Dotační úřad pranýřuje svého odpůrce. Jsem lynčován, hájí se dotyčný

23.08.2012 15:39

On je kritizuje za korupci, klientelismus, podvody, tunelování evropského dotačního programu. Oni na něm také nechtějí nechat suchou nit – nyní jej veřejně pranýřují za to, že používá logotyp dotačního programu Severozápad, o němž hovoří na tiskových konferencích. Leo Steiner, kritik dotačního systému v Ústeckém a Karlovarském kraji, však takové malichernosti nepovažuje za hodné zřetele. Nadcházející dny podle něj přinesou další odhalení, proti kterým lynčování za použití obrázku působí jako špatný aprílový žert.

Dotační úřad pranýřuje svého odpůrce. Jsem lynčován, hájí se dotyčný
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Z tiskové konference Leo Steinera

Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, který je pověřen realizací Regionálního operačního programu (ROP), se nelíbí, že Leo Steiner v rámci svých prezentací na tiskových konferencí při komentování dotačních procesů použil logo programu Severozápad. Kritik korupce z Loun to nehodlá řešit.

Ředitel úřadu Pavel Karel Markvart jej již vyzval, aby v budoucnosti nepoužíval znaky publicity Regionálního operačního programu Severozápad – logo a slogan - na svých mediálních vystoupení. „Prozatím úřad zvolil mírnější cestu ve formě upozornění prostřednictvím e-mailu. Pokud bude i nadále bývalý zaměstnanec, který sám podal výpověď, používat publicitu ROP Severozápad, úřad využije všech právních úkonů k tomu, aby byla sjednána náprava,“ řekla mluvčí úřadu Marcela Klíchová. „Nehodlám na to reagovat - jsou mnohem důležitější věci. Odehrají se v těchto dnech,“ vyjádřil se k tomu ParlamentnímListům.cz Leo Steiner.

Prezentaci s šablonou s publicitními znaky ROP prý opravdu použil, a to na první své letošní tiskové konferenci, kdy ovšem přítomným ukazoval právě onu prezentaci, kterou předtím v květnu představil Monitorovacímu výboru ROP.

„Vzhledem k tomu, že nejste zaměstnancem úřadu ani členem řídícího orgánu a ani příjemcem dotace z ROP Severozápad, považujeme používání publicitních znaků tohoto operačního programu za naprosto nežádoucí. Z toho důvodu bych vás rád vyzval, abyste svého počínání napříště zanechal a nadále již naše publicitní znaky neužíval. V opačném případě se jedná o zneužívání registrovaného logotypu, což může vést k dezinformaci médií a veřejnosti, že vámi prezentované vlastní domněnky mohou být oficiálním stanoviskem ROP Severozápad či jeho orgánů,“ napsal mu Pavel Markvart.

Steiner se nebojí

Toho se Leo Steiner neobává. „Odůvodnění je chybné, ale šablony ROP SZ již používat nebudu stejně jako u posledních dvou konferencí,“ nevidí v tom žádný zádrhel, který by snad měl na jeho snahy nějaký dopad. Navíc je potřeba se zaměřit na skutečné potíže, ne na malichernosti, které se stanou záminkou pro banální potyčky. „Problém opravdu nejsem já - o mne nejde, ale o správu veřejné správy - v tomto případě evropských dotací. Není se na co těšit, pokud dotyčné orgány nesdělí aktuální stav a velmi negativní závěry pro region, tak tak učiním já,“ řekl ParlamentnímListům.cz a poukázal na nezastupitelnou roli médií v celé kauze: „Média mají významný vliv pro změnu ve společnosti, která je nutná.“

Leo Steiner, bývalý úředník ROP Severozápad, o sobě dal naposledy veřejně nyní na začátku srpna, kdy odtajnil systémový audit operačního programu, který je podle něj tunelován. Zároveň upozornil na hrozící bankrot kraje. Na jeho tiskové konference docházejí i zástupci úřadu ROP či regionální rady, naposledy šlo o předsedu rady Jaroslava Komínka, a mluvčí úřadu Marcelu Klíchovou. Možnost vyjádřit se k tématu nevyužili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…