Konec zbytečného konfliktu mezi těžaři a elektrárnou? V pondělí se to rozsekne

03.08.2012 20:56

Teplo mají obyvatelé Pardubického a Královehradeckého kraje zajištěné zhruba na dvě sezóny. Tedy pokud mostecká těžební skupina Czech Coal a Elektrárna Opatovice v pondělí skutečně zažehnají spor, který vznikl kvůli přerušení dodávek uhlí. To museli těžaři opět obnovit poté, co Krajský soud v Ústí nad Labem vydal předběžné opatření, kterým jim uložil povinnost obnovit dodávky uhlí neprodleně.

Konec zbytečného konfliktu mezi těžaři a elektrárnou? V pondělí se to rozsekne
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Původní smlouva na dodávky hnědého energetického uhlí mezi společností Czech Coal a.s. a Elektrárnami Opatovice zanikla 7. června, kdy těžaři oznámili zastavení dodávek uhlí a poslední vlak s touto surovinou tak do Opatovi dorazil o den později. Odůvodnili to tím, že evidují skupiny EPH, kam elektrárna patří, pohledávky po splatnosti ve výši převyšující 500 miliónů korun. Proti tomu se společnost z Opatovic výrazně ohradila. „Důvody, uváděné společností Czech Coal pro odstoupení od smlouvy, jsou neakceptovatelné a šikanózní,“ vyjádřil se již dříve mluvčí opatovických elektráren Petr Zadák.

Czech Coal ještě před rozhodnutím soudu nezávazně deklaroval ochotu pokračovat v dodávkách uhlí za stejných cenových podmínek, avšak jen v redukovaném objemu. Ani tento objem však podle Opatovických nedodával. Na základě usnesení Krajského soudu v Ústí nad Labem z druhé poloviny června dodá Czech Coal do konce roku kolem jednoho milionu tun kvalitního energetického uhlí. „Takové množství by mělo stačit na výrobu tepla takřka pro dvě topné sezóny, tedy mnohem déle než do konce letošního roku,“ podotkla mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová.

Elektrárenský podnik považuje červnovou výpověď smlouvy nadále za protiprávní. V souladu s vydaným předběžným opatřením se obrátil na Krajský soud v Ústí nad Labem s žalobou na plnění ze smlouvy o dodávkách uhlí a na náhradu vzniklé škody.

Pondělní kulatý stůl

Elektrárny Opatovice, a. s., jsou hlavním zdrojem dálkového vytápění pro Pardubický a Královéhradecký kraj. Zastavení dodávek paliva OP představuje vážnou hrozbu pro zajištění výroby tepelné energie pro více než 60 tisíc domácností a jiných odběratelů v krajských městech Pardubicích a Hradci Králové, Chrudimi a dalších obcích. Jako mediátor mezi oběma stranami tento týden posloužil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který dokonce navštívil osobně sídlo těžební skupiny Czech Coal v Mostě a také lom ČSA.  Jednání s ním navázalo na předešlé setkání s Lubomírem Francem, hejtmanem Královéhradeckého kraje. 

Pro další fungování elektrárny bude důležité jednání s Czech Coal, kterého se zúčastní i předseda dozorčí rady  Mirek Topolánek. „S potěšením jsme přijali informaci o tom, že v pondělí 6. srpna dojde k osobnímu jednání mezi představiteli obou společností. Byl jsem informován, že skupina Czech Coal hodlá dodávat uhlí do opatovické elektrárny i nadále, a to ve stejných cenových relacích jako doposud, pokud se týká uhlí pro výrobu tepla a teplé vody. Nicméně konečným řešením garantujícím dodávky tepla, teplé vody i ceny pro obyvatelstvo je dohoda obou firem zajišťující chod elektrárny jako takové,“ sdělil hejtman Radko Martínek. „Očekáváme, že nás Czech Coal na pondělním jednání seznámí se svou představou dalších dodávek uhlí pro Elektrárny Opatovice, případně se alespoň dozvíme, z jakých důvodů nám nechce uhlí dodávat. Tomu stále nerozumíme,“ uvedl Mirek Topolánek. „Doufáme, že si Czech Coal uvědomí závažnost svého jednání a dostojí závazkům ze smlouvy, kterou se snaží rozporovat. Vlastně ani nevíme, proč nechce uhlí dodávat. Nemá ho komu jinému dodat. Kromě toho, že reálně přichází o peníze, máme pochybnosti, že plní podmínky své těžební licence. Nedává to žádný smysl,“ doplnil mimo jiné Zdeněk Fink, člen dozorčí rady a primátor Hradce Králové.

Proč jsou lidé rukojmím?

Dozorčí rada Opatovických elektráren je zajedno, že údajné „odstoupení“ Czech Coal od smlouvy o dodávkách uhlí je účelové a především neplatné, neboť bylo učiněno jednak v rozporu se smlouvou, jednak z vykonstruovaných důvodů. „Tím došlo nejen k znejistění, ale i ohrožení jak odběratelů tepla a teplé vody, tak všech obyvatel a firem regionu Pardubicka a Královéhradecka v důsledku ohrožení stability provozování distribuční a přenosové elektrizační soustavy. Zarážející na celé situaci je, že této skutečnosti si je Czech Coal dobře vědom, jak sám uvedl v dopise ze dne 20. července,“ uvedl Petr Zadák,  tiskový mluvčí elektrárenské firmy.

Předseda představenstva Jan Špringl se navíc vyjádřil, že negativně vnímá snahu zvrátit jednání o řešení protiprávního odstoupení od smlouvy v jednání o dodávkách podle představ Czech Coal, k újmě odběratelů tepla. Czech Coal si je podle jeho slov bere jako rukojmí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lenka Bílá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …