Po zatčení Ratha to šlo rychle. Dohoda ohledně gymnázia byla hned

09.08.2012 13:12

Po zatčení Davida Ratha se neshody kolem pronájmu budovy Gymnázia v Kolíně zastavily a chátrající škola se dočká oprav. Středočeský kraj se s městem dohodl na smlouvách, vše ještě musí potvrdit krajští radní.

Po zatčení Ratha to šlo rychle. Dohoda ohledně gymnázia byla hned
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

 


Přes dva roky se nemohl kraj s městem dohodnout na podmínkách, za jakých může gymnázium fungovat v kolínských prostorách. Jedním z důvodů byl i exhejtman Středočechů a sociální demokrat David Rath, který nejdříve nabídl tři možnosti, jak situaci vyřešit, a když si město vybralo, odmítl dále jednat.
Nyní se mohou studenti radovat, dírami v okně už nepůjde prostrčit ruku. Po zatčení Davida Ratha se sedmi miliony korun se věci daly do pohybu a obě strany našly shodu za pár měsíců. Kraj zaplatí Kolínu milion korun během dvou let pod podmínkou, že veškeré peníze budou investovány do nutných oprav.


„O doby zatčení Davida Ratha se atmosféra hodně uvolnila a jednání jsou konstruktivní. Kraj zaplatí nájem a my ho investujeme do zlepšení havarijního stavu budovy. Po jedním oknem jsem dírou prostrčil celou ruku,“ řekl redakci kolínský starosta Vít Rakušan ze Změny pro Kolín. Podle něj potřebuje gymnázium zateplit a také vyžaduje vnitřní opravy.


Oboustrannou dohodu potvrzuje i krajský radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Milan Němec (ČSSD): „Nechceme se smlouvou dlouhodobě svazovat, a tak bude na dva roky. Milion korun, které kraj zaplatí, bude putovat do zpět do budovy. Smlouvu musí ještě schválit rada Středočeského kraje,“ vysvětlil Němec. Další jednání radních je plánováno na polovinu srpna.


Budova gymnázia ale potřebuje ještě větší investice. Starosta Rakušan doporučuje vyjednat podobné podmínky i za dva roky a v rekonstrukci historického domu pokračovat.


Dohady mezi krajem a kolínským Gymnáziem trvaly od konce roku 2010. Do té doby platil Středočeský úřad jednu korunu ročně. Po měsících jednání nabídl David Rath městu tři možnosti: pokračovat v nájemném za jednu korunu, přenechat budovu kraji nebo převzít zřizovatelské povinnosti a provozovat ho jako kolínskou příspěvkovou organizaci.


Vedení města souhlasilo s třetí variantou, pak ale David Rath odmítl další jednání a situace uvízla na mrtvém bodě od konce minulého roku až do jeho zatčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …