Romové prý pracují. A pracovat chtějí

31.07.2012 18:07

Společnost IQ Roma servis z Brna se pouští do boje s větrnými mlýny. Prostřednictvím kampaně s názvem “Romové pracují a chtějí pracovat“ se snaží upozornit na předsudky, které doprovází Romy při hledání zaměstnání. V nechvalně proslulé ulici Cejl v Brně si Romové klepou na čelo, romští studenti naopak projekt vítají.

Romové prý pracují. A pracovat chtějí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pracující ženy, ilustrační foto

 

Kampaň doprovází hesla jako „Cikán mi vybílil byt.. Prostě nejlepší malíř“. Nebo – “Cikáni nám zas nařezali.. Plnou kůlnu dříví. A na zimu je vystaráno.“ Za povšimnutí stojí také – “Zase mi to štípla cikánka. A krásně. Stříhá keře nejlíp ze všech.“ Kampaň neupozorňuje na trestnou činnost Romů, jak by se mohlo zdát, ale snaží se upozornit na etnické předsudky: “Objednali jsme 250 rámečků na vizualizaci, které se bude s těmito hesly objevovat v ulicích měst.  Hesla budou samozřejmě umístěna také formou bannerů na internetu. Kampaň je hrazena z fondů Evropské unie, chceme upozornit na to, že etnické předsudky dnes již nejsou na místě,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Martin Máša ze společnosti IQ Roma servis. Podle něj se Romové často bojí přiznat, že jsou diskriminováni: “Velmi často se setkáváme s klienty, kteří vůbec nechtějí být spojování s přívlastkem Rom, protože se obávají diskriminace. Na našich stránkách mypracujeme.cz se snažíme zveřejňovat zkušenosti Romů na pracovním trhu. Osobně si vzpomínám, na případ romského může, který musel přímo emigrovat do cizí země, aby získal pracovní zkušenosti. U nás neměl šanci. Nyní se vrátil a je velmi úspěšný. V současné době dokonce zastává manažerskou pozici. Bohužel takový šťastný konec nebývá pravidlem,“ snaží se pro Parlamentnílisty.cz vysvětlit Máša. 


Romové: Musíme být lepší a levnější, abychom dostali šanci


Velká část Romů popírá, že by se s diskriminací v zaměstnání setkali. Například pan A.M. z Brna se vyučil instalatérem.  V současné době pracuje pro soukromou stavební firmu, rekonstruuje koupelny, bytová jádra, jeho práci lze vidět také v zařízení obchodního domu Olympia. Sám o své práci uvádí: “Jsem pyšný, že jsem odvedl kvalitní práci, že je za mnou něco vidět.“ Další z pracujících Romů si naopak stěžuje, že musí odvádět lepší práci, protože je Rom. Pan M.CH pracuje v rodinné stavební firmě a jak sám uvádí: “Musíme nabízet kvalitnější a levnější práci, pokud chceme uspět“.


Romská studentka Markéta se také obává, že bude muset odvádět vyšší výkony: “Studuji vysokou školu, abych měla nějakou šanci. Je mi jasné, že na pohovoru budu muset doslova zářit, pokud chci získat slušnou práci. Proto jen vítám jakýkoliv pokus o zlepšení veřejného mínění o pracujících Romech,“ uvedla romská dívka pro Parlamentnílisty.cz.


Na druhé straně na nechvalně proslulé brněnské ulici Cejl postávají každý večer desítky Romů, kteří se netají tím, že nechtějí pracovat: “Cikán nikdy nepracoval,“ chlubí se starší romský muž.


Smazat předsudky brněnských obyvatel tak nebude vůbec lehký úkol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …