Zbořil se chytá za hlavu nad tím, co předvedl Nečas: Ještě jednou a ODS padá

29.06.2012 7:24

Zlepšení pro ODS a TOP 09, mírný pokles komunistů. Tak dopadl průzkum preferencí Factum invenio, který však ještě přirozeně nezohlednil pád ministra Pospíšila. A politolog Zdeněk Zbořil říká: Kauza Vlasty Parkanové bude mírně zastíněna tím, co předvedl Petr Nečas v souvislosti s koncem ministra spravedlnosti. A zároveň premiéra varuje: Podobné chování může ODS stáhnout ke dnu.

Zbořil se chytá za hlavu nad tím, co předvedl Nečas: Ještě jednou a ODS padá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Největší pokles zaznamenali sociální demokraté, kteří se z 26,2 procent propadli na 22,7 procentních bodů. Při přepočtu na mandáty by poklesli o 13 - na pouhých 59 křesel ve sněmovně. Komunisté by poklesli na stávající počet 43 mandátů a ODS by naopak zvýšila počet na 45 místo 38 květnových poslanců. TOP 09 by nyní získala 13 procent hlasů a 32 poslance, tedy o 7 více, než v květnu (nyní má 41 křesel).

I přes jednobodový pokles si komunisté stále drží druhé místo

Komunisté zaznamenali podle agentury pokles z 18,1 na 17,1 procentních bodů. Jejich předseda Vojtěch Filip připustil, že tato ztráta mohla být i díky tomu, že do hry vstoupil další levicový subjekt – SPOZ. „To je pochopitelné, že strana, která se hlásí k levému středu, zákonitě bude odebírat body sociálním demokratům i KSČM“. Podle něj je teď ovšem důležité, zda lidé uvěří, že bude Strana práv občanů stejně schopná, jako byla sociální demokracie za Miloše Zemana. „Myslím, že už minulé volby dokázaly, že tomu tak není,“ dodává.

Podle Filipa se skutečně může stát, že v podzimních volbách do některých krajů Zemanovci projdou. „Pochybuji ale, že ve všech,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Na otázku, zda bude KSČM na tento pokles nějak reagovat zintenzivněním činnosti, se předseda komunistů zasmál, že vždy je co zlepšovat. „A já vidím těch věcí na zlepšení hodně,“ konstatoval. Konkrétně by rád viděl větší aktivitu, například i mediální, u komunistických krajských představitelů, vicehejtmanů a členů rad, tam, kde je KSČM má. „Myslím, že konec volebního období rozhodně neznamená polevení v práci," dodal Vojtěch Filip.

Jak říká známý politolog Zdeněk Zbořil, komunistům to jedno ztracené procento ještě naroste. „Myslím, že komunisté mají v této době nejvíce „vzdorohlasů“. V průběhu průzkumů lidé kolikrát zcela záměrně provokativně říkají, že budou volit komunisty, aby vystrašili ty ostatní,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Ten „výkyv“, co měli komunisté, když získali 20 procent hlasů v průzkumu, prý neodráží skutečný stav. „Podle mne je reálný odhad 15-16 procent,“ dodává Zbořil.

Nepřeceňujte průzkumy a nevolte malé strany, nabádá oranžový Tejc

„Já bych ty průzkumy zase nepřeceňoval,“ nabádá předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc. Připomíná, že tento průzkum už nemohl stihnout zahrnout řadu událostí posledních dnů, a také že průzkumy v řadě případů ukazovaly něco jiného, než jak to nakonec dopadlo ve volbách. „Zemanovci si v průzkumech před volbami vedli velmi dobře a do parlamentu se nedostali,“ komentuje průzkum Tejc.

Tejc zároveň varoval, aby voliči neudělali stejnou chybu jako ve volbách minulých, kdy roztříštěnost hlasů nakonec vedla k sestavení současné vlády, přesto, že volby vyhrála ČSSD. „To, že někdo překročí 5procentní hranici u jedné agentury v jednom průzkumu, ještě neznamená, že to tak nakonec dopadne,“ konstatuje Tejc.

Počkejte si na průzkumy po pravicových kauzách, říká politolog

"Musíme vzít v úvahu, že tento průzkum je ještě před aférou s ministrem Pospíšilem (ODS),“ připomíná pro ParlamentníListy.cz známý politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj i kauza s místopředsedkyní sněmovny Vlastou Parkanovou (TOP 09) s průzkumy rozhodně zamíchá.

Na pokles preferencí ČSSD má podle něj stále ještě vliv kauza Davida Ratha (ČSSD). Nejde však prý jen o sociální demokraty. „Tato kauza oslabila celou levici,“ je přesvědčen Zbořil.

Získávají malé neparlamentní strany. Lidé už velké nechtějí

Ukazuje se však podle Zbořila trvalejší trend, že body ztrácejí velké strany, zatímco malé, neparlamentní získávají. Dopad se prý v současné době bude projevovat především u velkých stran – ODS a ČSSD. „A pokud bude ještě Nečas tak nešťastně vystupovat, tak lze očekávat, že ztráta postihne především ODS,“ konstatuje politolog

TOP 09 podle politologa také ztratí, ale zřejmě ne tolik, protože kauza „Pospíšil“ výrazně zastínila kauzu „Parkanová“.

Ještě párkrát a ODS letí dolů

Zbořil je navíc přesvědčen, že pokud premiér Petr Nečas předvede znovu podobný cirkus, jaký předvedl spolu s prezidentem Václavem Klausem v případě ministra Jiřího Pospíšila, tak ODS může klesnout i pod úroveň TOP 09. „Tomu nesmyslnému kroku opravdu nerozumím,“ dodává zkušený politolog, který premiérův krok označil za politickou pitomost.

Kritizuje i přístup pravice ke kauze Vlasty Parkanové. „Oni si snad vážně myslí, že když někdo způsobí škodu špatným politickým rozhodnutím, že za to nemůže být stíhaný. To je přece nesmysl,“ kroutí hlavou Zbořil. „To už bychom opravdu byli jako někde v Bělorusku, kde je vrchnost nedotknutelná,“ konstatuje politolog. Kritizoval i výroky premiéra na adresu policejního vedení. „Inu, možná se Lessy ukázal tvrdší, než si premiér myslel, ale takovým jednáním ani sobě, ani své straně opravdu neprospěje,“ dodal politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…