Poslanec: Přestřelky nad evropskými dotacemi škodí České republice

09.08.2012 10:29

Celkem 187,7 milionu korun dle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) neoprávněně proplatily regionální operační programy Jihozápad a Moravskoslezsko v letech 2007–2011. ROP Jihozápad stanovisko NKÚ považuje za mylné a zavádějící. Opoziční politici zatím překvapivě šetří municí.

Poslanec:  Přestřelky nad evropskými dotacemi škodí České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

NKÚ si posvítil na hospodaření  regionálních operačních programů Jihozápad a Moravskoslezsko. Prověřeno bylo 28 projektů za 950,2 milionu korun. Z necelé miliardy bylo podle NKÚ 187,7 milionu proplaceno neoprávněně. Problémy se týkaly především porušování zákona o veřejných zakázkách, což vedlo k nekompetentnímu proplácení dotací. ROP Jihozápad je přesvědčen, že může všechna mylná obvinění vyvrátit a tvrdí: „Nález NKÚ nemá jakýkoliv vliv na fungování i čerpání dotací.“


Opatrní jsou zatím opoziční politici. „Neustálé přestřelky nad tím, kdo nese za pochybení při využití evropských dotací větší či menší zodpovědnost, škodí České republice jako celku,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec za Plzeňský kraj Vladimír Vilímec (ODS). Ten navíc zdůraznil, že zpráva NKÚ v podstatě opakuje zjištění, které dříve uvádělo Ministerstvo financí. ParlamentníListy.cz se rovněž snažily zajistit vyjádření předsedy Regionální rady ROP Jihozápad Ivo Grünera (ČSSD), ten byl ale toho času v zahraničí.


Vilímec: Systém spuštěný levicovou vládou se neosvědčil


NKÚ tak opět otevřel otázku, zda jsou regionální operační programy vhodným nástrojem a zda je jejich počet odpovídající. „Obecně lze říci, že ještě levicovou vládou spuštěný systém mnoha operačních programů s existencí samostatných ROPů v rámci někdy uměle vytvořených celků se příliš neosvědčil,“ tvrdí Vilímec.


To, že se jedná o záležitost čistě národního charakteru, potvrzuje také Jan Přibáň, vedoucí odboru fondů a programů EU. „O tom, jak budou nastaveny operační programy (OP) u nás v republice, rozhodujeme my sami. Evropská unie dává rámcové podmínky, na co a jakým způsobem mohou být peníze použity. Jestli budeme mít 5 operačních programů nebo 20, to je čistě naše věc,“ říká Přibáň. „Evropská komise například řekne, máte komplikovanou implementaci, protože máte příliš mnoho OP. Bylo by lepší, kdyby jste jich měli menší počet. Pokud jsou OP problém jako u nás v České republice, bude těžké v rámci Evropské unie prosazovat argumenty, že jsou vhodné,“ vysvětluje Petr Osvald (ČSSD), zmocněnec plzeňského primátora pro záležitosti EU.

Ivo Grüner ParlamentnímListům.cz již dříve prozradil, že je důležité zachování finančních regionálních potřeb. „Je mi úplně jedno, zda financování přijde z ROPů nebo z jiného dotačního programu,“ řekl Grüner.


Nejmenší vinu nese Plzeňský kraj


ROP Jihozápad přerozděluje dotace na území Plzeňského a Jihočeského kraje. Konkrétně Plzeňský kraj pochybil pouze v jednom případě – v projektu rekonstrukce náměstí T.G.M. v Dobřanech. Dle informací NKÚ se Dobřany dopustily porušení rozpočtové kázně ve výši 89 472 korun. Regionální rada Jihozápad uložila městu odvod a pokutu. Požadované peníze Dobřany následně odvedly na účet Rady.

Chyby u přiřazování dotací v obou krajích byly odhaleny již v minulosti. Pražský městský soud v polovině července letošního roku však bývalého ředitele Regionální rady ROP Jihozápad v letech 2007–2010 Jiřího Trnku a jeho spolupracovníka Martina Půlpytela zprostil obžaloby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …