Zcela nepřijatelné, říká šokovaná advokátka o zakázkách Blažkovy ženy

03.07.2012 20:35

Známou právničku Kláru Samkovou rozlítila informace o zakázkách radnice městské části Brno-střed pro exekutorskou kancelář manželky novopečeného ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Té se ale zastává poslanec Polčák z TOP 09. Spolupracoval s ní a vzhledem k jejím schopnostem se prý objemu práce pro město nediví.

Zcela nepřijatelné, říká šokovaná advokátka o zakázkách Blažkovy ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Na možná až příliš velkou spokojenost městské části Brno-střed se službami exekutorské kanceláře Aleny Blažkové upozornili brněnští aktivisté a opoziční radní Svatopluk Bártík (ex Strana zelených, ponz. red.) už v roce 2010. Nelíbilo se jim, že městská část, v níž působí významný brněnský občanský demokrat, po volbách 2010 už místopředseda ODS Pavel Blažek, dává takový podíl zakázek právě exekutorské kanceláři jeho manželky. Bartík na kauzu upozornil spolu s Matějem Hollanem z o.s. Brnění.

"Celou záležitost považuji za naprosto nestandardní a zcela nepřijatelnou. A to bez ohledu na fakt, zda daná kancelář formálně splnila podmínky pro získání zakázky od radnice," neskrývá šok advokátka Klára Slámová. Právě takové věci jsou podle ní důvodem pro vyloučení profesionálních politiků z obsazování vrcholných odborných funkcí. "Takový ´byznys´, zjištěný u právě jmenovaného ministra, by měl být důvodem pro okamžité přehodnocení jeho jmenování," soudí pro ParlamentníListy.cz advokátka.

Blažková je schopná, nedivím se, že dostala od města tolik práce

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák už tak nesmířlivý není. "S kanceláří paní doktorky Blažkové jsem spolupracoval. Hodnotím ji jako velmi dobrou exekutorku, proto bych pochopil, proč byla v těchto věcech pověřována," uvedl pro ParlamentníListy.cz Polčák.

Jeho kolega Vojtěch Filip z KSČM ale jako právník podobnou práci odvedenou pro místní samosprávu za standardní určitě nepovažuje. "Uvidíme, jak bude pan ministr schopen pracovat, aby se opět neocitl ve střetu zájmů," poznamenal k Blažkově jmenování lídr komunistů.

Téměř dva miliony pro jedinou kancelář

Střet zájmů není podle dvojice aktivistů Hollan-Bartík v případě brněnské ODS žádnou vzácností. Ministr Blažek byl podle nich tím, kdo navrhl kontroverzní směnu pasáže Jalta v Brně, kdy město tratilo několik desítek milionů korun. Jeden a půl procenta pak měla být podle tajné nahrávky z roku 2008 částka, kterou firmy, získávající městské zakázky, měly přispívat do stranické kasy místní ODS. Blažek tyto informace popřel.

Exekutorská kancelář Aleny Blažkové si na práci pro MČ Brno-střed přišla na 1,9 milionu korun v letech 2002-2009, jak vyplývá z oficiální odpovědi radnice z ledna 2010. Taková suma peněz by nepůsobila nijak neobvykle. Její výše ale vynikne ve chvíli, kdy ji srovnáme se zakázkami pro jiné exekutory, kteří tehdy pro město pracovali. Jejich součet totiž tvoří asi desetinu toho, co MČ Brno-střed zaplatilo Blažkové. Její manžel ale odmítl, že by šlo o konflikt zájmů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…