Hlas z regionu: Pospíšil? Dotkl se nedotknutelných. A to se neodpouští

01.08.2012 10:27

ROZHOVOR Politika není svinstvo, jen ji nesmějí dělat svině, tvrdí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz starosta Kolína Vít Rakušan ze Změny pro Kolín. Podle něj je politika bez korupce možná.

Hlas z regionu: Pospíšil? Dotkl se nedotknutelných. A to se neodpouští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Jak vnímáte současný problematický systém Ministerstva dopravy na registr vozidel? Měli by s ním skončit a vrátit se ke starému?


Skončit s novým systémem není řešení, je potřeba urychleně povolat opravdové odborníky, kteří věc dají do pořádku. Víte, skutečně šílím z toho typicky českého hledání viníka a svalování zodpovědnosti na druhé. Tady přece není o čem debatovat – zodpovědným orgánem je Ministerstvo dopravy. Například v Německu by se něco takového nepřihodilo, pokud náhodou ano, tak by jistě ministr neuhájil své křeslo…

Lituji občany, kteří tráví svou dovolenou nekonečným a mnohdy zbytečným čekáním, obdivuji úředníky odborů dopravy, kteří zvládají zachovat ve velmi napjaté atmosféře klid a profesionalitu. V rámci našeho úřadu jsme je samozřejmě odměnili a doufáme, že ze strany ministerstva dojde i k finanční kompenzaci městům - výdaje spojené s nefunkčním registrem nebyly zanedbatelné.


Jak vnímáte kroky ministra financí Kalouska, který se stává terčem kritiky?


Nebudu rozhodně soudit spor mezi panem ministrem a policejním prezidentem, na to mám příliš málo informací. Z pohledu starosty města Kolína však musím říci, že ministr Kalousek jako jeden z velmi mála politiků byl ochoten Kolínu pomoci – i přesto, že jsem starosta nestraník. Zařídil nám poskytnutí návratné finanční výpomoci na umoření jednoho ze zatěžujících úvěrů, čímž se nám výrazně uvolnily ruce v  boji se zděděným zadlužením Kolína. Víte, často jdu proti proudu, ale mám ve zvyku soudit podle činů, nikoliv slov. A v tomto ohledu Miroslav Kalousek uspěl.


Jste v zastupitelstvu za Změnu pro Kolín, ale do krajských voleb kandidujete za TOP 09 a STAN. Proč?


Změna pro Kolín je regionálním občanským sdružením, které nedisponuje dostatečným finančním zázemím ani organizačním aparátem k průniku do vyšších pater politiky. Proto jsme na půdě Změny pro Kolín dlouho diskutovali, jakým směrem se vydat, abychom mohli změnit a pozitivně ovlivnit i krajskou politiku. Od svých kolegů ze Změny jsem tak jako nezávislý starosta dostal nominaci na kandidátku Starostů a nezávislých, což je nejlogičtější krok. Zdůrazňuji, že zůstávám i nadále nestraníkem a členem občanského sdružení Změna pro Kolín.


Na co je třeba se v kraji zaměřit a s jakými cíli do podzimních voleb kandidujete?


Na to, aby se kraj stal normálním. Zní to banálně, ale lidé si jen málo uvědomují, v jakém pokusném akváriu pánů Ratha či Semeráda jsme čtyři roky žili. Enormní zadlužování, populistické kroky, nepřinášející ve svém důsledku užitek vůbec nikomu, neprůhledná výběrová řízení plná korupčních praktik, výsměch těm obcím a městům, jejichž starostové si opovážili mít svůj vlastní názor. Kolín mezi tato města patřil, ba dokonce se stal jejich symbolem.

Přiškrcené penězovody do města, házení klacků pod nohy ze strany kraje, instruovaní krajští úředníci, jejichž úkolem bylo nevyhovět kolínským žádostem. Snad už chápete, co myslím „normálním krajem“. O dotacích jednoduše už nemůže rozhodovat hrstka z korupce podezřelých panáčků, kteří hleděli a hledí jen na vlastní prospěch a barvu stranického dresu. Přání a chuť změnit jmenované praktiky je hlavním důvodem mé kandidatury.


Středočeský kraj má dluh kolem deseti miliard korun, jaké je podle vás řešení této situace?


S hořkým úsměvem na rtech říkám, že s bojem s dluhy mám své zkušenosti. Kolín, jehož jsem starostou, patří mezi nejzadluženější města v České republice. Naše metoda je jednoduchá, a jak po dvou letech vidíme, i účinná. První podmínkou je nevytvářet žádné další viditelné ani skryté dluhy, dále je potřeba začít „doma“ a vytvořit hubený, efektivní, funkční úřad, prověřit všechny smlouvy s dodavateli a ty nevýhodné okamžitě vypovědět a vysoutěžit transparentně znovu.

Rovněž je nutné prověřit, zda podmínky dluhové služby odpovídají možnostem finančního trhu a nelze i zde (například na úrocích) pro kraj peníze ušetřit. A samozřejmě je potřeba přestat s megalomanskými projekty, na které jednoduše nejsou peníze a ve skutečnosti po nich ani nikdo netouží. Finanční toky se musí přesměrovat do menších účelných projektů, které budou mít význam pro každodenní život lidí. Nač se přestavuje Buštěhrad, když jezdíme po nejhorších silnicích v republice. Je třeba najít a definovat skutečné priority a zastavit do nebe volající papalášské plýtvání současného sociálně-demokratického vedení kraje.


Vidíte v zatčení sociálního demokrata Davida Ratha se sedmi miliony korun výhodu v podzimních volbách pro ostatní strany a tedy i pro TOP 09 a Starosty a nezávislé?


V zatčení Davida Ratha především vidím neskutečně smutnou zprávu pro Českou republiku i Středočeský kraj. Obsah doposud zveřejněných informací svědčí o tom, že nám zde vyrostla vrstva nové pseudohonorace, která zneužívá politiku drzým a veřejnost urážejícím způsobem ke svému obohacení. Činí tak systematicky, promyšleně, bez špetky studu a pochybností o svém konání. A výhoda pro ostatní politické subjekty? Spíše výzva. Jak být jiný, nenechat se zlákat různými svody.

A já mohu ze své starostovské zkušenosti prohlásit, že to lze, je to možné, vše záleží na morální integritě jedince. A je to také výzva pro voliče – aby třeba i přes své politické sympatie velmi zvažovali, zda dát hlas straně, která se zcela zpronevěřila svému sociálnímu programu a zaměřila své konání pouze na vlastní obohacení a získání výhod ve shánění finančních prostředků. 

  
Jaké investice čekají Kolín v druhé polovině roku?


Akcí je celá řada. Přes léto vyměňujeme okna a zlepšujeme tepelně izolační vlastnosti několika školských zařízení, budujeme dvě nová dětská hřiště, sídliště přeplněné auty se dočká nového parkoviště. Základní opravou konečně projde prvorepubliková kolínská vodárna, která je vyhlášena kulturní technickou památkou. Nového opláštění se dočká dlouhodobě podfinancovaný domov důchodců. Budujeme rovněž městskou galerii, kterou Kolín jako jedno z mála větších měst doposud neměl.


V městském divadle po letech opět vznikne divadelní klub. V návaznosti na dokončovaný obchvat města připravujeme a financujeme řadu dopravních opatření ve městě. Na atletickém stadionu vznikne pro diváky nová tribuna, na Kmochově ostrově, přirozeném zeleném srdci Kolína, budujeme přístaviště pro šlapadla, grilplácek, lanové centrum… Jak vidíte podle tohoto neúplného výčtu, akcí je skutečně mnoho. Ale jak jsem již jednou zdůraznil – odklonili jsme se od megalomanie a přistoupili ke konkrétním projektům, které přinesou užitek co největšímu počtu lidí ve městě.  


Co v Kolíně ještě lidem chybí?


Například sportovní hala. Naši předchůdci na radnici hodlali daný projekt realizovat, ovšem pouze za cenu dalšího zadlužení města. My šetříme a zvažujeme, zda tuto investici, za mnohem nižší náklady a bez vytváření jakéhokoliv dluhu, zrealizovat. Za tímto účelem jsme vytvořili anketu, kde se občanů ptáme na jejich názor. Přímá demokracie do komunální politiky (ale i do té krajské) jednoznačně patří! Dále by Kolínu velmi slušelo nové autobusové nádraží, i tato relativně veliká investice je ve výhledovém plánu. A potom nám bohužel chybí dostatečný počet státních policistů, kteří by nám pomohli řešit nedobrý stav kriminality a vandalismu v Kolíně.


Co říkáte odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a věříte spekulacím o skrytých důvodech k jeho odvolání?


Dlouhodobě kritizuji ODS na všech úrovních za její personální politiku. Všehoschopní zůstávají, schopní musí odejít, to je postup ODS. A tak je tomu i v případě pana ministra Pospíšila. Pravděpodobně se dotkl v rámci boje proti korupci nedotknutelných. A to se neodpouští.


Je Pavel Blažek podle vás dobrým nástupcem?


Pana Blažka znám pouze jako šedivého aparátčíka ODS, který mne doposud skutečně ničím neokouzlil. Ovšem nemám rád soudy předem, dejme mu čas a posléze objektivně hodnoťme.


Proč jste politikem a kde je podstata problému současné zkorumpované doby?


Chci se podílet na spoluvytváření světa a prostoru, ve kterém žiji a ve kterém budou žít mé děti. Prosté kritizování nemá cenu. I vznik občanského sdružení Změna pro Kolín je důkazem toho, že nadšení, chuť a jasné cíle mohou porazit jasnou přesilu, že angažovanost má smysl. A taky chci dokázat, že politika sama o sobě, odpusťte mi neslušné slovo nakonec, není „svinstvo“. Jen je nutné, aby ji dělalo co nejméně svi**, lidí, kteří nemají úplně jasno v tom, co je a není správné. Lidí, kteří nikdy neslyšeli o tom, že politika sice je vášeň a mnohdy i zábava, ale především práce a služba. Pokud to bere někdo jako frázi, nemá v politice co dělat.

Vít Rakušan se narodil 16.června 1978 a povoláním je středoškolský učitel. Vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a také obor školského managmentu na Univerzitě Karlově. Dvanáct let hrál závodně basketbal za BC Kolín. Je starostou, radním a zastupitelem města Kolína od roku 2010 za Změnu pro Kolín.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…