Pehe k událostem posledních dnů: Hrozí tu totální rozpad pravice

17.07.2012 19:49

POLITOLOGOVÉ Ačkoli je léto, prázdniny, česká politika přináší stále celou řadu zvratů. A to se odráží i v preferencích politických stran, jak potvrzují aktuální průzkumy veřejného mínění. „Nastávající podzimní volby mohou být nepříjemným zúčtováním, se vším, co se v poslední době děje,“ varuje politolog Jiří Pehe.

Pehe k událostem posledních dnů: Hrozí tu totální rozpad pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Jisté je jedno, okurková sezona, tolik typická pro toto období, v jiných letech, zřejmě nenastane. Úvodem si shrňme události posledních dnů. Nedávno vydali poslanci k trestnímu stíhání místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09), kvůli podezřelému nákupu vojenských letounů CASA. Vydali ji i přes velmi plamennou obhajobu současného ministra financí Miroslava Kalouska, kterÝ během svého projevu zpochybnil práci policie. Mnozí politici se pak na jeho adresu vyjádřili, že jeho chování odpovídá velkému stresu a strachu.

Minulý týden na schůzi bezpečnostního výboru vyšlo najevo, že Miroslav Kalousek, zřejmě vedle výhrůžných telefonátů kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi, měl údajně vyhrožovat také policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. A aby toho nebylo málo, pak druhý den hned ráno v Poslanecké sněmovně přečetl přepis telefonického rozhovoru mezi ním a Kalouskem také poslanec Věcí veřejných Petr Skokan. Jadrná výměna slov by možná dokázala pobavit na silvestrovském večírku, ovšem pro občana, který takto slyší vyjadřovat se své zvolené zákonodárce, to zřejmě až tak příliš veselé nebylo.

Sebedestruktivní politika současné koalice může vést k rozkladu pravice

Možná i proto ještě ten samý den rozhodl bezpečnostní výbor, že by měl ministr financí Miroslav Kalousek rezignovat. Všechny události se přitom odehrály ve stínu aktuálních výsledků agentury pro průzkum veřejného mínění SANEP, které ukázaly, že většina Čechů Kalouska již ve vládě nechce. Navíc by podle průzkumu, pokud by byly v červenci volby, komunisté převálcovali hravě ODS, TOP09 klesla dokonce pod lidovce. Levice by ovládla sněmovnu.

„Ta sebedestruktivní politika, kterou současná koalice předvádí, směřuje zřejmě k její dramatické porážce v podzimních volbách a rozpadu pravice. Lidé zřejmě budou chtít s tím, čeho byli svědky, zúčtovat. To, že tak zřejmě může vyhrát výrazně levice, ovšem není pro stav demokracie ideální.  Je to špatně, pravice by neměla zcela zmizet nebo být jen okrajová, poněvadž by se tak mohlo stát, že by chybělo jisté vyrovnávání. To je důležité,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jiří Pehe.

Podle něj však průzkum svými výsledky potvrdil jen to, co již je delší čas nastartováno. Tedy, že sestupný trend sympatií veřejnosti k TOP 09 a ODS, pokračuje. „Jen na chvíli byl zastaven kauzou exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. To však velmi rychle přebyly aféry koaličních politiků, ať už hovoříme o Kalouskovi, či premiéru Petru Nečasovi kvůli nenadálému odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jež nedokázal ani věrohodně vysvětlit,“ uvedl dále politolog.

Další názory předních českých politologů čtěte ZDE

I když nebudou důkazy, Skokanovi by nikdo nevěřil obsah rozhovoru, kdyby...

Vyjádřil se poté i k aféře z pátku minulého týdne – tedy telefonátu mezi Petrem Skokanem a Miroslavem Kalouskem.

„Mohu to posoudit ve dvou rovinách. Nejprve té faktické a právní. V tomto ohledu musím konstatovat, že jde o tvrzení proti tvrzení, které dokonce může ztrácet na věrohodnosti tím, že se nabízejí pochybnosti, proč byl obsah telefonátu zveřejněn až po několika měsících a nikoli hned (vloni v září, poté, co Kalousek zfackoval na Malostranském náměstí mladíka za to, že na něj pokřikoval). Jenomže k tomu musíme přičíst i druhou rovinu. Pokud by byl ministr financí slušný politik, nepoužívající během svých vystoupeních i ve sněmovně různé neslušné výrazy, nikdo by poslanci Skokanovi asi příliš nevěřil a přiklonil by se na stranu Kalouska. Jenomže on má za sebou nějakou historii, v které se nějak projevoval, a tak – bez ohledu na to, zda budou předloženy pádné důkazy toho, že je obsah rozhovoru pravdivý, velká skupina občanů bude tomu, že Kalousek tento styl běžně používá, věřit,“ řekl Jiří Pehe ParlamentnímListům.cz.

Ustojí vláda další hlasování o důvěře?

A jakou vidí politolog budoucnost současné české vlády? Ustojí další hlasování o důvěře?

„Dle mého ano, udrží se, i když asi velmi těsně. Navíc se opozice nechala slyšet, že nebude nikoho přesvědčovat, ale nechá voliče, aby si udělali názor sami, protože během hlasování budou moci vidět, který poslanec se jak vyjádřil,“ zakončil Pehe. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…