Na demokracii si jen hrajeme. Rozhodují peníze, míní politický matador z Desné

09.07.2012 18:21

Pestrý život má Zdeněk Joukl z Desné. Jako rodilý Kladeňák pracoval v Poldovce. Odsud ho kvůli politice komunisté vyhodili a jako vysokoškolák musel dělat topiče parních lokomotiv, kde si zničil průdušky. Proto nemá komunisty rád.

Na demokracii si jen hrajeme. Rozhodují peníze, míní politický matador z Desné
Foto: www.joukl.cz
Popisek: Zdeněk Joukl

„Osm tisíc lidí u nás popravili, zastřelili nebo umučili,“ uvádí. V roce 1981 se přistěhoval do milovaných Jizerských hor, do Desné. Po listopadové revoluci zde zakládal občanské forum a poté i Stranu zelených. Řadu let byl aktivním členem zastupitelstva v Desné a kandidoval všude možně. Do Senátu dokonce pětkrát. „Doufám, že je to český rekord,“ říká s úsměvem. Zbývá jen kandidatura na prezidenta. „Stačí maličkost, sehnat 50 milionů,“ konstatuje. O naší demokracii si iluze nedělá. „Říkám jí korunová demokracie, o všem rozhodují peníze. Kdo je má, koupí si politické strany i voliče,“ domnívá se.

Komunisté ho vyhodili z práce

Politická dráha Zdeňka Joukla začíná symbolicky v roce 1968. „Založili jsme v SONP Kladno tovární buňku národních socialistů. Což se komunistům nelíbilo, že by měli mít konkurenci. Takže po roce, když se po sovětské okupaci vývoj otočil, nás vyhodili z práce,“ vzpomíná. Jen tak se nedal. Soudil se pro neoprávněnost vyhazovu a dokonce soud i vyhrál. Moc platné mu to však nebylo, zpátky ho stejně nevzali. Deset let dělal dělníka, z toho dva roky topiče parních lokomotiv. „Ale na trať mě nepustili, vždycky jsem lokomotivy roztopil v depu a přes noc je udržoval v provozu,“ vysvětluje. Z toho má dnes problémy s průduškami. Proto se nelichotivě vyjadřuje o komunistech, zvláště těch jak říká okupačních. „To jsou ti co v komunistické straně byli po roce 1970 a schvalovali sovětskou okupaci. Ti jsou všichni podle mě vlastizrádci,“ říká. Proti zvyšujícím se preferencím komunistů bojuje svérázným způsobem. „Když o nich mluvím, zásadně používám výraz komunistické svině. Je to moje sebeobrana proti nim. Nejvíce za zlé jim má jejich podíl na smrti filozofa Jana Patočky. „Největší český filozof zemřel po  jedenáctihodinovém výslechu v roce 1977,“ objasňuje.

Z Kladna do Jizerek

Do Desné v Jizerských horách se Zdeněk Joukl přestěhoval v roce 1981. „Jizerské hory jsem znal jako účastník Jizerské padesátky i z různých přejezdů hor,“ říká. Desná má podle něj ideální polohu. „Leží v Jizerských horách, blízko jsou Krkonoše i Český ráj, kousek je to do Jablonce na přehradu,“  upozorňuje.

Velké strany jsou zkažené kariérismem a penězi

V Desné spoluzakládal občanské forum a rok nato i Stranu zelených. „V listopadu 1989 jsem jezdil do Jablonce na demonstrace, v Desné se nic nedělo. Sešli jsme se s truhlářem Klausem a technikem Jiříčkem a založili v Desné občanské forum,“ vypráví Joukl. Po několika letech se dostal do desenského zastupitelstva, kde působil tři volební období. „Kandiduji vždy za malé slušné neparlamentní strany. Velké strany jsou zkažené kariérismem, korupcí a penězi,“ míní. Kandidoval všude možně, do krajských zastupitelstev i poslanecké sněmovny. A to hlavně proto, aby se lidé nemohli vymlouvat, že nemají koho volit.

Do boje o Senát šel už pětkrát

Na senátora aspiroval Zdeněk Joukl dokonce pětkrát – třikrát v jabloneckém senátním obvodu, jednou v libereckém a jednou v rodném Kladně. „Doufám, že jsem v tomto směru český rekordman,“ uvádí. Na podzim se konají opět senátní volby v jabloneckém senátním obvodě, kam spadá i Desná v Jizerských horách. Jestli se pokusí pošesté bojovat o Senát, ještě Joukl neví. „Přeci jen už mám svůj věk – 71 let. Zaleží jestli najdu vhodného solidního kandidáta, kterého budu moci podpořit. Pokud ne, půjdu do toho,“ vysvětluje. Se stávající senátorkou za Jablonecko Soňou Paukrtovou již spokojený není. „První dva roky to s ní šlo, ale teď se dostala mimo problémy normálních lidí. Politici bohužel žijí ve svém akváriu,“ sděluje. Politicky se Zdeněk Joukl zařazuje mezi „Stranu zdravého rozumu“, čímž ale nemyslí stranu stejného názvu. „Nerozlišuju ani pravici či levici. Rozlišuju slušné lidi a grázly, schpopné a neschponé, pracovité a líné,“ objasňuje.

Ideální politická strana neexistuje

„Problém mnohých lidí je, že hledají ideální politickou stranu. Taková však žádná není. Hledat něco, co neexistuje, je nesmysl. Přirovnám to k manželství. Mám ženu, která není nejkrásnější ani nejchytřejší a přesto si ji vezmu. A neřeknu, nebudu se ženit a nebudu mít děti. Když jdu do voleb, tak si vyberu stranu, která mi nejmíň vadí,“ zmiňuje s tím, že hodně lidí tímto způsobem přesvědčil, aby šli k volbám.

Nevolte zadlužovatele, nabádá Joukl

Parlamentní strany nazývá Zdeněk Joukl zadlužovateli, myslí tím hlavně ODS a ČSSD. „Obě nás zadlužily každá přibližně 750 miliardami korun. Z toho platíme každý rok 70 miliard úroků. Náš stát pořád platí jen úroky! Tyto strany by lidé rozhodně volit neměli,“ zdůrazňuje. Každá vláda podle něj bohužel myslí jen čtyři roky dopředu a zadlužuje stát, aby se udržela u moci. „Nejsou schopní sebeobětování, že by udělali nepopulární opatření i za cenu, že prohrají volby, ale státu by to pomohlo,“ říká Joukl. Nabízí se myšlenka, že Jouklově představě se blíží současná vláda, která o sobě tvrdí, že je rozpočtově odpovědná. S tím částečně souhlasí.

„Současná vláda je výjimkou, ale na úkor těch nejslabších“

„Jedinou výjimkou je vláda současná, která v mírnější podobě se snaží reformy udělat. Jde ale cestou nejmírnějšího odporu. Snižuje relativní úroveň důchodů, příspěvky lidem postiženým, protože se nemůžou bránit. To je ubohost,“ sděluje. Na druhé straně se podle něj rozhazují miliardy, předražují dálnice, kupují drahá letadla. „Teď se bude stavět za velké peníze Temelín. Což je naprosto zbytečná stavba. Energii nepotřebujeme, dvacet procent ji vyvážíme,“ upozorňuje. Peníze by se místo toho měly věnovat na životní prostředí a na podporu malých a středních podnikatelů. „Postavil bych jim provozovny a odpustil jim deset let nájem,“ říká svoji představu podpory podnikání.

Joukl je proti předčasným volbám

„Poprvé po dlouhých letech jsme měli vládu, která měla 118 hlasů v parlamentu, která mohla něco prosadit,“ vysvětluje. Před posledními parlamentními volbami kromě Strany zelených a Občanů.cz podporoval i Věci veřejné. Nyní nesouhlasil s jejich odchodem do opozice. „Sympatizuji s platformou Karolíny Peake s tím, že vládu podpořili a umožnili jejich další činnost,“ nastiňuje.

Bárta je schopný manažer, ale jeho napojení na ABL je nešťastné

„Na ministerstvu dopravy Vít Bárta za 14 dní ušetřil čtyři miliardy, jako manažer je velmi schopný. Ale jeho napojení na bezpečnostní agenturu ABL je velmi špatné,“ domnívá se. Jakýkoliv politik by měl podle něj všechny spojení s firmami okamžitě ukončit.

„Lidi nejvíce trápí nezaměstnanost, bezpečnost a obtížná vymahatelnost spravedlnosti“

Zdeněk Joukl podnikl před několika roky velkou jízdu na kole po České republice, aby zjistil problémy které trápí obyvatele. Co zjistil? „Velkým strašákem je samozřejmě nezaměstnanost, ale i obavy ze ztráty zaměstnání, bezpečnost a nemožnost se dovolat právně spravedlnosti. Lidi na ni nemají peníze. Souvisí to s korunovou demokracií, která u nás panuje i v justičním prostředí. O všem rozhodují peníze,“ myslí si. Což se týká i politiky. „Na demokracii si jen hrajeme. Kdo má peníze, koupí si stranu i voliče,“ myslí si.

Jouklovi ještě zbývá kandidatura na prezidenta

„Musel bych ale sehnat 50 milionů. Ale jinak si věřím, že bych prezidenta zvládnul. Mám zkušenosti, šachové myšlení,“ konstatuje. Ale mezi prezidentskými kandidáty si našel svoji favoritku – lidoveckou kandiátku Zuzku Roithovou, takže do prezidentských voleb nepůjde.

„Havel i Klaus – prezidentské osobnosti. Přemysl Sobotka nemá vlastní myšlenky“

Oba české prezidenty Václava Havla i Klause považuje Joukl za osobnosti. „S Václavem Klausem nemusím ve všem souhlasit, ale je to osobnost. Má to srovnané v hlavě, i když jinak než já – viz třeba názor na globální oteplení,“ říká. „Každý další bude asi už horší i než ten Klaus. Například Přemysl Sobotka neměl nikdy vlastní myšlenku. Když vezmeme trend našich prezidentů Masaryk, Beneš, Havel, Klaus – tak je Přemysl Sobotka úplně mimo,“ míní Joukl.  Na milost ale bere Miloše Zemana. „Je lidovový, osobnost, takový politický Švejk. Byl by mnohem lepší než Sobotka,“ myslí si.  Nevadí mu ani Jan Švejnar nebo ministr zahraničí Karel Schwarzenberk. „U něj záleží na zdraví, ale jinak proč ne?“ uvádí.

„Dotace jsou pro mě sprosté slovo“

Svérázný názor má Zdeněk Joukl na evropské dotace. „Třetina dotací je zbytečná – postaví se akvapark tam kde není voda, zateplí se nevyužívaný dům. Třetina je předražená, třetina je provedená nekvalitně. Když to sečtu, tak já vůbec o žádné dotace nežádám. To je pro mě sprosté slovo,“ konstatuje.

Nová demokracie – nový projekt Zdeňka Joukla

Činorodý politický nezmar Zdeněk Joukl stále vymýšlí nové projekty. Nyní se zabývá takzvanou Novou demokracií. „Jde o přímou demokracii, chci se přiblížit švýcarské demokracii, zásadní je padesát procent nezávislých kandidátů a zrušení hranice pěti procent,“ vysvětluje. „Praxe dvou stran jako je to v USA zavání rizikem diktatury,“ domnívá se a upozorňuje, že Spojené státy jsou nejzadluženější zemí na světě. „Mám podezření, že to spolu souvisí,“ zmiňuje.

Vymyslel řešení romské problematiky

Plno projektů má Zdeněk Joukl už za sebou. „Za tři dny jsem vytvořil zdravotnickou reformu. Poslal jsem ji na ministerstvo, poděkovali mi za zájem a tím to skončilo,“ vysvětluje. Má vymyšlené i řešení romské problematiky. „Principem je, že Romové, zvláště mladí, neumějí pracovat. Nikdy to neviděli. Vymyslel jsem měsíční kurzy práce, kde by se naučili základní pracovní návyky, vytrvalosti, odpovědnosti,“ upřesňuje. Nabídl své poznatky úřadům práce v Mostě a Jablonci. „Řekli mi, že je to sice dobrý nápad, ale že na to nemají peníze, nejedná se totiž o rekvalifikaci,“ říká.

Otevřený dopis na podporu Tymošenkové

Zdeněk Joukl napsal otevřený dopis i českým zákonodárcům na podporu vězněné bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. „Moc dobře si pamatuji na plynovou krizi, kdy na Ukrajině hrozilo že statisíce lidé zmrznou. V tuto chvíli podepsala Tymošenková v Rusku takzvaně nevýhodnou smlouvu. Ale měla nůž na krku, nemohla nechat ty lidi napospas zimě. Nikdo z rozumných politiků na jejím místě by se nezachoval jinak. A teď kdy jí zavřeli, by se měli politici více ozvat, velmi málo funguje jejich solidarita,“ myslí si.

Kiosek v Jizerkách: Každý v něm platí, kolik chce

Joukl podnikal od devadesátých let. Měl firmu s pěti zaměstnanci na sázení stromků v Jizerských horách a Krkonoších,  i pět sběren papíru. „Nyní mám důchod 8900 korun. Ale něco si přivydělám díky kiosku, který mám v Jizerkých horách, na který narazí turisté či běžkaři na cestě mezi Jizerkou a Smědavou,“ upřesňuje. Kiosek funguje zajímavým způsobem. „Někteří lidé jsou chudší, někteří bohatší. Napadlo mě prodávat za ceny, které si lidé určí sami. Všichni mi říkali, že jsem se zbláznil. Už dvacet let kiosek v pohodě funguje,“ objasňuje.

Zájmy: Šachy, fotky, básničky. Vzorem je Karel Havlíček Borovský

Velkým koníčkem Zdeňka Joukla jsou šachy „Radím vám, věnujte se šachům. Já je hraju šedesát let a pořád mi to myslí. Neznám šachistu, který by měl Parkinsonovu nemoc či Alzheimera,“ uvádí. „Naučíte se promýšlet věci dopředu, hledat souvislosti,“ doplňuje. Vloni v sedmdesáti letech skončil v disciplíně rapid šach na 21. místě v přeboru České republiky. Byl velkým rekreačním sportovcem, má za sebou pětatřicet maratonů. „Dělal jsem běžeckou turistiku. Přeběhl jsem Jizerské hory, Krkonoše,“ vzpomíná. Nyní se věnuje i fotografování a začal psát i básničky. „Před čtyřmi lety jsem ležel v nemocnici, vyměňovali mi kyčel. A co tam máte dělat? Začal jsem psát básničky. A teď píšu ještě i epigramy,“ zmiňuje. „Mým vzorem je Karel Havlíček Borovský,“ uzavírá.

Zdeněk Joukl, narozený 14. 5. 1941 na Kladně. Je podnikatel – ekolog. Absolvoval Vysokou školu strojní. Pětkrát kandidoval do Senátu, od roku 1999 - zastupitel Desné v Jizerských horách.Zakládal Občanské forum i Stranu zelených v Desné. Je členem republikové rady politického hnutí Nezávislí (1995 – 2001). Po roce 1968 zařazen mezi pravicové oportunisty a vyhozen ze zaměstnání v SONP Kladno

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …