Škárka o Pospíšilovi: Bárta mu chtěl vyhlásit válku již dříve

03.07.2012 18:47

ROZHOVOR Vít Bárta může být dle poslance Jaroslava Škárky jednou z osob, které stojí za odvoláním Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti. Bárta se Pospíšilovi snažil vyhlásit válku již dříve, chtěl totiž ministerstvo získat pod svůj vliv, říká Škárka. V dubnu zároveň Bárta prohlásil, že chce kandidovat na hejtmana Plzeňského kraje a volební kampaň využít k boji proti Pospíšilovi a členu výkonné rady ODS Romanu Jurečkovi. Je Pospíšilovo odvolání náhodou nebo začátkem boje?

Škárka o Pospíšilovi: Bárta mu chtěl vyhlásit válku již dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Hovořilo se v zákulisí o Pospíšilově odvolání?

V zákulisí ani kuloárech sněmovny se o odvolání ministra Pospíšila nehovořilo. Pro mě osobně a pro mnoho dalších kolegů poslanců to byl blesk z čistého nebe. Podezřelá je pro mne i rychlost, s jakou pan premiér a pan prezident toto odvolání podepsali. I to je důvod, proč si myslím, že vysvětlení pana premiéra není hlavním důvodem odvolání ministra Pospíšila.

Jaký máte názor na vysvětlení premiéra Nečase, že Pospíšila odvolal kvůli manažerskému selhání?

Přiznám se, že vysvětlení pana premiéra Nečase nevěřím. Myslím si, že je to zástupné zdůvodnění. Za Pospíšilovým odvoláním bylo rozhodně něco jiného.

Na svém blogu jste zveřejnil informace, že za Pospíšilovým odvoláním může stát Vít Bárta. Mohl byste to vysvětlit?

Je to pouze spekulace. Dle mého názoru premiér Nečas stále spolupracuje s Vítem Bártou. Vít Bárta se snažil vyhlásit válku panu Pospíšilovi už proto, že dříve chtěl ministerstvo spravedlnosti získat pod svůj vliv prostřednictvím Karolíny Peake. Jsou to však pouze spekulace. Pravý důvod odvolání pana Pospíšila zná jen premiér.

Spekuluje se, že důvodem odvolání mohl být vztah mezi Jiřím Pospíšilem a Romanem Jurečkem. Jak reálná může být tato verze?

Pan Pospíšil i pan Jurečko jsou Plzeňané. Oba dva jsou funkcionáři ODS. Patrně tedy spolu nějaký blízký pracovní  vtazh mají. Proč by zrovna tohle mělo být důvodem na odvolání pana ministra Pospíšila, to netuším.

Médii proběhly informace, že se Jurečko často objevoval na ministerstvu spravedlnosti a mohl Pospíšila řídit...

O tom nic nevím.

Zatímco ODS může odvolání Pospíšila celorepublikově uškodit, plzeňskou ODS to paradoxně může posílit. Zvýšily by se s Pospíšilem šance plzeňské ODS v krajských volbách?

Určitě to krajské volby ovlivní. Pan Pospíšil je celorepublikově poměrně výrazná osobnost. Nejen v Plzeňském kraji je vnímán velmi pozitivně.

Kromě Bárty mohou dle Vašeho názoru vést stopy týkající se Pospíšilovo odvolání také ke Kalouskovi a kauze přepravních letadel CASA. Co Vás k této myšlence vede?

Dovolil jsem si spekulaci o možných zástupných důvodech. Jeden z důvodů může být i postup státního zastupitelství ohledně vyšetřování kauzy CASA a hledaní souvisejících vazeb s touto podivnou zakázkou.

Jakou roli podle Vás mohl Kalousek v kauze CASA hrát? Co říkáte na to, že volal vyšetřovateli kauzy?

Je to vyloženě spekulace. Neznám zákulisí této kauzy a nejsem členem mandátového a imunitního výboru, takže jsem neviděl spis. Dovedu si představit, že místopředsedkyně sněmovny (tehdy paní ministryně) Parkanová nebyla hlavní osobou, která o věcech rozhodovala. Myslím si, že pouze plnila přání některých svých stranických kolegů. Obsah rozhovoru mezi panem Kalouskem a vyšetřovatelem kauzy neznám. Není úplně standardní, aby ministr vlády volal v aktivní kauze jejímu vyšetřovateli.

Novým ministrem spravedlnosti by se měl stát místopředseda ODS Pavel Blažek. Co si o této Nečasově volbě myslíte?

Je to volba pana premiéra - pokud si myslí, že jeho vládě prospěje, když nahradí pracovitého a viditelného ministra z plzeňského regionu neviditelným místopředsedou z jiného regionu. Já obecně krok pana premiéra při Pospíšilově odvolání považuji za velmi něšťastný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…