Lessy vydal prohlášení, že se policie musí zbavit tlaku vlivných lidí

15.07.2012 22:18

Policejní prezident vydal prohlášení, ve kterém tvrdí, že se policie musí zbavit tlaku vlivných lidí. Nynější události jsou prý signálem, že se to daří.

Lessy vydal prohlášení, že se policie musí zbavit tlaku vlivných lidí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

"Jak jsem se již vyjádřil v médiích, mám pocit, že policie v této chvíli stojí na ostří nože a může se rozhodovat o její další nezávislosti a schopnosti odhalovat závažné trestné činy i v nejvyšších patrech české politiky. Zda toho bude policie i nadále schopna však nezáleží ani tak na vůli či nevůli politiků, ale dle mého názoru právě na našem odhodlání a odvaze, na naší morálce a osobní cti," uvedl v prohlášení policistům Petr Lessy.

Celé prohlášení ZDE

Ten čelí ostré kritice ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Podle Kalouska policie pracuje na objednávku a její obvinění vůči Vlastě Parkanové je postavené na vodě. Respektive na jednom posudku, ze kterého vychází, že nákup letadel CASA byl předražený o 658 milionů korun. To policie odmítla, že spis je velmi obsáhlý a pracovala na případu dva roky. Kalousek dále tvrdí, že je obětí policejních provokací. Sám připustil, že volal vyšetřovateli kauzy CASA Mazánkovi i prezidentovi Lessymu, podle něj ale v žádném případě o nátlak nešlo.

Kalousek odmítl, že by mohl být odvolán. S premiérem Nečasem prý mluvil právě o Lessym, který tvrdí, že ne něj Kalousek vyvíjel nátlak. "Mluvili jsme spolu, ale na toto téma ne. Hovořili jsme o telefonátech s Petrem Lessym. Není to o tom, že to je tvrzení proti tvrzení. Je to o tvrzení Lessy I., Lessy II. Pan prezident jeden den na výboru pro bezpečnost řekl, že jsem svým telefonátem ovlivňoval vyšetřování a že to znělo jako zastrašování, druhý den na otázku, proč o tom nepořídil záznam, řekl, že to vyhodnotil tak, že se nejednalo o nátlak a ovlivňování vyšetřování a zastrašování. Pravda nemůže být obojí. Pravda je buď varianta Lessy I., nebo Lessy II," sdělil pro ParlamentníListy.cz Kalousek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …