Opozice odstřelila modrého starostu Jičína. Přišel kopanec do Sobotky

26.06.2012 23:33

ROZHOVOR Bohuslav Sobotka je prototyp lidového politika a obrovský populista, ale nic konkrétního z něj nikdy nevymáčknete. To tvrdí „dvojka“ kandidátky občanských demokratů do podzimních voleb v Královéhradeckém kraji a v úterý odvolaný starosta Jičína Martin Puš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. V něm odpovídal na otázky nejen kolem politického dění v republice, ale také o vytrvalé snaze opozice ho odvolat.

Opozice odstřelila modrého starostu Jičína. Přišel kopanec do Sobotky
Foto: Ondřej Březovský
Popisek: Martin Puš

Jste dlouholetým členem ODS, co říkáte současným krokům občanských demokratů ve vládě?

Z Jičína do Prahy je poměrně daleko (zhruba 100 kilometrů, pozn.red.), nemáme leckdy úplně přesné informace, nebo je máme prostřednictvím médií. ODS si nevede špatně, když vezmeme na vědomí populistickou opozici a dva koaliční partnery, kteří jsou schopni prakticky všeho. Od toho se odvíjí výsledek práce. Přesto si myslím, že se spousta věcí podařila.

Jak vnímáte činnost Petra Nečase v roli premiéra vlády a předsedy ODS? Sociální demokraté ho kritizují pro reformy, asociální plošné škrty nebo klesající růst hospodářství v České republice…

Samozřejmě opozice je od toho, aby kritizovala a správná opozice má přinášet jiné a lepší alternativy, když chce něco kritizovat. Co se týká premiéra Petra Nečase, hodně na sobě pracuje a postupně se stává opravdovým lídrem. Znovu ale říkám, že to má hodně těžké jak na úrovni vládní, tak na úrovni stranické.

Ke kterému z předních politiků máte názorově blízko a s kým byste se naopak neshodl?

Začnu od konce. Prototyp lidového politika, jakým je Bohuslav Sobotka z ČSSD, který se navenek usmívá, působí příjemným dojemem, je obrovským populistou, ale nic konkrétního z něj nikdy nevymáčknete, nic konkrétního neřekne. Pouze slibuje, nabízí, kritizuje. To mně osobně vadí. Dlouhodobě mám rád Mirku Němcovou pro její přehled, klid a slušné chování. Moc mne mrzí, že vzdala svoji kandidaturu na prezidenta. Co se týká třeba ministrů, dlouhodobě sleduji práci Jiřího Pospíšila. Jeho pracovní nasazení, výsledky a snaha něco změnit, je pozitivní práce.

Sledujete kauzu kolem zatčení Davida Ratha se sedmi miliony korun? Co na ni říkáte?

Těžko se mi k ní vyjadřuje, je to věcí orgánů činných v trestním řízení. Tahle kauza ČSSD neprospěje a může výrazně snížit jejich preference v krajských volbách. Ale do voleb je ještě daleko a objevují se nové kauzy. Předpokládám, že jak se budou přibližovat, dočkáme se ještě dalších kauz a jmen.

Myslíte si, že by Vlasta Parkanová měla být vydána ke stíhání policii kvůli nákupu letounů CASA?

Tuto záležitost blíže neznám, je to na zvážení poslanců. Já nemám bližší informace.

Zeptám se jinak, myslíte si, že politik, ať už je vinen či nevinen, má být vydán ke stíhání, aby se prošetřilo, kde je pravda?

Myslím si, že ano. Když to srovnám s mojí osobou: nejsem poslanec, ale byl jsem starostou řekněme středního města. V podstatě rozhodujeme v rámci rady i zastupitelstva v celé řadě projektů a žádnou imunitu nemáme, takže proč by ji v tomto případě měli mít zákonodárci?

V Jičíně už čtyři měsíce trvá politická krize. Osm politických stran nemůže najít dohodu, město má nefunkční radu, odstoupili tři místostarostové a dva radní. V čele radnice jste ještě nedávno byl jen vy jako starosta a Miloslav Kůta jako místostarosta, oba z ODS. Kdo, nebo co způsobilo tuto situaci?

Je to rozdělením sil po volbách a dvěma názorovými proudy, které jdou proti sobě. Já zastávám názor, že ne vždy se vše musí podařit, ale musíte udělat maximum. Druhá strana se zaměřila na destrukci, kritiku, pomluvy a nechce dělat nic jiného. V této atmosféře se pravdu těžko domlouvá a hledají se společené styčné body.

Byl jste přes deset let starostou Jičína, co považujete za největší problém města a úspěch?

Za dobu starostování je největším úspěchem, že Jičín začal výrazně žít, rozvíjet se, budovat ve všech oblastech a navázal na předchozí léta. Mám na mysli především průmyslovou zónu, která je pro Jičín velmi přínosná. Rozvinul se potencionál města a turisté i návštěvníci, kteří se sem po letech vracejí, říkají: to není možné, kam to ten Jičín až dotáhl. V anketě jsme byli šestí nejlepší místo pro život v republice.

Když to přeložíte do řeči srozumitelné, máme nové koupliště, nový zimní stadion, opravené náměstí, máme poprvé v historii opravenou zámeckou zahradu, zrekonstruováno více než čtyříctku ulic, nové sportovní zařízení a projektů z hlediska životního prostředí mohu jmenovat celou řadu. Jičín skutečně za deset let čas nepromarnil, někam směřoval a je to vidět.

Jak hodníte práci hejtmana Lubomíra France z ČSSD v Královéhradeckém kraji?

Příjíždí k nám tak dvakrát do roka, tak je pro mne těžké ho hodnotit. Řekl bych, že v předchozích volebních obdobích byl Pavel Bradík viditelnějším hejtmanem. Velmi často se objevoval na nejrůznějších akcích i o víkendu. Co se týká Lubomíra France, podle mne je méně viditelný, na druhou stranu těžko říci. Nejsem v jeho prostředí a nejsem součástí jeho týmu, co dělá uvnitř krajského uřadu, se mi těžko posuzuje.

Proč jste politikem a jaké hodnoty jsou pro vás v politice důležité?

Politikem jsem proto, že mě k tomu v roce 2002 někteří lidé přemluvili. Tehdy jsem podnikal a když jsem dostal nabídku kandidovat do zastupitelstva, řekl jsem si, proč to nezkusit. Jsem Jičíňák, v Jičíně chci žít a doufám, že budu žít pořád. Rozhodl jsem se jít do toho naplno. První, co jsem udělal, když jsem se stal starostou, bylo, že jsem se odstřihl od firmy. To si myslím, že mnozí zastupitelé v Jičíně nejsou ochotni udělat a přitom mají firem mnoho.

Měli by to udělat, když jsou pouze zastupiteli a živí se tím?

Já si myslím, že místostarosta Tomáš Frýba (bývalý neuvolněný místostarosta Jičína TOP 09, pozn.red.) byl a je podnikatel. Já jsem to udělal a veškeré aktivy jsem nasměřoval na úřad. Trávil jsem tu dvacet hodin denně a se svým týmem jsme rozjeli práci pod tíhou skutečnosti, že z Evropské unie přijdou peníze. Ta postupně gradovala a vrcholila na konci minulého volebního období. Proč jsem politikem? Protože mě tato práce naplňovala. Teď jsem pouze o něčem diskutuje a kritizuje, co se udělalo, místo abychom se dívali dopředu. V tuto chvíli mě nenaplňuje a v takové atmosféře příliš nebaví.

Jste kandidátem číslo dvě za ODS do podzimních voleb. S čím do nich jdete?

Do voleb jdeme s vůlí vyhrát, máme dobrý tým a kvalitní kandidáty. Budeme se pokoušet přesvědčit voliče o tom, že naše kandidátka je právě ta nejlepší.

Jak toho chcete dosáhout, co můžete lidem v Královéhradeckém kraji nabídnout vy sám?

Více než dvacet let zkušeností v komunální politice. Vlastně od roku 1990 postupně pracuji v různých funkcích komunální politky od zastupitele přes radního a nyní deset let jako starosta. Zkusil jsem si také deset let v podnikání a vystudovaný jsem ekonom. Takže potřebných zkušeností mám celou řadu. V Jičíně se toho spousta podařilo a získané zkušenosti jsou dobrým základem pro práci na úrovni regionu.

Pokud by pro vás volby dopadly úspěšně, jakým problémům a tématům byste se chtěl v kraji věnovat?

Obecně bychom se měli zaměřit na nejdůležitější věci, jako je infrastruktura, zdravotnictví, školství, a finance, protože zdravé financování je základem dobrého fungování kraje. Témat je celá řada a vše začíná právě u infrastruktury.

Jaké hodnoty jsou pro vás jako politika na prvním místě?

Ode mne nečekejte příliš populismu, já jsem nikdy nebyl velkým populistou a zakládám si na tom, že když někomu něco říkám, tak je to pravda. Mně stačí podat ruka a ne mít smlouvu. Ale doba, kdy tohle v jičínském zastupitelstvu platilo, je dávno pryč.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …