Kraj Ratha ušetří miliony. Někdo tu přemýšlí, míní obyvatelé

08.08.2012 18:19

Miliony korun ročně ušetří Středočeský kraj nákupem elektřiny i plynu na burze pro své organizace. Energie na rok 2013 koupil kraj na Českomoravské komoditní burze v Kladně. Oceňují to i zdejší obyvatelé.

Kraj Ratha ušetří miliony. Někdo tu přemýšlí, míní obyvatelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto


Až pět milionů korun. Taková je očekávaná úspora díky změně v odběru elektřiny i plynu pro všechny zřizované organizace v kraji. Nové dodavatele si vybral na energetické burze.


„V dnešní době se všichni snaží vydělat a je dobré šetřit na elektřině a plynu. Jsem s tím spokojená a je vidět, že tam někdo přemýšlí,“ řekla redakci Zuzana Dvořáková z Mníšku pod Brdy.


Kraj poprvé nakoupil energie i pro své organizace


Jen na elektřině bude letošní úspora kraje 4,3 milionu a zaplatí za jednotku nejméně v historii: „U elektřiny se kraji podařilo získat nejnižší jednotkovou cenu v dosavadní historii, kdy meziroční úspora v hladině nízkého i vysokého napětí představuje jedenáct procent,“ uvedla Markéta Vítková z tiskového oddělení Středočeského kraje.


Za plyn pak spolu se zhruba 250 zřizovanými organizacemi zaplatí příští rok o 600 tisíc korun méně, než dosud. Je to poprvé, co kraj nakoupil energie i pro své organizace.


„Pokud je výběr průhledný a cena bude stálá i pro další období, bude to skvělé. Nákup na burze považuji za dobrý krok,“ řekl David Hanák z Prahy – východ.
Podle současné hejtmanky Středočeského kraje Zuzany Moravčíkové (ČSSD) tento tendr na dodávku energií potvrdil, že otevřená veřejná soutěž je nejlepší cestou k dosažení co nejnižších nákladů.


Hejtmanka Moravčíková: Je to celostátní recept na snížení dluhů


„Tak nyní důsledně postupujeme ve vedení Středočeského kraje a musí to být i celostátní recept na snížení deficitu státních výdajů, které odmítají občané nadále hradit ze svých kapes formou antisociálních pravicových reforem. Například poslední kauza kolapsu softwareového řešení dopravního registru, v němž si ministerstvo dopravy vybralo firmu bez výběrového řešení, dokazuje, kde utíkají miliony a miliardy z peněz daňových poplatníků,“ řekla redakci hejtmanka kraje Moravčíková.


Nákup na Českomoravské komoditní burze v Kladně připravovalo oddělení veřejných zakázek a centralizovaného nákupu krajského úřadu. Marcel Hrabě, náměstek hejtmanky pro oblast financí a investic tvrdí, že k úspěchu přispěla i forma veřejné zakázky.


„Nákup na centrálním tržním místě, které dnes v segmentu energií pro veřejné zadavatele představuje kladenská komoditní burza. Zároveň jsme využili flexibility burzovního obchodování a nakoupili v době, kdy se ceny drží nízko,“ uvedl Hrabě.


Zajímavá čísla k energiím v kraji:
Středočeský kraj a jeho organizace spotřebují během roku zhruba:
Zemní plyn maloodběr: 43.700 MWh
Zemní plyn velkoodběr: 61.303 MWh
Elektřina nízké nápětí: 22.174 MWh
Elektřina vysokého napětí: 5.182 MWh
Elektřinu bude po nákupu na burze kraji dodávat společnost Centropol, o velkoodběr zemního plynu se postará firma Lumius a o maloodběr Pragoplyn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …