Lessy i Kalousek zůstanou. A bude válka. Stát se rozpadne

18.07.2012 19:47

POLITOLOGOVÉ Rozmíška mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a policejním šéfem Petrem Lessym je, zdá se, u konce. Prezident Václav Klaus dal jasně najevo, na čí straně stojí, a Lessy je na koni. Kalousek sice skřípe zuby, ve funkci ale zůstane.

Lessy i Kalousek zůstanou. A bude válka. Stát se rozpadne
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Václav Klaus a Petr Lessy

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek otevřeně postavil za policejního prezidenta Petra Lessyho. Dal tak najevo, že nesouhlasí s postojem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS). Právě jeho slova jsou významným signálem pro budoucnost policie. Ale i pro budoucnost samotného Kalouska a Lessyho.

A bude válka

Kdo z nich post ustojí, a kdo odejde? ParlamentníListy.cz pátraly v řadách politologů. Podle politologa Rudolfa Kučery neodejde ani jeden. "Slova Václava Klause znamenají významnou podporu pro Petra Lessyho. Jsou namířena nejen proti Kalouskovi, ale hlavně proti postoji premiéra Petra Nečase vůči Petru Lessymu. Kalousek i Lessy zůstanou tam, kde jsou, bude válka, státní správa se začne rozkládat," řekl ParlamentnímListům.cz odborník s tím, že kdyby padl Kalousek, padla by i vláda. TOP 09 totiž podmínila své působení v kabinetu setrváním Miroslava Kalouska ve funkci.

I podle politologa Jana Bureše má policie má v prezidentovi významnou podporu. To ale neznamená, že by měl skončit ministr Kalousek. "Pokud měl někdo ambici Lessyho odvelet, tak tyto snahy na čas umlčel," řekl ParlamentnímListům.cz politolog s tím, že Kalouska kauzy CASA ani telefonátů vlivným osobám nerozloží.

"Nejsou příliš faktické, nepovede to k jeho sesazení," je si jistý politolog. Obě strany, tedy Lessy i Kalousek, si podle něho oddychnou, až celá eskapáda skončí. Šlo prý o nafouklý konflikt.

Remíza

Podle dalšího odborníka, politologa Josefa Mlejnka, jde mezi Lessym a Kalouskem o vyrovnanou partii. "Je to jakási remíza. Vypadá to, že u kormidla zůstanou oba. Kalousek je těžko sesaditelný, padla by kvůli němu celá vláda. Stejně tak nesesaditelný je Lessy, pokud nespáchá trestný čin a nebude na něj vyvinut dostatečný tlak, aby odešel sám," připomněl politolog případ Lessyho předchůdce, Oldřicha Martinů.

Další názory předních českých politologů čtěte ZDE

Policejní prezident a šéf financí se rozhádali kvůli údajným telefonátům týkajícím se nákupů policejních vozů. Podle Kalouska policejní prezident Petr Lessy lhal, když tvrdil, že nežádal  o peníze na policejní vozy Volkswagen Passat. Vlastní prý čtyři dokumenty, jež tvrdí opak.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…