Obyvatelé jihočeského Týna: Nebýt novinářů, nic by se nedělo

12.07.2012 10:17

Na jedné straně obyvatelé okolí Vinařického náměstí na druhé straně vedení města Týn nad Vltavou. Spor nastal tuto neděli odpoledne, když přišel přívalový déšť a lokální záplava zaplavila několik domů. Bahno s vodou měli někteří až pod okny v přízemí.

Obyvatelé jihočeského Týna: Nebýt novinářů, nic by se nedělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

Zatímco trvalo půldruhého dne, než se starosta Milan Šnorek (ODS) dohodne na tom, kdo vlastně vyčistí od bahna silnici, chodníky a hlavně kanály, které hrozily v případě dalších dešťů vyplavením, novinářům stačil jeden telefonát a Správa a údržba silnic vše zařídila.

„Kdyby nás pan starosta nebo některý z jeho zástupců informoval o tom, že je potřeba tam vyjet a uklidit, udělali bychom to klidně i v neděli nebo hned v pondělí ráno. Snad vědí, že my držíme dispečink a pohotovost a jistě na nás musí mít čísla, když mají ve městě krizový štáb,“ řekl pro ParlamentniListy.cz ředitel územního odboru Správy a údržby silnic České Budějovice Milan Brom. Podotkl, že často vyjíždějí v krizové situaci i ve chvíli, kdy jim komunikace nepatří, přesto čistí a pomáhají právě od nánosů bahna.

Město nic neví?!

 

Jenže to prý vedení města nevědělo, čísla patrně „nemá“ a netušilo prý, že SÚS drží službu a dispečink i o víkendu.

„K čemu na té radnici pak jsou? Nic neví, všechno se dozvídají od vás novinářů nebo až od nás. A to jsme lokalita, která při povodních v roce 2002 dostala nejvíc zabrat. Naše domy jsou jedny z nejstarších ve městě, základy jsou dokonce místy až ze 17. Století a neustálým zaplavováním vodou se samozřejmě ničí,“ říká obyvatelka jednoho z nich Věra Mašková, která iniciovala jednání s městem, aby se konečně začalo o problémy občanů starat.

Město totiž před lety nechalo vybudovat novou kanalizaci. Ta ale, jak se ukázalo, má snad jediný smysl – při větších deštích jsou domy, většinou chodby a sklepy zaplavovány vody – právě z kanalizace. Dochází tak k neustálému poškozování majetku soukromých osob.

Rady představitelů města za všechny peníze

 

„Nejlepší bylo, když sem pan starosta a ještě s jedním pánem, který držel diplomatku pod paždí v neděli večer přijel a řekl nám – „to víte, bydlíte u řeky, tak se nedivte.“
Ano, to bydlíme, ale voda teď nešla z řeky a od roku 2002 taky ne, ale z kanálů. Už můj otec, když kanalizaci dělali, se zlobil s těmi stavbaři, že tam cpou úzkou rouru, že nás to bude zaplavovat v ulici všechny. Tehdy byl pro něj blbej a nerozuměl tomu. Na jeho slova došlo. Kdo nám teď co dá? Navíc, kdyby přístup města byl jiný a nehádal se tady starosta, a jeho podřízení a netelefonovali půl dne, kdo to vlastně uklidí, situace nemusela dojít do těchto extrémů! Nejde o to, co kdo musí podle zákona udělat, ale o lidskost, morální povinnost o to, že jsme občané města,“ míní Věra Mašková a její sousedé ji souhlasně přikyvují.

„Já tady rekonstruuji dům za několik milionů a neustále jsme vyplavováni. Kdo to bude platit? Pojišťovna? Ta se na nás brzo vykašle. Prostě budeme škodu požadovat po městě nebo po kraji, protože podle slov starosty byla kanalizaci investicí kraje a silnice patří kraji,“ míní další z obyvatel ulice Legií.

Lidé chtějí jasné řešení

Sotva lidé v ulici uklidili do úterka dočista chodby a dvory, přišel v úterý odpoledne další přívalový déšť a voda se opět valila, i když ne v takové míře průjezdy domů a tekla pomalu do sklepa.

„A tak je to tady dokola! Jak u blbých na dvorečku! Buď s tím bude město, nebo kraj nebo prostě odpovědný orgán něco dělat, nebo podáme hromadnou žalobu a skutečně se obrátíme i na Evropskou unii. Jeden z právníků právě z centrály EU nám zprostředkovaně vzkázal, ať do toho jdeme, protože jsou zde dotčena naše práva a neúmyslně, ale soustavně poškozován náš majetek. A město, ani jiný orgán není schopen tomu zabránit! Nyní pan starosta svolil, že svolá jednání a bude se řešit, co dál. Ale s tímto přístupem, jaký mají na radnici v posledních letech, toho moc asi nevyřeší. Budou muset požádat o součinnost asi kraj, možná stát. Proč jim ale máme radit my, všechno tohle mají vědět oni,“ říká další občanka ulice.

Podle starosty nebyla situace kritická, podle občanů ano

Lidé v Týně nad Vltavou nechápou, že starosta Milan Šnorek tvrdí, že situace v neděli, kdy se valilo bahno do domů a voda a někde byly vyplaveny i obytné prostory, na což přišli obyvatelé až později, kdy uklidili spoušť venku a v průjezdech, že nebyla vyhodnocena jako kritická.

„To může říct opravdu jedině hlupák a člověk, který to neprožil! Protože pro ty, co to nezažili, to kritická situace není. Moje matka je po operaci rakovinového nádoru, má těžkou pupeční kýlu, já jsem v invalidním důchodu, mám problémy s kůží, s imunitou, nervosvalové problémy a my jsme v tu chvíli neměli, kdo by nám pomohl. My jsme na tom kriticky byly! A myslím, že i někteří další taky. Hlavně jsme byli bezradní. Bahno jsme měli zvenku až pod parapety. Vykašlalo se na nás město, charita, nikdo nám nenabídl třeba vysoušeče, ani třeba jestli nepotřebujeme s něčím pomoct. Nebýt kamaráda, který přivezl vysoušeč, a pomohl nám, dočkali bychom se až včera, kdy teprve pan starosta obcházel domy, až po té, co se to zmedializovalo, a ptal se, jestli něco nepotřebujeme. To je od něj hezké, ale trochu pozdě. Takhle by měli reagovat sami.

Starosta slíbil jednání a pokus o řešení

 

„Já situaci a rozhořčení těch lidí chápu a už jsme podnikli nějaké kroky. Svolal jsem na příští týden jednání, abychom si s těmi obyvateli řekli vše potřebné a probrali, jak to budeme řešit. V dané situaci však velitel hasičů JDH ale nevyhodnotil situaci jako krizovou, proto jsme neměli důvod situaci jako krizovou řešit. Samozřejmě, že ale pro některé občany to kritické v danou chvíli mohlo být,“ uvedl starosta Milan Šnorek.

Lidé chápou, že vedení města nemůže zabránit přírodním živlům, nechápou, proč ale radnice neřeší problematiku, na kterou několik let upozorňují, píšou žádosti a stížnosti. A když už dojde ke krizovému stavu, zůstanou bez pomoci, kromě hasičů, kteří vše zvládli skvěle.

Všechno je to o lidech

„Je to o lidech, o přístupu o tom, jak se k tomu postaví. Přeci nemůže starosta nebo jiný člen vedení města jednat jen podle tabulek, předpisů a nařízení. Ale podle zdravého rozumu a momentální situace. A to je problém! Upřednostnit zdravý rozum a lidskost, před úředním postupem. V jiných městech to funguje, tady ne. My tu máme obecní rozhlas, varování obyvatel a informace přes sms zprávy a v takovém případě neřeší nikdo nic. Jsme zvědaví, kolikrát za léto, kdy hrozí bouřky a přívalové deště, budeme muset tohle řešit, nebo kolikrát budeme a jak moc zaplavováni? Máme hrůzu při každém menším dešti a bojíme se i odjet z domu. Člověk už ani hrůzou nespí,“ říkají obyvatelé části Týna nad Vltavou, který je druhým největším městě v okrese České Budějovice.

Kauzu znají už všude

O kauze se dozvěděli už i na Krajském úřadě v Českých Budějovicích, ministerstvech a dokonce v centrále EU. O případ se začala zajímat i některá evropská média, která se chtějí do městečka vydat a udělat s poškozenými lidmi reportáže.
Poškození občané říkají, že od svého boje neustoupí a chtějí, aby město zajistilo, aby jim voda nezaplavovala domy, které horko těžko po povodních dávali dohromady.

„Byla tu opravdu rada, kterou někdo vypustil a to je vážně „perla“. Bylo nám vzkázáno, aby v případě, že se objeví přívalový déšť, jsme si sundali víka z kanálů, aby mohla voda lépe odtékat, protože mříže se rychle ucpou. Když jsem to říkala hasičům a lidem, kteří tomu rozumí, klepali si jednak na hlavu, jednat to člověk dělat nesmí a jednak bychom to ani neuzvedli. Na tomto příkladu vidíte, jací odborníci pracují na odpovědných místech a berou za to peníze,“ dodává Věra Mašková z asi nejhůře postiženého domu v ulici.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …