Bývalé sídlo KSČ chátrá. Most za něj vyhandloval fotbalové hřiště

17.07.2012 16:48

Doslova nerudovský problém vyřešila mostecká radnice s jednou z dlouhodobě opuštěných budov v samém srdci města. Objekt bývalého sídla OV KSČ na lukrativním místě se ovšem ani po letech nepodařilo výhodně prodat. Vedení města se dohodlo na směně nemovitosti za hřiště s tamním podnikatelem Jiřím Kroužkem (ODS). Někteří političtí oponenti na to upozorňují s nelibostí.

Bývalé sídlo KSČ chátrá. Most za něj vyhandloval fotbalové hřiště
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Nevyužitá budova bývalého sídla OV KSČ v samotném centru Most chátrala řadu let, přestože stojí na nejdražších, atraktivních pozemcích. Ještě v letech 1990 až 1997 byla sídlem Centra volného času, které se poté odstěhovalo jinam. Snahy prodat ji se opakovaly nesčetněkrát, vždy však skončily neúspěšně, a to i tehdy, pokud už existovala i nájemní smlouva před  vlastní koupí. Mostečané se tak už hypoteticky těšili jednou na vysokou školu, jindy na přemístění úředních agend z méně přístupného detašovaného pracoviště a podobně. Nyní se konečně dům dočká majitele, město se „zbaví“ koule na noze. Do městské kasy to však nepřinese ani korunu. Zato získá směnou do svého majetku fotbalové hřiště v části Čepirohy. Zastupitelé již obchod posvětili. Hlavním důvodem je fakt, že město nakonec nechce budovu využít pro své účely a investovat do její rekonstrukce.

Nepřejícné hlasy nezůstávají potichu

Podnikatel Jiří Kroužek patří mezi známé regionální podnikatele. Stojí za zdejším Autodromem, angažuje se také ve vydavatelské činnosti, zprovoznil solární elektrárnu a podobně. Objekt zřejmě využije právě pro sídla svých firem. Přestože jeho aktivity jsou v Mostě všeobecně známé a nekonfliktní, nedostal podporu všech zastupitelů. „Nevím, zda je tato směna nutná, zda město to hřiště tolik potřebuje. Zvednou se investiční náklady,“ míní například mostecký politik Adolf Sigmund (TOP 09).


Zcela negativně se proti dohodě angažoval už před hlasováním zastupitelů i jejich bývalý kolega, někdejší senátor za KSČM a následně čelní představitel hnutí OMMO Vlastimil Balín. „Pan Kroužek dostal budovu v lukrativní části města, jeho středu s nejvyššími cenami pozemků a nemovitostí. Město si vyřeší svůj dlouholetý problém a za to obdrží sportoviště, na němž koneckonců stejně budou probíhat aktivity Fotbalové školy Most, jejíž je dotyčný pan podnikatel majoritním vlastníkem. V centru bude zřejmě mít usídleny na lukrativní adrese vedení svých firem a na okraji města si bude na městském sportovišti dělat image provozováním vlastní školy,“ kritizuje sarkasticky.


Podle jeho slov je v Mostě, kde v posledních komunálních volbách zaujala monopolní politické postavení Sdružení Mostečané Mostu, patrná nezdravá loajalita opozičních stran k vítězi voleb, díky jehož více jak padesátiprocentnímu zastoupení v městském zastupitelstvu je jakékohliv rozhodování dopředu téměř jasně dané. „Ukazuje se absence práce politické opozice, protože ta, co ´je opozicí, podporující koalici´ je prodejná, jak stará Máňa nebo Tonka Šibenice z bývalých Kopist u Mostu,“ říká doslova Vlastimil Balín.

Hodnota směněného objektu byla vyčíslena na téměř devět milionů, budova KSČ téměř za shodnou cenu. Nový vlastník bude muset do pěti let nemovitost zrekonstruovat. Pokud tak neučiní, může město nárokovat půlmilionovou pokutu.  V objektu dnes působí pouze obchod Avantgardsport. Jinak je místo opuštěné, dokonce zde před časem strážníci objevili doupě bezdomovců.  V jeho okolí jsou volné travnaté plochy a celá lokalita zeje prázdnotou. To se mělo změnit začleněním do Integrovaného plánu rozvoje města – Centrum, který ale nebyl Mostu schválen. Měl zde vzniknout menší park, který by sloužil k příjemnému posezení a zároveň zadržoval prach z okolních ulic a podobně. Město ale podporu pro IPRM Centrum nedostalo.

Výhodný kup proti hlasu lidu

Mostecký politický establishment se začátkem léta „zbavil“ i dalších nemovitostí. Oproti budově bývalého OV KSČ však i přes protesty úředníků celkem výnosně. Zastupitelé zvedli ruku například pro budovu zvanou „Rokáč“ v Mostě Pod Lajsníkem v ulici Jaroslava Haška. Tu koupí opět mostecký podnikatel: Jan Bohuslav městu za ni nabídl dokonce téměř o pět milionů korun víc než je její hodnota. Prodej nakonec zastupitelé posvětili, byť ne s podporou všech: Jan Bohuslav koupí nemovitost za 12 milionů korun, znalecký posudek stanovil cenu přitom „jen“ na 7,1 milionu korun. S prodejem ani přes výrazně navýšenou nabídnutou cenu nesouhlasil například odbor městského majetku. Upozornil na vysoké příjmy v objektu, který navíc nevyžaduje větší opravy. Nedoporučil prodej z hlediska zachování perspektivy dlouhodobých příjmů pro městský rozpočet.

Ozval se rovněž zastupitel Adolf Sigmund. „Některé odbory to nevítají. Město se navíc potýká s nedostatkem parkovacích míst. Nevím, zda nový vlastník zde nechá možnost parkovat,“ argumentoval a upozornil na časté apely obyvatel, které v Mostě dlouhodobě tíží zejména neúměrně malé množství parkovacích míst. Garážová stání by ale podle dostupných úředních materiálů měl kupec zachovat, stejně tak jako autoopravnu a obchod s potravinami. K objektu se dnes váže 11 nájemních smluv a z šedesáti parkovacích stání je padesát obsazeno.


Mostecký podnikatel Bohuslav provozuje jeden z největších parků ojetých vozů v Ústeckém kraji. Prodejní areál sídlí ve velebudické průmyslové zóně. Na novém objektu hodlá nový majitel opravit plášť, zateplit ji, vyměnit okna, rekonstruovat vnitřek i inženýrské sítě.

Celkový příjem z pronájmů všech nebytových prostor ve vlastnictví města za minulý rok činil přes dvanáct milionů korun, z toho částka kolem 1,2 milionů byla z pronájmu nebytových prostor a garážových stání v této nemovitosti, což je v souhrnu 10 procent z celkových těchto příjmů. Proti prodeji z toho důvodu zvedli ruku tři zastupitelé a jedenáct se jich zdrželo.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…