Ústavní soud otevřel kontroverzní privatizaci bytovky z éry Jančíka

02.07.2012 17:50

Ústavní soud (ÚS) znovu otevřel spor o platnost kontroverzní privatizace bytového domu v Praze 5. Soudci minulý týden vyhověli kasační stížnosti občanského sdružení Zubatého 1. Obvodní soud pro Prahu 5 se musí znovu zabývat žalobu sdružení.

Ústavní soud otevřel kontroverzní privatizaci bytovky z éry Jančíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Radnice v době starostování Milana Jančíka (ODS) prodala bytový dům ostravské firmě Denika Real 2000. O dům přitom usilovali i jeho obyvatelé, kteří kvůli tomu založili občanské sdružení. Podle Ústavního soudu vše nasvědčuje tomu, že radnice nastavila kritéria tak, aby uspěla právě soukromá firma.

Dobré mravy a slušnost

Ústavní soud zdůraznil, že nabídkové řízení musí být v souladu s dobrými mravy a principy slušnosti, tedy tak, aby kritéria nebyla pouze záminkou pro výběr předem stanoveného zájemce. "Ti, kdo obec spravují, neměli by ztratit ani na okamžik ze zřetele, že nejsou majiteli obce a že správa obce není poručníkováním těch, kteří obec tvoří," stojí v nálezu senátu se zpravodajem Miloslavem Výborným.

Nájemníci žádali o privatizaci domu opakovaně v letech 1992 a 1997. Radnice pak v roce 2003 zveřejnila záměr prodeje. V nabídkovém řízení občanské sdružení tvořené nájemníky nabídlo 33,3 milionu Kč. Radnice ale zveřejnila nový záměr, do kterého včlenila ještě podmínkou v podobě pětimilionové jistiny. Tu dokázala složit jen firma Denika Real 2000 a dům získala za 33,5 milionu Kč.

Později občanské sdružení podalo žalobu. Žádalo v ní soud, aby určil, že privatizace je neplatná a že majitelem domu a pozemku je nadále město Praha. Žalobou se nyní musí znovu zabývat obvodní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …