Ministr Dobeš nedomyslel důsledky s VIP espézetkami

19.07.2012 10:18

Ministerstvo dopravy trochu zřejmě nedomyslelo systém, na který se najede zřejmě od příštího roku, kdy mají vejít v platnost registrační značky „SPZ“ na přání. To mělo jednak umožnit lidem, aby si na auta, pokud nepůjde o vulgární názvy, dali co by chtěli a za druhé, aby se zamezilo korupci při výdeji VIP značek. Jak se ukazuje, vlk se nažere, ale koza zůstane celá…

Ministr Dobeš nedomyslel důsledky s VIP espézetkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

 


Espézetky na přání budou, a pokud nebudou typu jako „Fuckink1“ nebo „SS“ nebo „Debil“,“Vůl“ či daleko vulgárnější, může si řidič dát na značku téměř cokoli. Třeba TONDA1. Taková značka vyjde na 10 tisíc korun.

Dále se ale budou přidělovat klasické „espézetky“ s číselnými kombinacemi. A dále se budou taktéž vydávat i značky s „VIP“ a „kmotrovskými“ čísly, třeba 1A1 11 11. Ty, jak je všeobecně známo jsou buď jen pro známé, nebo za jistou „pozornost“.

 

„Ano, bohužel, tak to funguje. Pracovala jsem na správním odboru dopravy, kde se přidělovaly espézetky a takové značky se dávali jen lidem z radnice, vlivným podnikatelům, nebo byly pro kamarádíčky či za „odměnu“,“ přiznala pro ParlamentniListy.cz pracovnice jednoho z jihočeských městských úřadů.

Pan Martin z Písku dokonce přiznal, že za „spešl“ značku zaplatil před dvěma lety člověku na úřadě přes známého, pět tisíc, aby dostal stejnou kombinaci čísel. „Jinak bych ji nedostal. Stejná čísla v jedné řadě běžně v sériích pro „obyčejné smrtelníky“ nejsou. To vím, měl jsem už osm aut a ve třech případech jsem měl vždy pěkné číslo. Jednou proto, že jsem tam měl kamarádku a dvakrát jsem si ji musel „zaplatit“. To jde samozřejmě do kapes těm, kteří to přidělují,“ přiznal pan Martin.

Ministerstvo dopravy ovšem oficiálně nechce přiznat, že se toto děje, stejně jako jednotlivé úřady, kde se registrační značky přidělují. Ti, kteří je mají, jako třeba skoro všichni čeští hejtmani tvrdí, že prostě značky „jen tak náhodou vyšly“. To je přitom k smíchu.

VIP SPZ má třeba jihočeský hejtman Jiří Zimola, který má samé jedničky, Českobudějovický primátor, starostové některých měst, jihočeský „kmotr“ Pavel Dlouhý, ten má zase na luxusním poche čísla “30 30“ a podobně.

Dotaz pro ministerstvo dopravy, jak to tedy nově bude, a že budou sice SPZ na přání, ale „korupci“ na úřadech se tím nezamezí, protože číselné značky budou dál „bezplatně“ zaslal Roman Kluzák z tiskového odboru ministerstva pro ParlamentniListy.cz poněkud znatečnou odpověď.

„Abychom zamezili spekulacím s VIP "espézetkami" přecházíme na nový systém tzv. možnosti SPZ na přání, kde bude záležet na každém, jaké označení SPZ si zvolí při splnění daných podmínek. SPZ dle nového návrhu bude vázána na automobil, nikoli na řidiče. V případě, že by došlo k prodeji takovéhoto automobilu, může řidič tzv. "přenést" SPZ ze svého stávajícího na své nové vozidlo, avšak pouze ve stanovené lhůtě 3 měsíců, jinak by bylo nutné takto SPZ odevzdat.

Tím ale ministerstvo jasně nevysvětluje zda RZ (registrační značky) budou i číselné a na objednávku za poplatek, nebo zůstanou ty stávající „zdarma“ a platit se budou jen VIP a na objednávku. Ministerstvo se ve vyjádření rozchází i v tom, jestli tedy bude přenositelnost čísla na jiné auto nebo ne. Jestliže je značka vázána na automobil, není možné, aby ji řidič přenášel?

Lze vidět, že ministerstvo dopravy samo ještě nemá v novém návrhu jasno a panují v něm stejné zmatky, jako v současném Centrálním registru vozidel, o němž někteří pracovníci ministerstva hovořili, že pracuje, ale problémy jsou v některých regionech a ministr dopravy Pavel Dobeš uznal, že systém centrálně prostě nepracuje, proto se přejde na starý systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …