kola volby, ale hlavně, kdo ze dvou nejsilnějších uchazečů pak získá roztroušenou podporu voličů těch, kteří neuspěli. Sítem pro zájemce o post hlavy státu jsou i podmínky, které určuje zákon. Kdo nebude mít podporu 20 poslanců nebo 10 senátorů, což se povede asi jen několika málo osobnostem, musí získat padesát tisíc podpisů občanů. „Není to tak málo, je nutné podpisovou akci dobře zorganizovat, nebo mít prostředky najmout si firmu, která by to zvládla,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz sociolog Hartl. Do souboje o Pražský hrad je nutné mít také dost peněz. Zákonodárci stanovili finanční limit pro kampaň na nejvýše 40 milionů korun pro první kolo a dalších deset pro druhé kolo prezidentské volby. Bez pomoci stranických pokladen nebo movitých sponzorů nebude snadné toho v kampani příliš předvést.

Dnes je podle sociologa ještě velmi předčasné odhadovat, kdo má jaké šance. „Dovedu si i představit, že se může objevit kandidát, který bude umět vystupovat, strhne zájem médií, pak by se mohl stát štikou v rybníce. Udělá atak na nejúspěšnější kandidáty a ti pak budou muset naplno využít předvolební období, místo toho, aby seděli a čekali, jak všechno dopadne,“ uzavírá Hartl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…