Lidé na jihu Moravy v šoku: Ve schránkách nachází výhružné letáky

20.07.2012 10:40

V jihomoravském Adamově obchází Černá ruka. Členové sdružení Přátelská Kolonka rozeslali do poštovních schránek svých sousedů varovný leták. V něm obyvatelům Adamova vzkazují, omezte hluk, jinak se těšte na pomstu, naše hlídky vás sledují.

Lidé na jihu Moravy v šoku: Ve schránkách nachází výhružné letáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní nášivka

V poštovní schránce tento týden lidé v Adamově našli varovný vzkaz. Leták, který vyzývá sousedy k omezení hluky. Pod letákem je podepsáno Občanské sdružení Přátelská Kolonka. Kdo se skrývá pod tímto tajemným letákem, nikdo netuší: “Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaké recese. Tajemní sousedi upozorňují na škodlivost civilizačního hluku. Nadávají na hluk z aut, vlaků, motorek a zasazují se o jejich omezení, alespoň v oblasti údržby zeleně. Zkrátka chtějí koordinovat a omezit používání motorových kos. Navrhují používat tyto zařízení v omezeném čase, ve všední dny do 16.30, v sobotu od 7 do 12 hodin a v neděli a o svátcích zásadně nekosit! Protože se odvolávali na časy, kdy se kosilo kosou ručně a s „úsměvem na rtech“, hned mě napadlo, že je to dílo nějakých aktivních důchodců. Do tohoto bodu bych jejich výzvu ještě chápal, ale závěr letáku mi zmiňovaný úsměv na rtech doslova zmrazil.  Těm, kteří jejich návrh nebudou respektovat, vyhrožují odplatou. Těžko říct, co si pod tím představit. Hovoří o nějakých hlídkách, které monitorují naše chování. To už mi tedy vůbec nepřijde vtipné. To nás jako sledují? To je neuvěřitelné,“ uvedl pan Petr z Adamova, který si nepřál uvést příjmení, které ale redakce zná.

Starosta se distancuje

V letáku se Občanské sdružení Přátelská kolonka odvolává na podporu starosty Adamova Romana Piláta. Ten se od těchto aktivit v tiskové zprávě jasně distancuje: “ Vzhledem ke skutečnosti, že dokument je podepsán jako Občanské sdružení „Přátelská Kolonka“ s podporou starosty města Adamova, chci se touto cestou od obsahu dokumentu zcela distancovat. Není mi známo, že by takovéto sdružení existovalo a aktivity lidí, kteří se za název schovávají a činí tak tímto, dle mého názoru, nevhodným způsobem, nijak nepodporuji,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz starosta.

Adamov již dříve bojoval se zvýšeným hlukem. Město nemá protihlukovou vyhlášku, kterou některé radnice používají k regulaci hluku ve městě. Taková vyhláška pak stanovuje časy, kdy mohou obyvatelé používat zahradní techniku.

Vlastní vyhláška?

Někteří sousedi se tak rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou a vydat si vlastní vyhlášku. Starosta proti omezení hluku nic nenamítá, od výhružek se ale důrazně distancuje: “Ačkoliv je leták zřejmě motivován snahou vyzvat obyvatele této části k jisté ohleduplnosti vůči sobě ve věci způsobování hluku, jeho obsah, především pak jeho závěrečná část, je formulován takovým způsobem, že ho lze považovat za krajně nevhodný, případně dokonce nezákonný, neboť obsahuje skutkovou podstatu přestupkového jednání v podobě vyhrožování,“ uvedl starosta Pilát.

Občanské sdružení Přátelská Kolonka zůstává zatím obestřené tajemství. Nikdo netuší, kdo se za touto výzvou skrývá a zda-li jsou sousedi skutečně sledování. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …