Okolo Londýna zprávy o teroristech. Máme se bát o české šampiony?

17.07.2012 19:56

Olympiáda v Londýně je za dveřmi. Stále více se však množí zprávy o zatýkání možných teroristů v Anglii. Je třeba se bát o tuzemská želízka v ohni jako oštěpařka Špotáková, střelkyně Emmons, tenisté Kvitová a Berdych, desetibojař Šebrle, nebo i o fanoušky, kteří se na ně do metropole nad Temží přijedou podívat? ParlamentníListy.cz už ví své.

Okolo Londýna zprávy o teroristech. Máme se bát o české šampiony?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

V Londýně na letní olympiádě bude Česko reprezentovat přes sto třicet sportovců a přijedou tam tisíce sportovních fanoušků. Začne za několik dní. Nicméně už teď se množí zprávy, že teroristům nedá svátek sportu spát. Tuzemská média je z valné části zcela ignorují. Nicméně jde o vážné otázky. Může tam dojít k pumovým výbuchům či jiným akcím? Lze se proti tomu preventivně bránit? Na to se ParlamentníListy.cz ptaly všech zainteresovaných stran.

Teroristé v hledáčku policie

Zpočátku měsíce vydala nejstarší mezinárodní zpravodajská agentura Agence France – Presse (AFP) zprávu o tom, že londýnská policie zatkla při protiteroristické akci pět mužů a jednu ženu. Šestice podezřelých měla páchat, připravovat nebo podněcovat k teroristickým činům. Mezi nimi byl i známý muslimský konvertita Richard Dart, který se často nechával slyšet, že by rád v Anglii zavedl právo šaría. Policie sice zdůraznila, že to nemá co do činění s olympiádou, ale nešlo jen o zastírací manévr?

Hned den poté se objevila zpráva, že policie na severu Anglie zatkla dalších sedm osob podezřelých z terorismu. Při rutinní kontrole objevili policisté v jednom z aut zbraně a nože a postupně pozatýkali další osoby. Jsou podezřelí ze stejných zločinů, jako předchozí skupina. „Naší prioritou bylo ochránit veřejnost vyhledáním a zatčením těch, kteří se toho účastnili,“ řekl šéf vyšetřovatelů Kenny Bell. O tom, že možní teroristé nemají souvislost s olympiádou, však už nepadala ani věta. Tak velké zatýkání však nesvědčí o ničem dobrém. Je třeba se bát?

Nedávno byl v Británii zatčen muž, co pětkrát projel olympijským parkem v Londýně, přestože mu to předchozí trest zakazoval. Ten je podezřelý z napojení na somálské radikální milice Šabáb s vazbami na Al Kajdu. Žil na severu Londýna. Připisují se mu teroristické aktivity, včetně účasti na boji milicí Šabáb v Somálsku. Ohledně těchto informací se většinou dost mlží. O aktuálního atentátu v bulharském Burgasu na izraelské turisty se informovalo hojně, nikdo ho totiž nespojoval s olympiádou!

Rozvědky prý spolupracují

„Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nepřipravuje žádná konkrétní speciální opatření v souvislosti s vlastní ochranou českých sportovců na nadcházejících olympijských hrách v Londýně, ale podílí se na všech opatřeních realizovaných pořadatelskou zemí, kde je vyžádána mezinárodní spolupráce,“ sdělil ParlamentnímListům.cz její mluvčí Jaroslav Hrbek s tím, že bezpečnost účastníků olympiády má na zodpovědnost pořadatelský stát. Dále doplnil, že ÚZSI ohledně terorismu úzce spolupracuje nejen s britskými zpravodajskými službami a je připraven operativně reagovat na případné dotazy či spolupráci. ÚZSI je tuzemská rozvědka.

Politolog Oskar Krejčí, jenž naspal zajímavou knihu Válka, potvrdil: „Říkat dopředu, že se nic nemůže stát, je nesmysl. Bezpečnostní opatření jsou na hranici zastrašování. Reálná teroristická hrozba se odstraňuje na bázi zpravodajských služeb a důvěrně. Tohle jsou divadelní akce, které mají odstrašit, nikoliv něčemu zabránit. Politická objednávka je jednoznačná. Předvádějte, předvádějte maximální připravenost. V tomhle jde o divadelní kus. Předpoklad, že někdo zaútočí na olympiádu, je totiž dost nízká. Útok na Mnichov se totiž ukázal jako silně kontraproduktivní vzhledem k útočníkům. Mossad všechny dohnal. Pravděpodobnost útoku na olympiádu je nižší, než pravděpodobnost útoku na nějakého politického činitele. Český sportovec může být cílem v případě špatných bezpečnostních opatření. Politický efekt z toho se rovná nule.“

Bezpečnostní experti na to

Expert přes bezpečnost ODS Jan Vidím, jenž fandí ve fotbale Spartě a rád sport ve všech podobách, prohlásil: „Je to samozřejmě strašně lákavý terč. Vzpomeňme si na olympiádu v Mnichově, co tam Palestinci předvedli. Doba pokročila. Myslím si, že bezpečnostní opatření začala v době, kdy Londýnu byla olympiáda přiklepnuta. Riziko existuje vždy, ale tady je minimalizované. Nese to sebou spoustu nepříjemných činností, jako jsou osobní kontroly, desítky rámů a policisté v ulicích. To neznamená, že se nemůže něco stát. Kdyby se nějaký šílenec dostal na sportoviště, tak s tím sportovci udělají prd. Představa, že bude Michael Phelps u bazénu někoho pacifikovat se mi zdá přehnaná. Nicméně určitě sportovci nějaké informace, jak se v případě hrozby chovat, dostanou. Já bych se toho opravdu nebál a nekažme si olympiádu přízrakem šílených muslimů. Víc bych se bál o české sportovce, když pojedou autobusem z Prahy do Brna, to je větší riziko.“

„Každá taková akce je přitažlivá pro ty, co chtějí zviditelnit své cíle. Myslím si, že riziko útoku existuje, ale podle bezpečnostní složky jsou si toho vědomy. Zajištění je maximální a z hlediska bezpečnostních složek Británie bylo podle mě uděláno maximum. Nepředpokládám útok, ale ohlídat takové množství lidí v Londýně je téměř mimo lidské schopnosti. Musíme si přát, aby nic takového nehrozilo. Pokud by Británie měla nějaké alarmující informace či chtěla pomoci, asi by o to požádala konkrétní státy. Ale myslím si, že jejich bezpečnostní složky jsou velmi spolehlivé,“ prohlásil stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc

Funkcionáři sportu jsou v klidu

Mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment vysvětlil: „Náš zástupce byl na bezpečnostním semináři v Londýně. Bylo to poměrně detailní. Podléháme bezpečnostnímu režimu jako všichni v olympijské vesnici. Bezpečnostní opatření jsou poměrně vysoká, ale sportovci i funkcionáři jsou na ně připraveni a víme, že tentokrát to bude složitější než na zimní olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. Organizátoři mají lepší prevenci, než kdy jindy, ale zároveň z toho nechtějí dělat policejní olympiádu.“ Navíc sdělil, že na olympiády s českým týmem vždy jezdí bezpečnostní odborník, ale aby se na to najímala nějaká bezpečnostní agentura, to se nedělá.

„V kontextu dlouhodobé sportovní přípravy se snažíme zaměřit pouze na sportovní výkony našich atletů. S podobnými záležitostmi se proto nezabýváme a věříme, že se pořadatel dokáže postarat o to, aby vše proběhlo tak, jak má,“ napsal ParlamentnímListům.cz předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. Za atlety tam pojede třeba oštěpařka Barbora Špotáková nebo desetibojař Roman Šebrle.

Olympiády v ohrožení

Olympijské hry v roce 1972 byly narušeny činem palestinských teroristů z Černého září. Zabili jedenáct izraelských olympioniků v areálu olympijské vesnice a na mnichovském letišti. Kvůli špatným rozhodnutím a nešťastným náhodám skončila tato událost naprostou katastrofou a Německo se opět stalo místem židovského utrpení. Izraelská vláda v čele s Goldou Meirovou se rozhodla, že nikdo zodpovědný za mnichovský masakr neujde trestu. A neušel. O tom vypráví i film Stevena Spielberga z roku 2005 Mnichov.

Nicméně aktuální varování je na stole. Krátce po rozhodnutí, že se město Soči v podhůří Kavkazu stane dějištěm zimní olympiády v roce 2014, vydala organizace Jamaat Shariat, která vznikla přejmenováním bojové skupiny Džennet (ráj), co byla v roce 2002 vyslána do Dagestánu z Čečenska, toto oficiální prohlášení: „Uděláme vše, aby s pomocí Alláha v době olympiády z postavených sportovních staveb Soči zahlaholila výzva muezína k modlitbě kavkazských mudžahidů.“ Takže karta teroristického útoku na sportovní akci je stále na stole. Otázkou zůstává, kdy a jestli, se tak stane.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…