Podnikatel čelí šikaně. Město mu zabavilo stoly i židle

07.08.2012 21:04

České Budějovice jsou krásné město, ale ne příliš pro některé podnikatele. Své si „užívá“ už nejméně dva roky Ladislav Vrabel, provozovatel pizzerie v centru města. Neustále bojuje s městem a nyní vše vyvrcholilo tím, že mu zlikvidovalo město restaurační předzahrádku. Stěhováni za asistence strážníků odřezali stolky, odnesli židle i oplocení. Město totiž tvrdí, že pizzerie neplatí za pronájem pozemku pod předzahrádkou. Provozovatel to odmítá a chystá teď žalobu.

Podnikatel čelí šikaně. Město mu zabavilo stoly i židle
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Za vším podle Vrábela není ale to, zda platí nebo ne, ale vše začalo před lety, kdy se pustil do křížku s tehdejším a také nyní současným tajemníkem magistrátu Zdeněk Řežábek, který v domě, kde má Vrábel pizzerii, bydlí. A také to, že Vrabel píše a poukazuje na různé přehmaty a nesrovnalosti magistrátu.

Před časem vyvstala kauza o utržených stěračích a opilém tajemníkovi, toho pak primátor Juraj Thoma (OPB) odvolal, aby jej zase po soudním rozhodnutí přijal zpět.

Spory mezi Vrábelem a radnicí neberou konce a spíš gradují. Vrábel vedení města vyhlásil válku a vedení magistrátu ji s podnikatelem vede. Zatím 1:0 pro město.

Ukradli mi předzahrádku

„Ukradli mi předzahrádku. Je to neoprávněné a já se budu bránit, chystám žalobu,“ míní podnikatel.

„Provozovatel neplnil stanovené smluvní podmínky a například řádně neplatil nájemné za pozemek v majetku města,“ uvedla mluvčí města Jitka Welzlová.

Provozovatel to odmítá a chystá žalobu. „K nám přijela tři nákladní auta a dva magistrátní zaměstnanci ze správy veřejných statků, kteří nechali odvézt náš majetek. Požadoval jsem nějaký exekuční příkaz, či jiný dokument, podle kterého by to bylo možné, ale nedočkal jsem se ho," říká Vrabel.

„Provozovatel pizzerie měl dostatek času na to, aby předzahrádku odstranil sám. To bohužel neudělal,“ říká náměstek primátora Miroslav Joch.



Rada města schválila vyklizení už 19. července. Ladislav Vrabel měl možnost zareagovat a předzahrádku zrušit do 26. července, což ovšem odmítl. Město proto přistoupilo k „exekuci“ a  zabavené vybavení předzahrádky je teď skladu města

"Město jako vlastník domu vede dlouholetý spor s bývalým nájemcem a provozovatelem pizzerie v objektu. Nájemní smlouva v tomto případě, v souladu s pravomocným rozsudkem soudu, už neexistuje," popsal Joch. Proti rozsudku se provozovatel odvolal.

Podle magistrátu ostatní majitelé a nájemci předzahrádek dodržují podmínky města a řádně platí poplatky. Pokud by tedy město provoz provozovny zvýhodňovalo, mohli by se prý ostatní cítit diskriminovaní.

Zda i nadále pizzerie zůstane na svém místě, není jasné. Lze ale předpokládat, že se opět mnozí občané města za provozovnu postaví. Při minulé protestní akci podepsalo petici pro zachování přes dva tisíce lidí.

„S radnicí se prostě nevyplatí bojovat. Já sice upřímně osobně panu Vrabelovi ohromně fandím, ale nejsem si jist, že může tento boj se skutečně „totalitním“ vedením města vyhrát,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden ze zastupitelů Budějovic. Ladislav Vrabel se ale jen tak vzdát nehodlá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …