Smetana soudu: Zlobí mě zotročování lidí a rozkrádání. Plakáty klidně počmárám znovu

02.07.2012 18:21

Roman Smetana, který byl na základě stížnosti Jiřího Pospíšila (ODS) propuštěn z vězení, kde si měl odpykat sto dní za ničení předvolebních reklam politiků, teď zaslal Nejvyššímu soudu v Brně, který exministrovu stížnost posuzuje, dopis, v němž shrnuje svůj případ. Smetana soud vyzval, aby přijatelným způsobem rozhodl o tom, kde končí svobodný projev politického názoru a kde začíná ochrana soukromého vlastnictví.

Smetana soudu: Zlobí mě zotročování lidí a rozkrádání. Plakáty klidně počmárám znovu
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Roman Smetana proslul tím, že před dvěma lety pokreslil desítky předvolebních plakátů na autobusech olomouckého dopravního podniku, kde sám pracoval jako řidič. U soudu následně dostal trest odpracovat 100 hodin veřejně prospěšných prací, přičemž soudkyní byla Markéta Langerová, manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Nařízený trest Smetana odmítl vykonat, zaplatil pouze náhradu škody ve výši 15 500 korun ODS, která se jako jediná ze stran, jejíž plakáty byly Smetanou pokresleny, domáhala náhrady u soudu. Protože trest odmítl vykonat, Langerová mu vyměřila trest nový – 100 dní vězení. K výkonu trestu ale nenastoupil včas, v práci podal výpověď a několik týdnů se ukrýval. Poté se záměrně nechal policisty chytit na pražské protivládní demonstraci odborů 21. dubna.

Stanovisko R. Smetany ZDE

Popudil ho falešný obraz politiků

Po měsíci stráveném za mřížemi olomoucké vazební věznice byl Smetana na základě stížnosti, kterou podal tehdy Jiří Pospíšil coby ministr spravedlnosti k Nejvyššímu soudu v Brně, propuštěn do doby, než o stížnosti rozhodne trestní kolegium Nejvyššího soudu. Právě na něj se teď Smetana obrátil s dopisem, ve kterém shrnuje svoji kauzu.

„Motivací k pomalování reklam politických stran pro mne bylo prosté znechucení z dlouhodobého sledování politické scény, jednání politiků a medializovaných korupčních kauz. S nelibostí jsem dlouhodobě vnímal i polistopadový vývoj v zemi, rozkrádání společného majetku, zotročování lidí - dnes lidských zdrojů - ve jménu trhu, konkurenceschopnosti, produktivity. Politici napříč politickým spektrem mají dle mého mínění na tomto stavu podíl a profitují z něj,“ uvádí Smetana.

A pokračuje: „Zejména pohled na vyumělkovaný obraz politiků na reklamních polepech, vysmívající se tváře a prázdná hesla, mne popouzely natolik, že jsem uvažoval, že odmítnu s takovouto reklamou vylepenou na boku svěřeného autobusu jezdit a požádám o jeho výměnu. Nakonec jsem se ale rozhodl zakoupit lihové fixy a dokresloval jsem politikům tykadla a připisoval různá hesla,“ doplnil.

Hodnota politických reklam je pochybná

Podle něj je hodnota politických reklam pochybná. „Strany si je pořizují mimo jiné i z příspěvků daňových poplatníků a je zde podezření, že i z různých „odkloněných“ korupčních peněz (např. množství reklam v posledních volbách do poslanecké sněmovny značně převyšuje oficiálně přiznané náklady politickými stranami). Vzhledem k politickému dění po posledních sněmovních volbách, ke všem medializovaným a nedořešeným korupčním kauzám, vzhledem k billboardovému předvolebnímu slibu premiéra Nečase, že nebude tolerovat korupci ve vládě, ani v ODS, cítím oprávnění se i v budoucnu nějakým způsobem, který uznám za vhodný a přiměřený, vyjádřit,“ píše v dopise Nejvyššímu soudu Smetana.

Smetana dále poukazuje na grotesknost celého jeho případu. „Teprve nedávno jsem shlédl dokument o filozofu Václavu Bělohradském Nikdo neposlouchá, ve kterém vyjadřuje myšlenku, že demokracie je žánrem vlastně fraška, v jejímž rámci občas padne i nějaká ta facka. K tomuto pojetí se tímto připojuji, i celá má kauza je fraškou, sám jsem k tomu vydatně a rád přispěl, snad je to i důkazem jakési demokratičnosti dnešního zřízení. Navíc fraška a výsměšný vzdor vůči autoritám má v naší zemi i jakousi tradici, důkazem toho budiž popularita Švejka či Járy Cimrmana, za zmínku stojí i poznámka o smějících se bestiích z úst Reinharda Heydricha. Avšak kromě jistých komediálních aspektů má kauza i aspekt vážný, reagoval jsem svým činem na politické dění, které na lehkou váhu neberu,“ sděluje Smetana.

Víra v pozitivní dopad jeho kauzy

V dopise dále píše: „Vyvstává zde otázka, zdali má občan znechucený politickým děním právo vyjádřit se třeba i dosti nekonformním, svérázným způsobem, otázka, kam až sahá svoboda slova a politického vyjádření. Neškemrám zde, abych se vyhnul vězení, tam už jsem byl a případné opětovné uvěznění bych také snesl (a opět bych se vyhýbal nástupu trestu a nechal se zatknout třeba na mítinku ODS s transparentem v ruce). Byl bych ale pochopitelně rád, aby Vaše rozhodnutí bylo ve prospěch zmíněných svobod a legitimizovalo i nekonformní způsoby vyjádření, zvláště pokud si okolnosti – mediální obraz politické scény – o takovéto vyjádření přímo říkají.“

Podle Smetany by se mohlo zdát, že je člověk, který je ze zásady proti čemukoliv, nenávidící stát i soudy. „Není tomu tak. Ve skutečnosti věřím v postupný vývoj, který ovšem probíhá střetem protikladných postojů, někdy i trochu divoce. Ve výsledku bude mít, myslím, tato kauza na systém pozitivní vliv, umožní mu posunout se dál a k tomuto můžete nyní svým rozhodnutím přispět i Vy,“ končí psaní adresované brněnskému nejvyššímu soudu.

Smetanovi nyní hrozí, že se bude muset do vězení vrátit, a to za maření výkonu úředního rozhodnutí, jelikož nenastoupil do věznice včas. Za to mu hrozí v krajním případě až tři roky vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…