Pionýři se znovu ozvali. Chtějí za prezidenta Švejnara

21.07.2012 13:48

Odvážné politické hnutí Severočeši.cz, které má své zástupce v krajském zastupitelstvu i v Senátu, chce podle slov svého lídra vpustit do zatuchlého politického rybníka novou prozíravou štiku. Má jí být ekonom Jan Švejnar, který neúspěšně kandidoval na prezidentský post v roce 2008. Severočeši věří, že v přímé volbě má mnohem větší šance. Již požádali o podporu i občany a organizují petiční akci.

Pionýři se znovu ozvali. Chtějí za prezidenta Švejnara
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

Padesát tisíc podpisů občanů, aby mohl kandidovat na prezidenta, slíbilo ekonomovi Janu Švejnarovi vedení hnutí Severočeši.cz. „Budeme jej podporovat i při samotné volbě,“ dodal předseda Severočechů.cz František Ryba pro ParlamentníListy.cz.

Prezidentskou podporu tak bude mít světově známý odborník i od zakladatele, donátora hnutí Severočeši.cz a kandidáta na hejtmana Ústeckého kraje, známého podnikatele Jiřího Zelenky. Na komunální úrovni uspěl několikrát – poprvé již na úrovni Mostu v roce 2006, o čtyři roky jím podporované Sdružení Mostečané Mostu opětovně obsadilo radnici, a to s republikově unikátním výsledkem více než 50 procent voličských hlasů, což zajistilo rozhodovací monopol na tamní radnici. „Profesor Švejnar je člověkem, který se pohybuje po světě a netopí se ve vodách zatuchlého českého rybníku,“ říká o něm Jiří Zelenka s tím, že prozíravý a přemýšlivý profesor ekonomie, známý i za českými hranicemi, je hoden být představitelem českého národa i na mezinárodní úrovni. „Konečně se nebudeme muset stydět za svého nejvyššího představitele,“ dodává Zelenka nekompromisně. „Byl by to skutečně nadstranický prezident,“ míní rovněž senátorka za Severočechy.cz Alena Dernerová. „Myslím, že jedním z přínosů pro českou společnost je právě moje nezávislost,“ podotýká pak pro ParlamentníListy.cz sám Švejnar.

Problém jsou lobbisté

Neúspěšná kandidatura na hlavu státu, která pro něj před čtyřmi lety skončila prohrou, není pro něj brzdou v opětovném úsilí o tento post. Čachry, které tehdy zaznamenal v „zákulisí“, ho neodradily. Naopak se staly důvodem pro větší přesvědčení o smysluplnosti přímé volby. „Viděl jsem tehdy, jak se během přestávek do sálu dostávali lobbisté a mluvili s poslanci. Vehementně je přesvědčovali o všem možném. O to víc se zasazuji o přímou volbu prezidenta, protože zlobbovat celý národ je mnohem složitější než zlobbovat pár poslanců,“ říká k tomu.

Jan Švejnar nikdy nebyl členem žádné politické strany. Narodil se v Praze, na Cornell University a Princeton University vystudoval ekonomii. Působil jako ekonomický poradce prezidenta Václava Havla. Vede mimo jiné think tank IDEA, který sám založil – jde o projekt myšlenkového centra – Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu. Působí mimo jiné rovněž na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Švejnar ještě nemá jasno

Kandidaturu do přímé volby prezidenta republiky zatím Jan Švejnar oficiálně neoznámil, byť mu již Severočeši veřejně projevují podporu. Své rozhodnutí hodlá sdělit po létě. „Severočeši.cz jsou pro mě pionýry v tom pravém – americkém – slova smyslu. Je to zajímavý model hnutí, průkopnický: dokázali jako první na regionální úrovni zatočit s korupcí a nekalými praktikami,“ zdůvodnil před pár dny na setkání s nimi na mosteckém hradě Hněvín, proč se baví s regionálním politickým uskupením.

Největší problém vidí Jan Švejnar osobně v systému politických stran. Demokratický systém je podle jeho slov nahlodán korupcí, a proto je potřeba nejdříve vytyčit strategii a etické roviny, které k jejímu vymýcení přispějí. Ve spolupráci se Severočechy, s nimiž spatřuje společné styčné body, by to mohlo vyjít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …